Ympäristön tila –raportti toimii tietopankkina ja ohjaa ympäristöviisaisiin tekoihin

Uusi Ympäristön tila –raportti Tampereen verkkosivuilla kertoo Tampereen ympäristön tilasta eri teemojen kautta visuaalisesti ja interaktiivisesti. Ympäristön tilan seurannan avulla voidaan turvata asukkaiden elinympäristöä ja edistää luonnonsuojelua.

Ympäristön tila -raportti kertoo uudella vuorovaikutteisella tavalla kaupungin ympäristön tämänhetkisestä tilanteesta. Raportissa esitellään Tampereen ympäristön tilaa kuuden teeman kautta: luonto, melu ja ilmanlaatu; maaperä ja pohjavesi; vesiensuojelu; teollisuus, asuminen ja jätteet sekä retkeily ja lähivirkistys.

Ympäristön tila -raportin tarkoitus on toimia kuntalaisten tietopankkina ja päätöksenteon tukena ohjaamassa ympäristöviisaisiin tekoihin.

Ilmanlaatu ja vesistöt hyvässä kunnossa

Tampereen Ympäristön tila -raportissa on esitelty alueen merkittävät lajit, vieraslajit ja luonnonsuojelualueet. Raportista selviää, että ilmanlaatu Tampereella on vuonna 2022 ollut pääasiassa hyvä, mutta katupöly keväisin saattaa hieman heikentää sitä.

Raportin mukaan järvien tila on ollut hyvä, paikoin myös erinomainen. Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikössä seurataan aktiivisesti yhteensä 64 järveä ja lampea. Lisäksi Tampereella on seitsemän pohjavesialuetta, joiden laatua pyritään suojelemaan. Tamperelaisten käyttövedestä noin 25 prosenttia on peräisin pohjavedestä.

Teollisuus ja rakentaminen ovat Tampereella suurimpia toimialoja. Vaikka teollisuus luo työpaikkoja ja elinvoimaa, on laitosten yhteensovittaminen asutuksen, luontoympäristön tai päästötavoitteiden kanssa paikoin haasteellista. Ympäristölupaa haetaan, jos teollisella toiminnalla on riski aiheuttaa ympäristölle haittaa.

Kaupunkihiljaisia alueita on kolme prosenttia kaupungin pinta-alasta. Kaupungin melutorjunnan toimintasuunnitelman tavoite on turvata hiljaisia virkistys- ja luonnonsuojelualueita kaikille asukkaille. Raportissa on eriteltynä muun muassa eri alueiden pinta-alat ja melutasot.

Interaktiivinen raportti

Ympäristön tilan seuranta on erityisen tärkeää jatkuvasti muuttuvassa ja kasvavassa kaupungissa. Seurannan avulla saadaan tärkeää taustatietoa asukkaiden laadukkaan elinympäristön turvaamiseksi sekä luonnonsuojelun tavoitteiden edistämistä varten.

Raportti esittää ympäristön tilatietoa visuaalisessa muodossa sekä datasta laskettuja tunnuslukuja. Raportin sivut ovat interaktiivisia, eli käyttäjä voi klikata sivuilla erilaisia valintamahdollisuuksia ja saada eri tietoja esiin. Lisäksi raportissa on linkkejä, joista saa lisätietoa aiheista. Raportin selaaminen onnistuu mobiililaitteella, mutta parhaan käyttökokemuksen siitä saa tietokoneella.

Raportti on julkaistu edellisen kerran vuonna 2014, ja nyt se on päivitetty nykyaikaisempaan muotoon, jota päivitetään jatkuvasti. Tietoa on koottu raporttiin sekä kaupungin omista tietovarannoista että muiden tahojen ylläpitämistä valtakunnallisista aineistoista.

Lisätietoja

Veera Mustajoki
Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 800 4993
Kati Skippari
Ympäristöpäällikkö
Puhelin:
050 521 5198
Teksti: Tiia-Maria Angeli ja Emilia Narmio
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa