Hyppää sivuvalikkoon

Haiharan taidekeskuksen residenssitoiminta

Tampereella työskentelee vuoden mittaan useita ulkomaisia taiteilijoita ja kirjailijoita kaupungin residenssivaihdossa. Lisäksi Tampereen kaupungilla on taitelijavaihtosopimuksia, joiden kautta pirkanmaalaiset taiteilijat voivat hakeutua residenssiin ulkomaille. Näiltä sivuilta löydät tietoa residenssitoiminnasta sekä Tampereen taiteilijavieraista.

Haiharan taidekeskuksen residenssi

Kaupunkikulttuuriyksikön residenssi sijaitsee Kaukajärvellä, Haiharan kartanon alueella. Haiharan taidekeskuksen residenssissä tarjoutuu yhtaikainen työskentelymahdollisuus yhdelle tai kahdelle saman taiteenalan edustajalle.

Taiteilijaresidenssi toimii kartanon pihapiirissä sijaitsevassa yli satavuotiaassa hirsitalossa. Rakennus on aikoinaan ollut muun muassa kartanon puutarhurin asuntona. Iästään huolimatta talo on hyvässä kunnossa ja nykyaikaisesti varustettu. Residenssissä on tilava tupa työskentelyyn ja oleskeluun, pieni erillinen työhuone, makuuhuone, kylpyhuone ja keittiö. Talosta löytyy myös nopea internetyhteys ja langaton verkko.

Aivan residenssin naapurissa on kesäkaudella taidekeskuksen kahvila, vaihtuvia taidenäyttelyitä ja erilaisia tanssi- ja musiikkitapahtumia sekä teatteri- ja nukketeatteriesityksiä.

Rakennusta ympäröi hiukan villiintynyt puutarha marjapensaineen. Välittömästi puutarhan portilta pääsee ulkoilemaan lähimetsiin ja puistoihin. Kirkasvetinen Kaukajärvi uimarantoineen on vain muutaman sadan metrin päässä. Toisella puolella on Isolammenpuisto, jonka sydämenä on hiljainen metsälampi. Heti puiston takana ovat Kaukajärven palvelut, kaupat ja ravintolat.

Vuonna 2023 Haiharan taidekeskuksen residenssiasunnon vuokra on 400 €  / 2 viikkoa. Hinta sisältää arvonlisäveron 24 %.

1.1.2024 alkaen residenssiasunnon vuokra on 430 € / 2 viikkoa. Hinta sisältää arvonlisäveron 24 %.

Taiteilijavaihto

Tampereella työskentelee vuoden mittaan useita ulkomaisia taiteilijoita ja kirjailijoita kaupungin residenssivaihdossa. Lisäksi Tampereen kaupungilla on taitelijavaihtosopimuksia, joiden kautta pirkanmaalaiset taitelijat voivat hakeutua residenssiin ulkomaille.

Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksiköllä on kaksisuuntainen sopimus tällä hetkellä Düsseldorfin kaupungin kanssa. Muu residenssivaihto tehdään yhteistyössä Tampereen Taiteilijaseuran, Saksalaisen kulttuurikeskuksen, Pirkkalaiskirjailijoiden, Viron kirjailijaliiton Tarton osaston ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa. Taiteilijavaihdon tavoitteena on tarjota eri taiteenalojen ammattilaisille mahdollisuudet toteuttaa luovaa työtä ja auttaa löytämään yhteistyömahdollisuuksia heitä kiinnostavien tahojen kanssa. Taiteilijavaihtotoiminta on aina kaksisuuntaista – se tarjoaa samat mahdollisuudet vaihtoon valituille tamperelaisille taiteilijoille.

Mitä on residenssitoiminta?

Taiteilijaresidenssillä tarkoitetaan taiteilijan yleensä vähintään parin kuukauden ammattimaista työskentelyä vieraassa asuin-, työ- ja kulttuuriympäristössä, yleensä ulkomailla. Residenssin tärkein tehtävä on lisätä taiteilijan tiedollisia taitoja ja parantaa taiteilijan henkilökohtaisen verkoston laatua. Residenssissä tavattujen ihmisten välityksellä taiteilijat saavat uusia mahdollisuuksia ja työtilauksia. Rahoitusta residenssissä työskentelyyn voi hakea Suomessa esimerkiksi Taiteen edistämiskeskukselta tai alueellisilta taidetoimikunnilta.

Ammattitaiteilija voi kysyä residenssivarauksista vapaita aikoja.

Merja Vihinen
Residenssivaraukset Kulttuurityöntekijä
Puhelin:
040 687 6910
Irma Puttonen
Lisätietoja residenssivaihdosta Johtava koordinaattori
Päivitetty 22.12.2023