Tampereella parannetaan Iidesjärven ja Vähäjärven linnuston oloja ja tehdään ennallistamistoimia Peltolammi-Pärrinkoskella

Tampereella jatketaan aiemmin alkanutta Iidesjärven ja Vähäjärven vesilinnuston olojen parantamista. Uusi hanke on Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualueen hoito ja ennallistaminen. Molemmat hankkeet ovat saaneet ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoitusta.
Kolmea suomenkarjan hiehoa laitumella.
Suomenkarjan hiehoja Iidesjärven itäpään laitumella

Iidesjärvellä käynnistyi hoitokalastus

Iidesjärvellä aloitettiinkin perjantaina 21.4.2023 hoitokalastus rysällä, kun järvi vapautui jäistä. Rysäpyynti on yksi tapa parantaa rehevöityneen järven tilaa ja linnuston oloja. Rysäpyyntiä on tehty jo useana vuonna, ja sillä poistetaan särkikaloja ravinnekuormituksen ja samentumisen vähentämiseksi. Pyyntijakso kestää kuusi viikkoa.  Hankkeessa jatketaan hoitokalastusta ja seurataan sen vaikutuksia linnustoon ja muuhun eliöstöön.

Uusi laidun Iidesjärven Hevoshakaan

Iidesjärven ja Vähäjärven lintuvesien kunnostushankkeessa rakennetaan vuosina 2023-2024 uusia kelluvia pesälauttoja sekä jatketaan ja laajennetaan nautojen laidunnusta Iidesjärven itäpään laitumella. Uusi nauta- tai lammaslaidun perustetaan Iidesjärven etelärannan Hevoshaan arvoniitylle jo tänä vuonna.

Lisäksi poistetaan edelleen vieraslajeja järvien rantametsistä ja -vyöhykkeiltä ja pyydetään loukuilla lintujen pesintää uhkaavia vieraspetoja kuten minkkejä ja supikoiria.

Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualueella ennallistetaan purouomaa ja umpeenkasvanutta niittymaata

Peltolammi-Pärrinkosken luonnossuojelualueella tehdään luonnonhoito- ja ennallistamistoimia vuosina 2023–2024. Kunta-Helmi-hankkeessa ennallistetaan Pärrinkosken purouomaa pienillä kunnostustoimilla kuten nousuesteiden ohituksilla, jotta uhanalaisen taimenen vaellus onnistuisi Pärrinkosken ja Pyhäjärven välillä. Jo hävinnyttä taimenkantaa on palautettu mäti-istutuksin viime vuosina.

Lisäksi Pärrin tilan entiselle niittymaalle perustetaan lammaslaidun, koska alue on umpeenkasvanut ja  vieraslajien valtaama. Laidunalueelta poistetaan puustoa ja pensaikkoa ja vieraslajeja, erityisesti valkokarhunköynnöstä ja lupiinia.  Varsinainen laidunnus aloitetaan vuonna 2024.  Laidunnuksella torjutaan vieraslajien leviämistä ja turvataan niittyalueiden eliöstön kuten uhanalaisten perhosten oloja.  

Lisätietoja

Eeva Punju
Luonnonsuojelualueet ja lintujärvet: Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Anne Tuominen
Hoitokalastus: Metsätalouspäällikkö
Puhelin:
050 517 7053
Ari Westermark
Hoitokalastus, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:
Puhelin:
050 351 8815
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa