Jätehuoltomääräyksiin ehdotetut muutokset nähtävänä - ne koskevat kompostointia sekä lasipakkausten ja pienmetallin keräysastioiden tyhjennysväliä

Kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin ehdotettavat muutokset ovat nähtävillä 19.4.–19.5.2023 alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialueen kuntien ilmoitustauluilla ja verkossa www.tampere.fi/jatehuoltolautakunta. Tärkeimmät muutosehdotukset koskevat kompostointia ja kompostointi-ilmoituksen jättämistä sekä lasipakkausten ja pienmetallin keräysastioiden tyhjennysväliä.

Kompostoriin ei saisi enää laittaa vieraslajeiksi luokiteltujen kasvien siemeniä eikä juuria, jotta vieraslajit eivät leviä kompostimullan mukana. Kompostorin on myös oltava riittävän tilava, koska kylminä vuodenaikoina kompostoituminen hidastuu tai jopa pysähtyy. Tällä määräyksellä halutaan varmistaa, ettei elintarvikejätettä päädy sekajätteisiin liian pienen kompostorin vuoksi. Kompostoria on hoidettava ja ylläpidettävä huolellisesti, jotta siitä ei aiheudu ympäristö-  tai terveyshaittoja.

Biojätteen käsittely on nykyisissä määräyksissä sallittu ns. Bokashi-menetelmällä, jossa jäte fermentoituu aktiivisten mikrobien avulla hapettomassa, ilmatiiviissä astiassa. Ehdotuksessa sallittaisiin myös muut vastaavat menetelmät. Fermentoitu jäte on jälkikäsiteltävä kompostorissa ennen jätteen omatoimista hyödyntämistä. Jätettä ei saa sekoittaa vanhan mullan sekaan ennen jälkikäsittelyä.

Myös käymäläjätteen käsittelyn vaatimuksia ehdotetaan muutettavaksi. Määräyksissä on aiemmin kielletty kuivakäymäläjätteen sekoittaminen muiden jätteiden kanssa, ja nyt se olisi sallittua sellaisissa kompostikäymälämalleissa, jotka on tarkoitettu myös elintarvikejätteen kompostointiin.

Määräyksissä on nyt myös erillinen kohtansa elintarvikejätettä kompostorissa kompostoivan sekä kimppakompostoria käyttävien ilmoitusvelvollisuudesta. Elintarvikejätettä kompostoivan on tehtävä ilmoitus alueelliselle jätehuoltolautakunnalle kahta kuukautta ennen kompostoinnin aloittamista.   Kompostoinnin lopettamisesta on myös ilmoitettava jätehuoltolautakunnalle.

Lasipakkauksille ja pienmetallille ehdotetaan pisimmäksi sallituksi tyhjennysväliksi 52 viikkoa. Aikaisemmin tyhjennysväliä ei ole määritelty jätehuoltomääräyksissä.

Alueellinen jätehuoltolautakunta päätti asettaa kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin ehdotetut muutokset nähtäville kokouksessaan 12.4.2023. Jätehuoltolautakunta päättää ehdotuksesta mielipiteiden ja lausuntojen jälkeen alkusyksyyn mennessä.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimialueen, johon kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
 

Lisätietoja

Saara Repo
Suunnittelija
Puhelin:
041 730 3705
Jaa sosiaalisessa mediassa