Seikkailupuheenvuoroja, kuluttamisen kulttuurihistoriaa, luontotekoja – tätä kaikkea tarjoillaan Hiilineutraaleja tekoja -luennoilla

Miten lisätä kasviksia omaan ruokavalioon? Mitä tavaroita jaamme tulevaisuudessa muiden kanssa? Millaisia seikkailuja matkailu lähellä mahdollistaa? Näitä kysymyksiä kysytään ja niihin saadaan myös vastauksia kevään aikana Sampolan auditoriossa kaikille avoimilla luennoilla.

Tampereen seudun työväenopiston ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma järjestävät yhteistyössä neljän luennon sarjan. Luennot tarjoavat tietoa ja ajattelun aihetta kestävästä arjesta ja kutsuvat keskustelemaan mielenkiintoisista aiheista muiden kanssa. Jokaisella luennolla asiantuntijat johdattavat aiheeseen, jonka jälkeen keskustellaan yhdessä pullakahvien äärellä.

Luennot järjestetään Sampolan auditoriossa (Sammonkatu 2, Tampere) ja niitä voi seurata myös Tampereen seudun työväenopiston YouTube-kanavalla. Keskustelua ei striimata, joten tervetuloa juttelemaan luennoitsijoiden ja muiden kanssa matalalla kynnyksellä.

Ruokavalinnat – mitä väliä?

Ensimmäinen luento järjestettiin 22.3. ja se käsitteli ruokavalintoja. Markus Vinnari Helsingin yliopistosta johdatti kestävän kehityksen ja ruokakysymyksen pariin kertomalla muun muassa mitä löytyy ja mitä ei ilmasto- ja ympäristötietoisen lautaselta.

Ravitsemisasiantuntija Katri Korpunen Venneriltä antoi käytännön vinkkejä, miten lisätä kasviksia omaan ruokavalioon. Illan juonsi toimittaja Janica Brander.

Miksi minun pitäisi kiinnostua kasvisruoasta? Mikä vaikutus ruokavalinnoilla on maapallolle? Näihin kysymyksiin saat vastauksen katsomalla Ruokavalinnat – mitä väliä? -luentotallenteen (linkki YouTubeen)

Tavarat ja kulutus – historiaa ja tulevaisuutta!

12.4. klo 17–18.30

Miten kuluttamisesta ja uusien tavaroiden hankkimisesta tuli arkipäivää ja tavarasta jopa riesa? Millaisia merkityksiä liitämme kuluttamiseen? Entä mitä vaihtoehtoja meillä on?

Kulttuuritoimittaja ja kirjailija Kaisa Pulakka tarjoilee kurkistuksen kuluttamisen kulttuurihistoriaan. Miksi valkoinen t-paita on cooliuden symboli ja millainen rooli tavarataloilla on ollut?

Onko ratkaisu jakamistaloudessa? Polkupyörä, porakone, partahöylä – mitä sinä olisit tulevaisuudessa valmis jakamaan muiden kanssa? Kuluttamisen tulevaisuuteen ja ratkaisuihin meitä johdattaa tamperelaisen Lainappi Oy:n yrittäjät ja perustajajäsenet Aukusti Eskola ja Kimi Siefen. Lainappi tarjoaa vuokrauspalvelua, jonka kautta käyttäjät voivat antaa ja ottaa vuokralle omia kodin tavaroitaan, kuten työkaluja, urheiluvälineitä tai juhlavaatteita.

Luonto ja sen monimuotoisuus

19.4. klo 19–20.30 (huomaa aika)

Puutarhurit ja palstaviljelijät siinä missä kerrostaloasujat ja koiranulkoiluttajat, tämä on kaikille! Villi Vyöhyke ry:n asiantuntijat Essi Kupari ja Laura Valkama opastavat, miten jokainen voi tehdä luontotekoja ja edistää luonnon monimuotoisuutta omalla toiminnallaan rakennetussa ympäristössä.

Villi vyöhyke ry on tamperelainen yhdistys, joka keskittyy luonnonsuojelun kehittämiseen erityisesti rakennetussa ympäristössä. Juontajana toimittaja Janica Brander.

Vinkki, tule etkoille alakerran Kahvila Pulinaan! Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme puhuu luonnon ja teatterin suhteesta Kahvila Pulinassa klo 17–18.30. Hurmeen luento on osa Keskiviikkokahvit-tapahtumasarjaa, jota järjestää Tampereen seudun työväenopiston Syväsivistys ja kestävä kehitys elämäntapana -hanke. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.

Vapaa-aika ja harrastukset

3.5. klo 17–18.30

Retkeilytubettaja Ali Leiniö tarjoaa seikkailunäkökulmaa lähimatkailuun ja Ekokumppanit kertovat, miten lähteä luontoon autotta. Luvassa ei sen vähempää, kuin Pirkanmaan parhaat pyörämatkailuvinkit ja lumoavimmat luontomatkatarinat. Saatat tulla reissukärpäsen puraisemaksi!

Juontajana toimittaja Janica Brander.

Lisätietoja

Mimmi Virtanen
Suunnittelija
Puhelin:
040 154 9883
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa