Pikapyörähuoltoja, kestävän kuluttamisen onnenpyörä, tavarapyörien koeajoa – Hiilineutraaleja tekoja mukana kaupunginosien tapahtumissa toukokuussa

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman avulla Tampereen kaupunki edistää kestävää arkea erilaisissa tamperelaisissa kaupunginosissa. Kehitysohjelma on mukana monissa kaupunginosien tapahtumissa toukokuussa kestävän arjen aiheilla. Tule juttelemaan!

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman kohdealueita ovat Leinola-Vehmainen, Vuores, Tesoma ja sen lähialueet sekä Niemenranta-Lentävänniemi. 

Lielahti-päivillä pyöräilysuunnistusta ja pikapyörähuoltoja 11.5.

Perinteiset Lielahti-päivät järjestetään alueen toimijoiden yhteistyönä, ja ympäri Lielahtea tapahtuu toukokuisena lauantaina. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma on paikalla sekä Kartanon lastenjuhlilla Hiedanrannassa että Rientola-keskuksen pihatapahtumassa.

Molempiin tapahtumiin kannattaa ehdottomasti saapua pyörällä. Kehitysohjelma tarjoaa Kartanon lastenjuhlilla maksuttomia polkupyörän pikahuoltoja. Pikahuoltoon kuuluu vaijerien ja ketjun voitelu, vaihteiden säätö sekä renkaiden pumppaus. Pyörät huolletaan saapumisjärjestyksessä.

Sekä kartanolta että Rientolasta voit napata mukaasi yhdessä Tampereen seudun Polkupyöräilijöiden kanssa tehdyn pyöräilykartan omatoimiseen koko perheen pyöräilysuunnistukseen. Tule vastaamaan hauskaan kyselyyn omasta liikkumisestasi ja saat heijastavat pinnat omaan pyörääsi. Mahdollisuus tutustua myös Nyssen linjastomuutoksiin Luoteis-Tampereen osalta. 

Kartanon lastenjuhlat on ulkoilmatapahtuma, tarjoaa monipuolisesti hauskaa tekemistä alle kouluikäisille.  Luvassa on Siina & Taikaradion lastenkonsertti, improvisaatioteatteria, akrobatiaesityksiä sekä lapsille paljon muuta nähtävää ja koettavaa. Rientola-keskuksen pihapiirissä myyjäiset ja pihakirppis, musiikkia, taidenäyttelyitä, innostavia työpajoja ja näytöksiä. 

Aika ja paikka: 

Kartanon lastenjuhlat klo 10–13, Hiedanranta (Tehdaskartanonkatu 38).

Lielahti-päivä Rientolassa klo 11–14, Rientola-keskus (Federleynkatu 19).

Huollata pyöräsi ja pyöräytä onnenpyörää Vehmaisten peräkontti- ja pihakirppiksellä 18.5.

Keväinen kirpputoritapahtuma levittäytyy Vehmaisten pihoille ja Aukionpuistoon. Aukionpuistossa useita kirpputorimyyjiä ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma tarjoaa maksuttomia polkupyörien pikahuoltoja yhteistyökumppaninsa Nippelin kanssa. Pyörät huolletaan saapumisjärjestyksessä. Tule pyöräyttämään Ohittamatonta Onnenpyörää jätteiden lajittelun ja kulutuksen vähentämisen teemoilla. 

Aika ja paikka: lauantaina 18.5. klo 11–16 Aukionpuisto (Aukionkatu 24)

Tapahtuman järjestää Vehmainen-Seura.

Leinolan peräkonttikirppiksellä pikapyörähuoltoja ja Ohittamaton onnenpyörä 19.5.

Tule pyöräyttämään Ohittamatonta Onnenpyörää jätteiden lajittelun ja kulutuksen vähentämisen teemoilla. Hiilineutraaleja tekoja tarjoaa myös maksuttomia polkupyörien pikahuoltoja yhteistyökumppaninsa Pyöränkorjausmiehen kanssa. Pyörät huolletaan saapumisjärjestyksessä.

Kirppiksen lisäksi monenlaista mukavaa ohjelmaa koko perheelle paloautosta poniajeluun. Vanhempainyhdistyksen kahvio palvelee koko tapahtuman ajan. 

Aika ja paikka: sunnuntaina 19.5. klo 10–14, Leinolan koulu (Sammalladonkatu 1).

Tapahtuman järjestää Leinolan koulun vanhempainyhdistys. 

Tavarapyörien testausta ja asiaa yhteiskäyttöisistä tavaroista ja pyöristä Vuores-päivässä 19.5.

Vuores-päivää vietetään Vuores-talolla ja sen ympäristössä monipuolisen koko perheen ohjelman kera. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma tuo yhdessä Lootabikesin kanssa paikalle erilaisia tavarapyöriä koeajettavaksi. Tavarapyöriä voi testata päiväkodin saattopysäköintipaikalla. Ota mukaan oma pyöräilykypärä.

Kehitysohjelma on käynnistämässä jakamistalouden kaupunginosakokeilua myös Vuoreksen alueella. Vuores-päivässä kerätään ajatuksia liittyen yhteiskäyttöisten tavaroiden ja erikoispyörien palveluihin.

Vuores-päivässä on luvassa monipuolista koko perheen ohjelmaa. Esiintymässä on Suomen tunnetuin vatsastapuhuja, TikTok ja YouTube-tähti Sari Aalto, jonka show yhdistelee stand-upia, musiikkia ja vatsastapuhumista upeiden nukkehahmojen kanssa. Esiintymässä myös energiastaan ja hyväntuulisesta musiikistaan tunnettu tamperelainen rapduo Järrä ja Koskelan J. 

Tapahtuman järjestää Vuores Palvelu yhdessä alueen yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Aika ja paikka: sunnuntaina 19.5. klo 13–16, Vuores-talo (Rautiolanrinne 2).

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa