Yhdyskuntalautakunta evästi Hakametsän urheilukampuksen asemakaavan jatkosuunnittelua

​​​​​​​Hakametsän urheilualueen asemakaavaehdotuksen valmistelutyössä on kevään ja alkukesän aikana tutkittu ratkaisua, jossa nykyisen Tartonpuiston aluetta säästyisi enemmän kuin noin vuosi sitten nähtävillä olleessa asemakaavaluonnoksessa. Yhdyskuntalautakunta kuuli suunnittelun tilanteesta ja vahvisti suuntaviivoja jatkosuunnitteluun kokouksensa ajankohtaisissa asioissa 29.8.2023.

Jatkosuunnittelussa otetaan huomioon kaavaluonnoksesta saatu asukaspalaute. Päätöksentekoon asia tulee seuraavaksi loppuvuodesta, kun lautakunta käsittelee kaavaehdotuksen asettamista nähtäville. Uutta suunnittelua voi pelkistäen kuvata siten, että kaava-alueen pohjoisosaan aiemmin esitetystä kahdesta korttelista pohjoisempi on poistettu ja jäljelle jäänyttä eteläistä korttelia laajennettu Tartonpuiston kukkulan suuntaan. Erillinen pysäköintirakennus on tarkoitus jättää pois, ja pysäköintiä suunnitellaan jatkossa suurkortteliin pihakannen alle.

Uudessa ratkaisussa kaava-alueen puistopinta-ala kasvaisi luonnosvaiheen suunnitelmiin verrattuna. Tartonpuiston säilyvää osaa on tarkoitus suunnitella ja kehittää uuteen kokonaisuuteen sopivaksi. Kissanmaankadun puolella viheralue laajenee osalle nykyistä hiekkakenttää. Alueen eteläreunaan, Hervannan valtaväylän ja Sammon valtatien risteyksen lähelle tutkitaan kaavatyön yhteydessä uutta toimintapuistoa, joka voisi hyödyntää suunnitellun kävely- ja pyöräilysillan rakenteita. Alueen suositut koirapuistot säilyvät.

Pienempi kortteliala

Pohjoisosan korttelialueen kokonaispinta-ala on pienenemässä, mutta asumisen kokonaiskerrosala pohjoisosassa olisi samaa suuruusluokkaa kuin nähtävillä olleessa kaavaluonnoksessa. Tämä on mahdollista, kun uudessa korttelissa kasvatetaan paikoin kerroskorkeuksia luonnosvaiheeseen verrattuna. Kerroslukuja nostetaan pääosin urheilukampuksen ja Tartonpuiston puoleisilla korttelin sivuilla, joilla on eniten etäisyyttä ympäristön asuinrakennuksiin.

Suunnitellun suurkorttelin itäreuna Kovajankadun puolella ja eteläreuna lähellä Hakametsän vanhaa jäähallia on ajateltu samoille sijoille kuin kaavaluonnoksessa. Tartonpuiston puoleisen uuden korttelirajan sijaintia voi hahmottaa maastossa kävelemällä Pelikadun ja Kissanmaankadun risteyksestä hiekkakentälle ja suuntaamalla siitä Tartonpuiston hulevesipainanteen länsireunaa kohti. Tälle sijainnille on suunniteltu uutta kävelyn ja pyöräilyn reittiä, joka sijoittuisi puiston ja korttelin väliin. 

Suunnittelutyö jatkuu syksyn aikana kohti kaavaehdotusta. Pohjoiskorttelin ratkaisua kehitetään ja kaava-aineistoon tehdään muut tarvittavat tarkistukset. Tämän jälkeen yhdyskuntalautakunta arvioi aineiston ja päättää sen nähtäville asettamisesta. Nähtävillä olon aikana kaupunkilaisilla ja muilla osallisilla sekä viranomaisilla on mahdollisuus antaa palautteensa kaavaratkaisuista.

Lisätietoja

Pekka Salmi
Apulaispormestari
Puhelin:
050 565 8898
Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa