Hiehot laiduntavat Peltolammin ja Ristimäen arvoniityillä – lampaita Pärrinkoskelle

Suomenkarjan hiehot hoitavat tänä kesänä Ristimäen Kohmanpuiston ja Peltolammin Rukkamäenpuiston arvoniittyjen luontoa lampaiden sijasta. Uusi laidun on Peltolammin Pärrinkoskella, jonne tulee kesätöihin lammaslauma.

Hiehot saapuivat laitumille Ahlmanin navetasta tiistaiaamuna 11.6.2024. Molemmilla arvoniityillä laiduntavat kolmen hiehon ryhmät: Rukkamäenpuistossa Valentiina, Vaala ja Vanilliini sekä Kohmanpuistossa Villa, Vellamo ja Viuhti. Pärrinkoskelle lammaslauma saapuu torstaina 13.6. Huitun tilalta Sastamalasta.

Rukkamäen ja Kohmanpuiston lammaslaidunnuksessa pidetään nyt välivuosi. Ajoittaiset välivuodet ovat tarpeen, jotta laidunalue pysyisi mahdollisimman puhtaana lampaiden loisista.  Ensi kesänä arvoniityille palaavat taas lampaat.
Kohmanpuiston noin 1,5 hehtaarin laajuinen laidunalue sijaitsee Tohloppi-järven rannan läheisyydessä Mediapoliksen ja ulkoilureitin välissä. Rukkamäenpuisto sijaitsee Rukkamäentien varrella vastapäätä Peltolammin koulua. Kohmanpuistossa kävijöiden kannattaa huomioida Tohlopinrannan alueen alikulku- ja katutyömaa. Kävely- ja pyöräilyalikulku Mediapoliksen päässä on suljettu työmaan takia.

Peltolammin Pärrinkoskella uusi lammaslaidun

Peltolammin Pärrinkoskelle perustettu laidun sijaitsee Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualueella radan länsipuolella Sarankulmassa. Alue on Pärrin tilan vanhaa viljely- ja laidunmaata, joka on osittain kasvanut umpeen. Pärrinkosken purouoma jakaa laitumen kahteen osaan.  Pärrinkoskelle saapuu 13.6. kahdeksan lampaan katras, jossa on suomenlampaita, norjalaisia rygjalampaita sekä ahvenanmaanlampaita.

Rata-alueella liikkuminen kielletty

Pärrinkosken lampaita pääsee katselemaan muun muassa Peltolammin ja Sarankulman väliseltä kävely- ja pyörätieltä. Väylä alittaa radan alikulun kautta.  Junarataa reunustaa rata-alue, jolla liikkuminen on kiellettyä.  Laitumen lähellä sijaitseva mökki on yksityiskäytössä, joten muista kunnioittaa asukkaiden kotirauhaa.

Pärrinkosken laitumen perustaminen on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Kunta-Helmi-hanketta, jossa hoidetaan ja ennallistetaan Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualueen arvokasta luontoa. Laidunnuksen lisäksi hankkeessa kunnostetaan Pärrinkoskea vapaaksi nousuesteistä ja torjutaan vieraslajeja. Lisää tietoa hankkeista on sivulla tampere.fi/luonnonhoito.

Ethän ruoki tai häiritse eläimiä

Hiehoja ja lampaita voi katsella aidan takaa, mutta niitä ei pidä ruokkia eikä häiritä. Laidun tarjoaa naudoille sopivasti ravintoa, ja niille tarjotaan lisäksi puhdasta vettä ja kivennäistä.  Eläinten vointia seurataan päivittäin.  Varothan sähkölankaa ja huolehdi, ettei koirasi häiritse eläimiä.  Koiria ei saa päästää laitumelle edes laidunkauden ulkopuolella loisriskin takia.

Laidunnus auttaa parantamaan luonnon monimuotoisuutta

Laidunnuksen tavoitteena on parantaa luonnon monimuotoisuutta. Laidunnuksen ansiosta maisema pysyy avoimena ja perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa.  Eläinten lanta houkuttelee uutta hyönteis- ja lintulajistoa.  Laidunnuksella myös palautetaan alueiden perinteistä kulttuurimaisemaa, torjutaan vieraslajeja ja tarjotaan elämyksiä asukkaille.
 

Lisätietoja

Pentti Katajisto
Rukkamäenpuisto ja Kohmanpuisto: Työpäällikkö
Puhelin:
050 5215009
Eeva Punju
Pärrinkosken alue: Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Henrietta Soininen
Jaa sosiaalisessa mediassa