Nollakuidun poiston hankintamenettelyn voittaja on valittu

Tampereen kaupunki käynnisti keväällä 2022 hankintamenettelyn, jolla etsittiin yritystä tai yritysryhmittymää toteuttamaan nollakuidun poisto Näsijärvestä Hiedanrannan–Niemenrannan vesialueella. Nollakuitu on alueella aiemmin toimineen metsäteollisuuden päästämää ja Näsijärveen varastoitunutta puuaineista.

Hankinnan ensisijaisena tavoitteena on nollakuidusta aiheutuvien Lielahden vesistöalueen alueen ranta- ja vesialueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen sekä ympäristön hyvän tilan turvaaminen.

Kaupunki valitsi syyskuussa 2022 saatujen osallistumishakemusten perusteella hankinnan neuvottelumenettelyyn viisi ehdokasta. Lopulliset tarjoukset toimitettiin tammikuussa 2023. Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki Fortum Waste Solutions Oy.

Fortum Waste Solutions Oy on osa Fortum-konsernia. Yrityksen palveluja ovat muun muassa ympäristörakentaminen, vesienkäsittely, jätehuoltopalvelut, ympäristöpalvelut, ympäristöalan asiantuntijapalvelut ja vaarallisten jätteiden käsittely sekä erilaisten kierrätysmateriaalien kehittäminen. Waste Solutions toimii nollakuidun poiston ja käsittelyn kokonaisratkaisusta vastaavana toimijana.

Nollakuidun käsittelyprosessi sisältää monia vaiheita, joiden mitoitus ja suunnittelu tarkentuu myöhemmin muun muassa urakan käyttöön saatavissa olevien alueiden ja tilojen sekä lupamääräysten perusteella. Projekti käynnistyy suunnittelulla ja luvituksella helmikuussa 2023. Toteutus on tavoitteena käynnistää vuonna 2024 ja toteutus valmistuu aikaisintaan 2026. Nostettava kuitu on tarkoitus hyödyntää energiantuotannossa ja sitä on mahdollista hyödyntää myös maanrakennuksessa.

Linkki hankintapäätökseen 8.2.2023

Hiedanranta Tampereen kaupungin sivuilla

www.tampere.fi/hiedanranta

Hiedanrannan Kehitys Oy:n verkkosivut

www.hiedanranta.fi

Edit: 8.3.2022 klo 15 täydennetty lopusta ja siirretty ingressistä tekstiin lause: Hankinnan ensisijaisena tavoitteena on nollakuidusta aiheutuvien Lielahden vesistöalueen alueen ranta- ja vesialueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen sekä ympäristön hyvän tilan turvaaminen.

 

Lisätietoja

Juha-Antti Kaivonen
Tampereen kaupunki Hankekehitysjohtaja
Puhelin:
040 680 0179
Teppo Tuomanen
Fortum Waste Solutions Oy Tuotelinjapäällikkö
Puhelin:
050 577 6549
Jaa sosiaalisessa mediassa