Viheralueohjelma

Nainen istuu Frenckellinaukiolla kuvaamassa kukkivia kirsikkapuita.

Tampereen viheralueohjelma päivitetään

Tampereen viheralueohjelman päivitystyö on käynnissä. Ohjelma määrittelee viheralueverkostoa ja kaupungin omistamia viheralueita koskevat yleiset kehittämistavoitteet, ja se tulee ohjaamaan viheralueiden suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa tulevaisuudessa. Kaupungin omistamia ja ylläpitämiä viheralueita ovat esimerkiksi erilaiset kaupunkipuistot, lähimetsät, laajat retkeily- ja ulkoilualueet, maisemapellot ja niityt sekä suojaviheralueet.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan viheralueohjelman luonnos asetetaan nähtäville ja kommentoitavaksi loppuvuodesta 2024.  Vuoden 2025 aikana valmistuvan ohjelman hyväksyy yhdyskuntalautakunta.

Viheralueilla on sekä ihmisen tarjoamia virkistyspalveluja että viherympäristön itsensä tuottamia palveluja. Kaupunki toteuttaa kuntalaisille esimerkiksi leikkipaikkoja, urheilukenttiä, koira-aitauksia ja reittejä. Luontohyötyjä eli ekosysteemipalveluja ovat esimerkiksi puhtaan ilman, veden ja ravinnon tuottaminen. Viheralueohjelmassa otetaan huomioon molemmat näkökulmat sekä viheralueiden moninaiset arvot kulttuurihistoriasta aina luontoarvoihin sekä taloudellisiin vaikutuksiin.

Uusina haasteina kasvu, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Tampereen kaupungin voimakas kasvu, ilmastonmuutoksen hillintä ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ovat kuitenkin tuoneet mukanaan myös uusia haasteita, joihin päivitettävän viheralueohjelman odotetaan vastaavan.

Viheralueohjelmaa valmistellaan kaupungin viheralueita ylläpitävien yksiköiden, muiden sidosryhmien sekä viheralueiden käyttäjien yhteistyönä. Kaupunkilaisten ajatuksia selvitettiin syksyllä 2023 asukaskyselyllä. Kooste vastauksista löytyy sivun alalaidasta.

Tampereen viheralueohjelma 2005–2014

Edellinen viheralueohjelma julkaistiin vuonna 2005. Viheralueohjelman tärkeimpinä kehittämistavoitteina oli tuolloin turvata viheralueiden määrä ja laatu sekä käyttäjien tarpeiden mukaiset viherpalvelut. Viheralueiden kehittämistoimet painottuivat esimerkiksi puhtaanapidon tehostamiseen ja jätehuoltoon sekä valaistuksen riittävyyteen. 

Mirjam Larinkari
Erikoissuunnittelija

Viheralueohjelman neljä kehittämisteemaa

1. Kaupunkivihreä kaikkien saavutettavissa

Ensimmäisessä teemassa keskitytään viheralueiden mitoitukseen, virkistysalueiden saavutettavuuteen, viheralueverkoston yhtenäisyyteen ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen.

Viheralueiden saavutettavuus ja riittävyys määritellään ja turvataan. Pyritään siihen, että kaikilla on enintään 300 metrin matka lähivirkistysalueelle kotoaan. Puistot, metsät, katuvihreä, rannat ja vesistöt muodostavat yhtenäisen sini-viherverkoston. Viheralueverkoston heikot osa-alueet ja epäjatkuvuuskohdat tunnistetaan ja niitä vahvistetaan.
 

Kesän viettäjiä Suolijärven uimarannalla.
Suolijärven uimaranta Hervannassa.

2. Omaleimaiset Tampereen maisemat

Toinen teema liittyy Tampereen kaupungin identiteettiin, paikan henkeen, historiaan ja arvoihin, jotka kaupungin maisemat, puistot sekä kaupunki- ja luonnonnäkymät muodostavat.

Puistojen, aukioiden, katujen ja rantojen tamperelaista identiteettiä ja omaleimaista vehreää ilmettä vaalitaan. Paikan henki ja historia tuodaan näkyväksi myös uusilla alueilla suunnittelukonseptien, kasvillisuuden, taiteen, rakenteiden ja materiaalien kautta. Kunnostamisen ja kehittämisen yhteydessä viheralueiden arvot tunnistetaan ja ne otetaan suunnittelun lähtökohdaksi. Tärkeät puisto-, kaupunki-, vesistö- ja luonnonnäkymät tunnistetaan ja niiden arvot huomioidaan.
 

Näkymä Koskipuistoon pohjoisesta.
Tampereen kansallismaisemaa: Tammerkoski ja Koskipuistoa

3. Hyödyt ja palvelut viheralueilla

Kolmas teema koskee viheralueilta saatavia luontohyötyjä sekä erilaisille käyttäjäryhmille suunnattuja virkistysalueiden palveluja ja toimintoja.

Viheralueiden palveluja ja toimintoja kehitetään vastaamaan käyttäjien tarpeita tiivistyvässä ja kasvavassa kaupungissa erilaiset käyttäjäryhmät huomioiden. Monipuoliset, monihyötyiset viheralueet lisäävät fyysistä ja henkistä terveyttä ja hyvinvointia. Viheralueiden tarjoamat ekosysteemipalvelut tunnistetaan, niiden toiminta turvataan ja niitä vahvistetaan luonnon prosesseja tukevilla suunnitteluratkaisuilla ja kasvivalinnoilla.
 

Lapsia karusellissa Piikahaan leikkipaikalla.
Piikahaan leikkipaikka Raholassa.

4. Kestävä ja monimuotoinen kaupunkiluonto

Neljännessä teemassa käsitellään luonnon monimuotoisuuden turvaamista, ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteitä ja kaupunkiluonnon kestävyyttä kasvavassa kaupungissa.

Viheralueilla säilytetään lähtökohtaisesti olemassa oleva monimuotoinen kaupunkiluonto. Kaupunkiin lisätään monimuotoista, ilmastonmuutokseen sopeutuvaa kestävää kasvillisuutta. Heikentyneitä elinympäristöjä pyritään ennallistamaan. Luontopohjaisia ratkaisuja lisätään kaupunkialueelle. Maanvaraisia alueita säästetään ja vaalitaan. Kaupunkivihreän hyvinvointi ja pitkäikäisyys mahdollistetaan oikeanlaisilla kasvuolosuhteilla, kunnossapidolla ja hoidolla.
 

Kaksi suomenkarjan lehmää Iidesjärven itäosan rantaniityllä.
Suomenkarjan hiehoja hoitamassa Iidesjärven rantaniittyä.

Asukaskyselyn tulokset

Viheralueohjelman päivitystyön tueksi järjestetyn asukaskyselyn tulokset ovat valmistuneeet. Tuloksista kerrotaan alla olevassa raportissa. Kysely oli avoinna syksyllä 2023.

Päivitetty 23.4.2024