Kahden saksalaistaiteilijan näyttely Labyrinth avautuu Haiharan tallissa elokuussa

Haiharan Tallissa nähdään elokuussa Tampereen saksalaisen kulttuurikeskuksen järjestämä taiteilija Andreas Bernerin näyttely, sekä Tampereen kaupungin Haiharan taiteilijaresidenssissä työskentelevän taiteilija Laude yu:n näyttely. Andreas Berneriltä on esillä 40-vuotisen taiteilijauran monipuolista tuotantoa: maalauksia, piirroksia, taidekirjoja, sekä sarja taidevalokuvia. Laude yu:lta on esillä taiteilijaresidenssissä tehty installaatioteos.
Andreas Berner: Irrgarten, öljyvärimaalaus.

Näyttely “Labyrinth“ esittelee thüringeniläisen Andreas Bernerin 40 -vuotisen taiteilijauran monipuolista tuotantoa ja hänen kehityskaartaan piirtäjästä ja graafikosta taidemaalariksi. Näyttelyssä on esillä Bernerin piirroksia ja taidekirjoja eri luomiskausilta mutta sen keskiössä ovat viime vuosina syntyneet maalaukset. Kokonaisuutta täydentää sarja taidevalokuvia.

Kaikki teokset keskittyvät filosofiseen maailman tarkasteluun taiteen keinoin. Niissä esiintyvän narrin hahmon kautta Berner pureutuu nykyhetken haasteisiin. Katsoja haastetaan astumaan sisään tähän maailmaan ja samalla kyseenalaistamaan kaiken näkemänsä. Teoksia tarkastellessamme voimme vain todeta, ettemme voi enää luottaa omiin silmiimme. Meidän maailmamme ei (enää) ole rakenteeltaan niin yksinkertainen, että se, mitä näemme, olisi myös totuus. Maalauksissa narri johdattaa meidät yhä syvemmälle tähän loputtomaan labyrinttiin, josta pääsee ulos vain etsimällä vastauksia kysymyksiin. Andreas Bernerin kirjaimellisesti ja symbolisesti monikerroksiset maalaukset antavat katsojalle vapauden nähdä juuri sen, mitä hän haluaa nähdä.

Andreas Berner: ”Taiteilijana minua kiehtovat erityisesti muutamien selkeiden motiivien (esimerkiksi käsien, silmien, taivaankappaleiden) ja geometristen kuvioiden käyttö, kuvien monikerroksisuus ja pirstottu perspektiivi. Haluan taiteeni kautta avata ihmisille yhä uusia näkökulmia maailmaan.”

Saksalainen Andreas Berner asuu ja työskentelee Wurzbachissa, Thüringenin osavaltiossa. Hän on freelance-taiteilija (graafinen suunnittelija, valokuvaaja ja taidemaalari) sekä saksan kielen ja filosofian opettaja Bad Lobensteinin lukiossa.

Laude yu

Düsseldorfilainen taiteilija Laude yu työskentelee Haiharan taiteilijaresidenssissä heinä-elokuussa 2023. Laude yu:lta on näyttelyssä esillä installaatioteos, jota hän on tehnyt taiteilijaresidenssissä heinäkuussa.

Laude yu:n taiteellista toimintaa voisi kuvailla tieteidenväliseksi. Hän työskentelee installaatioiden, kirjonnan, kollaasien, valokuvien, videoiden ja käsikirjoitusten parissa. Unohduksen/muistin ja projisoinnin/halun kaksinaisuus muodostavat hänen työnsä pääpainopisteen. Eri tekniikoilla hän pyrkii ylittämään tavanomaiset määritelmät. 

"Koska määritelmät antavat rajoitukset, binäärimääritelmien jatkuva kyseenalaistaminen on välttämätöntä uusien taiteen muotojen tutkimiseksi.”

Laude yu on syntynyt vuonna 1995, ja hän on opiskellut Kunstakademie Düsseldorfissa.

Näyttelyn opastuskierrokset ja muut tapahtumat

Tampereen saksalainen kulttuurikeskus järjestää näyttelyssä tapahtumia saksaksi sekä suomeksi tulkattuna. Tapahtumiin on vapaa pääsy, tervetuloa!

La 19.8. klo 14 Lasten ja nuorten iltapäivätapahtuma - maalausta ja piirtämistä Andreas Bernerin kanssa. Taidepajassa pohditaan luovuuden ja leikin avulla yksilön roolia yhteisössä. 20 paikkaa, ilmoittautumiset osoitteeseen [email protected] 18.8. mennessä.

La 19.8. klo 16 Opastuskierros ja taiteilijatapaaminen Andreas Bernerin kanssa suomeksi tulkattuna.

La 19.8. klo 18 Taiteilijat Andreas Berner ja Laude Yu avoimessa yleisökeskustelussa aiheesta “Tekoäly ja luovuus“, moderaattorina Nina Dannert.  Keskustelu saksaksi, tarvittaessa tulkattuna suomeksi. Ilmoittaudu osoitteessa [email protected].

Andreas Berner, Laude yu: Labyrinth
5.8.–27.8.2023 Haiharan taidekeskus, Talli
Haiharankatu 30, Tampere
Avoinna ti–su 12–18
Vapaa pääsy

Lisätietoja

Päivi Hirsiaho
Kulttuuriohjaaja
Puhelin:
040 673 6473
Puhelin:
040 673 6473
Teksti: Päivi Hirsiaho, Claudia Daems
Kuvat: Andreas Berner
Jaa sosiaalisessa mediassa