Hatanpään arboretum laajenee K. J. Gauffinin puistolla -suunnitelma nähtävänä

Hatanpään arboretumin ja kartanopuiston alue täydentyy laajalla ja monipuolisella K.J. Gauffinin puistolla. Puistosta löytyvät paikat leikkiin, oleskeluun, pelailuun ja palstaviljelyyn. Puistossa on myös kukkaniittyjä ja paikkoja rauhoittumiseen.  Alueen lähes kaikki 617 puuta säilytetään, ja uusia puita istutetaan 145.

K.J. Gauffinin puiston suunnitelmaluonnos on nähtävänä 3.–17.4.2023 verkossa tampere.fi/viheralueidensuunnittelu sekä Tampereen palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2 B:ssä.  Puistosta suunnitelma löytyy Vihilahdenkujan varrelta.

K.J. Gauffinin puisto on entistä kaupungin taimiston aluetta, ja se on asemakaavoitettu puistoksi 2019. Lähistölle tulee myös asuinkerrostaloja. Uusi Boijenkatu johtaa puistoon Hatanpään puistokujalta. Boijenkadun päätteenä ja K.J. Gauffinin puiston porttina toimii Suomen Satavuotisaukio. K.J. Gauffinin puistoa jakavat kolmeen osaan pohjois-eteläsuuntaiset puistokäytävät puuriveineen. Pisin niistä on Suomen Satavuotisaukiolta alkava Ajankulku.

Kummuilla voi keinua, kiipeillä ja laskea liukumäkeä

Leikki- ja näköalapaikat sijaitsevat kumpareillaan puiston itäreunalla, Suomen Satavuotisaukion vieressä. Leikkipaikan korkeimmalle kukkulalle on sijoitettu ryhmäkeinu. Keinulta johtaa näköalapaikalle iso kiipeilyverkkotunneli, ja näköalakummulta voi puolestaan lasketella liukumäkeä tai astella portaita alas. Leikkipaikalla on myös liukumäki pienille lapsille ja piknikpöytä penkkeineen. Pingispöytä löytyy läheiseltä toiminta-aukiolta.  Oleskelu- ja pelinurmet sijaitsevat leikkialueen ja Elinkaari-puistokäytävän eteläpuolella.  Nurmirinteitä reunustavat niityt, pensaat ja puut.

Viljelypalsta-alue ja toiminta-aukio pelailuun

Nykyinen viljelypalsta-alue puiston keskimmäisessä osassa säilytetään, ja sinne johtavaa huoltoreittiä parannetaan. Viljelypalstan pohjoispuolella on puustoa taimiston ajoilta, ja tätä aluetta hoidetaan pääosin niittynä.  Läheltä löytyy myös toiminta-aukio Elinkaari-käytävän pohjoispuolella. Aukiolla voi pelata esimerkiksi mölkkyä, petankkia tai kyykkää. Aukiolla voi istahtaa myös puutarhakeinussa. Tampereen Infran huoltorakennus ja -piha sijaitsevat aukion läheisyydessä, puiston reunalla.

Paikkoja rauhoittumiseen ja luonnosta nauttimiseen

Puiston läntisin, Pyhäjärven puoleinen osa on puustoisinta. Puusto on peräisin entisen taimiston ajoilta. Alueen pääreitti onkin linjattu kulkemaan erilaisten puustoryhmien kautta.  Reitin varrella on kukkaniittyjä ja pysähtymispaikkoja, joissa viheralueesta voi nauttia useilla aisteilla. Puistoalue palvelee muiden puistokävijöiden lisäksi viereisen sairaalan asukkaita.   

K.J.Gauffinin puistoon kuuluu myös Pyhäjärveen laskeva lampi. Lammelle johtaa uusi reitti, ja sen äärellä voi tarkkailla luontoa puulaiturilta.  Lammen ympäristöä hoidetaan luonnonmukaisesti.

K. J. Gauffinin puiston puistokäytävät ja toimintapaikat valaistaan lepakoiden elinympäristöt huomioiden.

Puiston rakennustyöt alkavat vuonna 2023 eteläosasta: rakentaminen on vaiheistettu usean vuoden ajalle. Aistipuutarha ja leikkialue rakennetaan myöhempinä vuosina.

Puisto on saanut nimensä Karl Johan Gauffinin mukaan. Hän toimi Tampereen kaupungin ensimmäisenä kaupunginpuutarhurina vuosina 1874–1897. 
 

Lisätietoja

Anna Levonmaa
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 139 9288
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Maanlumo Oy
Jaa sosiaalisessa mediassa