Virastotalon rakennustyöt alkavat toukokuun alussa

Tampereen kaupunki ja YIT ovat allekirjoittaneet toteutusvaiheen sopimuksen Tampereen virastotalon peruskorjauksesta ja laajennuksesta. Samalla hanke siirtyy toteutusvaiheeseen, ja rakennustyöt voidaan aloittaa toukokuun alussa. Hanke toteutetaan yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana.
Havainnekuvassa valkoinen rakennus, jossa korkeampi osa etualalla ja matalampi osa vasemmalla toisen kadun varrella.
Havainnekuva: KVA Arkkitehdit Oy

Kehitysvaiheen aikana hankkeen laajuus on tarkentunut, ja kustannus on täsmentynyt 49 miljoonaan euroon.

Työt aloitetaan virastotalon sisäpuolisilla purkutöillä. Purettavan osan tilalle rakennetaan viisikerroksinen uudisrakennus, jolle tavoitellaan RTS-ympäristöluokituksessa neljää tähteä. Vanhan kiinteistön eteläinen ja pohjoinen osa peruskorjataan. 

– Kehitysvaihe on saatu onnistuneesti päätökseen ja sen myötä olemme valmiita siirtymään toteutusvaiheeseen. Kehitysvaiheessa hyödynsimme eri osapuolten kokemusta ja osaamista sujuvan ja riskittömän rakentamisen varmistamiseksi. Hankkeen ensimmäisistä hahmotelmista on hetki vierähtänyt, mutta nyt on hienoa päästä aloittamaan itse rakentaminen, kertoo hankkeen projektipäällikkö Petri Saarinen Tampereen Tilapalveluilta.

Käytössä oleva etä- ja lähityön yhdistelmä mahdollistaa sen, että aikaisemmin Frenckellissä ja virastotalossa työskennellyt henkilöstö mahtuu uuden virastotalon tiloihin. Talo toimii kolmen vuoden kuluttua noin 900 työntekijän toimistona ja luottamuselimien kokoustilana.

–  Projektimme tavoitteena on onnistua työympäristön ja työskentelykulttuurin kehittämisessä niin, että uusi virastotalo ja sen toimintakulttuuri tukevat työssä onnistumista ja työhyvinvointia. Tavoitteena on myös saada aikaan taloudellisia säästöjä. Olemme tyytyväisiä lisäksi siitä, että uuden talon ensimmäinen kerros voidaan avata kaupunkilaisille, sanoo Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Urakan valmistuttua katutason kerrokseen muuttavat palvelupiste, ravintola sekä näyttelytilat, ja kerrosta avataan kaupunkilaisten käyttöön. Katutasosta pääsee kulkemaan myös toisen kerroksen kokous- ja koulutuskeskukseen. Valtuustosalin paikka säilyy viidennessä kerroksessa.

Rakentamissuunnitelmassa on huomioitu esteettömät ja selkeät kulkureitit. Tilojen monikäyttöisyyteen, muunneltavuuteen sekä järjestelmien ja laitteiden energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

– Olemme kehitysvaiheen aikana tehneet avointa ja tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa. Kehitysvaiheen toimenpiteet ovat keskittyneet hankkeen sekä sen ympäristön näkökulmasta turvallisen toteutuksen varmistamiseen, mahdollisten riskien kartoittamiseen ja niiden hallintaan. Lisäksi keskiössä on ollut muun muassa sääsuojauksen toteutustapa, suunnitelmien toteutuskelpoisuuden varmistaminen, hankintojen valmistelu sekä tuotannon suunnittelu, kertoo YIT:n hankejohtaja Janne Korja.

Virastotalon on suunnitellut Aarne Ervi, ja suojeltu kiinteistö on valmistunut kahdessa osassa vuosina 1967 ja 1975. Virastotalossa on myös paljon taideteoksia, joita on siirretty suojaan rakentamisen ajaksi. Keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen suurikokoinen teos, vuonna 1967 Montrealin maailmannäyttelyyn valmistunut Orvokkimeri, on päädytty suojaamaan ja jättämään kiinteistöön urakan ajaksi. 

Lisätietoja

Petri Saarinen
Hankepäällikkö
Puhelin:
040 767 1981
Sami Ylipihlaja
Työhyvinvointipäällikkö
Puhelin:
040 530 9026
Janne Korja
Hankejohtaja, Asuminen ja toimitilat, Pirkanmaa, YIT
Puhelin:
050 385 1615
Jaa sosiaalisessa mediassa