TAYSin aikuispsykiatrian osastorakennukselle Hyvän rakentamisen palkinto 2023

Hyvän rakentamisen palkinto 2023 myönnettiin Tampereen yliopistollisen keskussairaalan aikuispsykiatrian osastorakennukselle, joka sijaitsee Kaupin sairaala-alueella.  Tänä vuonna myös yleisö sai äänestää suosikkiaan, ja eniten ääniä sai Näsin puistosilta.
TAYSin aikuispsykiatrian uudisrakennus.
TAYSin aikuispsykiatrian rakennuksen julkisivua. (kuva: Arco Architecture Company)

Palkinnon saajan valitsi Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, ja se julkistettiin Pirkanmaan Rakentajat ry:n järjestämillä PIRA-päivillä 7.11.2023.

Palkitussa rakennuksessa huomioitu hyvin henkilökunnan ja asiakkaiden tarpeet

TAYSin aikuispsykiatrian osastorakennus sijaitsee Keskussairaalan alueella Kaupissa osoitteessa Hoitajantie 8. Suuri rakennus on jaettu useaan osaan, joita yhdistää vehreä ja miellyttävä sisäpiha. Rakennuksessa on huomioitu kiitettävästi henkilökunnan ja asiakkaiden tarpeet ja luotu lämminhenkinen ympäristö toipumiselle.
 
Aikuispsykiatrian osaston ovat suunnitelleet yhteistyössä ruotsalainen C.F Møller Architects ja suomalainen Arco Architecture Company. Rakentajina toimivat Alasen Rakennus Oy:n ja Aki Hyrkkönen Oy:n työyhteenliittymä.

–Tyylikäs rakennus sopii hyvin maisemaan, mitä julkisivujen materiaalivalinnat tukevat.  Rakennuksen toteutuksessa näkyy myös huolellisuus, perustelee rakennus- ja ympäristöjaoston puheenjohtaja Matti Höyssä.

Näsin puistosilta sai eniten ääniä yleisöäänestyksessä

Yleisöäänestys järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran, ja vastauksia tuli reilu tuhat. Särkänniemen ja Ranta-Tampellan yhdistävä Näsin puistosilta on yleisöäänestyksen suosikki. Näsin puistosilta tarjoaa kaupunkilaisille uudenlaisen paikan kohdata, liikkua, oleskella sekä ihailla Näsijärvelle ja kosken suuntaan avautuvia maisemia.

Puistosilta toteutettiin entiselle autosillalle hyödyntämällä olevia rakenteita innovatiivisesti.  Autot oli siirretty Paasikiven-Kekkosentieltä Rantatunneliin vuonna 2016, ja Näsinsillalle ideoitiin uutta käyttöä.  Näsin puistosillan suunnittelija on Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja rakentaja Tampereen Puutarha Center Oy.  Puistosillan rakennutti Tampereen kaupunki.

Ehdokkaina myös kerrostalo As Oy Monza Härmälänrannasta, Etelä-Hervannan koulu ja Naistenlahti 3 -voimalaitos

Tänä vuonna Hyvän rakentamisen palkinnon ehdokasjoukko oli laadukas ja edusti monipuolisesti erilaisia rakennuskohteita. Mukana olivat sairaalarakennus, puistosilta, asuinkerrostalo, koulurakennus ja teollisuusrakennus.  

Asuinkerrostalo As Oy Monza Härmälänrannasta sai kiitosta puhdaslinjaisesta ja ajattomasta asuntoarkkitehtuurista. Rakennuksen julkisivut on tehty paikalla muuratusta tiilestä. Kerrostalossa on yhteisöllisyyttä tukevia yhteistiloja ja pihassa hirsirakenteinen korttelitalo.

Syksyllä käyttöön otetussa Etelä-Hervannan koulu- ja päiväkotirakennusta pidettiin toimivana kokonaisuutena, jossa taide on onnistuttu hienosti toteuttamaan osana arkkitehtuuria.

Naistenlahti 3 -voimalarakennuksen pääjulkisivu sai kehuja poikkeuksellisen laadukkaasta pääjulkisivusta. Valaistuksella rakennus on nostettu esille hienosti kaupunkikuvassa.

Palkittavan hankkeen noudatettava Tampereen arkkitehtuuriohjelman periaatteitta

Palkinto voidaan myöntää rakennukselle tai muulle rakennetun ympäristön hankkeelle, joka noudattaa Tampereen arkkitehtuuriohjelman periaatteita.  Palkinnon myöntämisessä huomioidaan rakennuksen arkkitehtuuri, kestävyys, yhteistyö hankkeessa ja innovatiivisuus.
 

TAYSin aikuispsykiatrian uudisrakennuksen sisäpiha.
TAYSin aikuispsykiatrian rakennuksen sisäpihaa. (kuva: Tampereen kaupunki)
Lepotuoleja, keinu ja istutuksia Näsin puistosillalla.
Näsin puistosilta. (kuva: Emilia Narmio)
Näsin puistosilta ilmasta käsin.
Näsin puistosilta ilmasta katsottuna. (kuva: Tommi Penttinen)

Lisätietoja

Saana Karala
Kaupunkikuva-arkkitehti
Puhelin:
041 730 2636
Matti Höyssä
Ympäristö- ja rakennusjaoston puheenjohtaja:

Tekniikan lisensiaatti
Puhelin: 0400 625 972
Sähköposti: matti.hoyssa(at)hotmail.com

Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa