Ratinan sähkölaitoksen alueen asemakaavan muutos eteni yhdyskuntalautakunnassa

Ratinan Voimakadun ja Tampereen valtatien välisen alueen asemakaavamuutos etenee. Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi alueen käyttötarkoitusta toimistokäytöstä asumiseen muuttavan asemakaavaehdotuksen 7.11.2023. Asemakaava menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.
Kuvassa ilmakuvaan sovitettuna havainnekuva uusista rakennuksista.
lmakuvaan sovitettu havainnekuva muutoksesta Ratinanrannan alueella. Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy

Voimassa olevan asemakaavan mukainen toimitilarakentaminen ei ole toteutunut. Alue on ollut pitkään väliaikaisessa pysäköintikäytössä. Tarkoitus on myös purkaa 1990-luvulla rakennettu vajaakäytöllä oleva toimistorakennus ja korvata se uusilla asuinrakennuksilla.

Asemakaavalla mahdollistetaan asuminen uusiin asuintaloihin Ratinan rakentamattomalla alueella. Rakennusoikeuden määrä ei lisäänny muutettavaan asemakaavaan verrattuna. Alueen asukasluku nousee arviolta noin 400 hengellä. Tampereen valtatien varteen ja Voimakadun puolelle osoitetaan maantasoon liiketiloja.

Kerroskorkeudet noudattavat jo rakennettujen asuinkorttelien korkeuksia siten, että matalammat rakennukset ovat Pyhäjärven rannan puolella. Uuden asuinkorttelin pysäköinti tulee pihakannen alle, johon ajetaan Tampereen valtatien alla olevasta kiertoliittymästä.

Alueelle muodostuu uusi asuinkortteli, ja toimistokäytössä olevan korttelin käyttö pysyy ennallaan. Kaava-alueella sijaitsevat vanhat punatiilirakennukset on suojeltu asemakaavassa. Muuntamotorni jää asuinkorttelin pihamaalle ja tulee toimimaan asukkaiden yhteistilana. Entinen höyryvoima-asema jää toimitilarakennusten korttelialueeksi, kuten nykyäänkin. Öljysäiliölle osoitetaan kaavassa oma tontti.

Asemakaavaehdotukseen on tehty pieniä tarkistuksia nähtävillä olon jälkeen. Asemakaavan selostusta ja vaikutusten arviointia on täydennetty.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Tiia Kuisma
Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 626 8211
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa