Tampereen kaupunki kannustaa bongaamaan pölyttäjiä tulevana viikonloppuna 15.–16.6.

Pölyttäjäviikonloppu on valtakunnallinen kaikille luonnosta ja sen tarkkailusta kiinnostuneille tarkoitettu tapahtuma, jossa havainnoidaan pölyttäjiä oman aikataulun mukaan itse valitussa kohteessa. Tampereen kaupunki järjestää myös kaksi avointa havainnointitapahtumaa lauantaina 15.6. Vuoreksessa sekä Vehmaisissa. Yhteiseen havainnointiin osallistujat saavat luontoteostaan jäätelöpalkkion.
Tarhakimalainen syreeninkukassa.
Tarhakimalainen on yksi kesäkuun puolivälin yleisimmistä pölyttäjistä.

Pölyttäjäviikonloppuna on tarkoitus havainnoida pölyttäjiä puolen tunnin ajan sekä tunnistaa ja ilmoittaa havainnot eteenpäin. Kyseessä on matalan kynnyksen tapahtuma, johon kuka vain voi osallistua haluamassaan paikassa. Pölyttäjäviikonlopun idea vertautuu monille lintuharrastajille tuttuun pihabongaukseen.

Jopa 75 prosenttia maailman viljelykasveista on ainakin osittain riippuvaisia hyönteispölytyksestä. Pölyttäjähyönteisten määrästä on saatu huolestuttavia uutisia viime vuosina. Siksi pölyttäjähyönteisten määrää seurataan ja kansalaisten havainnot ovat tässä tärkeä apu.

Pölyttäjäviikonlopun tavoitteena on kartoittaa etenkin kaupunkiniityillä ja -pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa, lähinnä perhosia ja kimalaisia, sekä innostaa kansalaisia pölyttäjien tarkkailuun ja suojeluun lähiympäristössään.

Pölyttäjäviikonlopun järjestäjää Suomen ympäristökeskuksen PÖLYKOORDI-hanke yhteistyökumppaneineen.

Tampereen kaupunki kannustaa kaikkia kaupunkilaisia kesäisenä viikonloppuna auttamaan tutkijoita ja viranomaisia pölyttäjien havainnoinnissa. Tamperelaisten innostaminen kansalaistieteen pariin on yksi Tampereen oman luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteista.

Bongaa pölyttäjiä, saat jäätelön!

Tampereen kaupunki järjestää kaksi kaikille avointa pölyttäjien havainnointitapahtumaa lauantaina 15.6. Vuoreksessa sekä Vehmaisissa. Kaikenikäiset ovat tervetulleita havainnoimaan yhdessä pölyttäjiä, hakemaan oppia luonnonhavainnointisovellus iNaturalistin käyttöön sekä juttelemaan ja oppimaan uutta pölyttäjistä.

Havainnointitapahtumat lauantaina 15.6. klo 10–12 Vuoreksessa Virolaisen leikkipuistossa (Lagerlöfinkatu) sekä klo 13–15 Kaukaniemen alueella Vehmaisissa. Vehmaisten havainnointitapahtuman opastus tapahtuu K-market Vehmaisten pihassa (Kangasalantie 120), josta pääsee kätevästi Kaukaniemeen.

Havainnointitapahtumiin voi osallistua oman aikataulun mukaan. Kaikille puolisen tuntia pölyttäjiä bonganneille kiitokseksi jäätelölipuke lähikauppaan. Molemmissa tapahtumissa jäätelöitä on varattu 50 ensimmäiselle. 

Huom! Säävaraus eli isomman sateen sattuessa pölyttäjätkin piiloutuvat ja tapahtumat joudutaan perumaan.  Seuraa ilmoittelua Kestävä Tampere -kanavissa Facebookissa ja Instagramissa.

Tapahtumat järjestää Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma. Vuores ja Vehmainen ovat ohjelman kohdealueita.

Näin osallistut Pölyttäjäviikonloppuun itsenäisesti

  1. Valitse itsellesi mieluisa bongailupaikka, esimerkiksi jokin Tampereen upeista puistoista tai vaikka oma kotipiha. Suosittelemme kukkivia ympäristöjä, niissä pölyttäjät viihtyvät.
  2. Ota käyttöön maksuton iNaturalist -sovellus ja liity sovelluksessa ”Pölyttäjäviikonloppu 2024” -nimiseen projektiin. Sovellukseen voit syöttää kuvia havainnoimistasi lajeista, ja sovellus auttaa sinua tunnistamaan lajit. Sen kautta voit myös lähettää tiedot eteenpäin. 
  3. Vaihtoehtoisesti voit tunnistaa pölyttäjiä kuvaesitteen avulla ja kirjata muistiin havainnoimasi pölyttäjät. Voit ilmoittaa havaintosi verkkolomakkeella polyttajat.fi -sivustolla.
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mikko Kuussaari
Jaa sosiaalisessa mediassa