Itsepetos ja antiikin tragediat käsittelyssä Kulttuuritalo Laikun näyttelyvuoden avauksissa

Arja Kärkkäisen Mauvaise Foi – tavanomainen itsepetos II ja Petra Vehviläisen ~ paraskenion aukeavat Kulttuuritalo Laikussa 14.1.
Huoneen seinälle on levitetty harmaa taustapaperi. Sen edessä roikkuu sinisissä ja punaisessa ripustuskäysissä valkoinen, muumiomainen veistoshahmo.
Kuva Petra Vehviläisen työhuoneelta.

Galleriassa avautuva Arja Kärkkäisen näyttely koostuu digitaalisesti kudotuista kuvakudoksista. Materiaaleista osa on kokeellisia: kumia, siimaa ja lahjanarua.  Mauvaise Foi – Tavanomainen Itsepetos II on kaksiosaisen näyttelysarjan toinen osa. Digitaalisesti kudotut kuvakudokset on toteutettu yhteistyössä Alankomaissa sijaitsevan TextielLab:n kanssa.

Sarjan nimi Mauvaise Foi viittaa Jean-Paul Sartren termiin objektiksi tekeytyvästä toimijasta, joka valinnan vaikeuden edessä kieltää valinnan olemassaolon. Taiteilijan vapaa suomennos Tavanomainen itsepetos viittaa ilmiön arkipäiväiseen luonteeseen. Teossarja kuvaa päätösvaltaa ja ulkopuolisia vaikuttimia. Sen lähtökohtina ovat olleet pyhän ja saavutuksen kokemukset, mutta ennen kaikkea ihmissuhteiden monimutkaisuus. Sarjan toistuvia teemoja ovat kerääntyminen ja piilottaminen.  

Arja Kärkkäinen (s. 1986) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka työstää betonia ja tekstiiliä. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista muotoilijaksi (AMK) sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolta. Digitaalista kudontaa hän on opiskellut Bergenin taide- ja muotoiluakatemiassa Norjassa.

Vehviläisen installaatio poisheitetystä

Laikun Studiossa aukeava Petra Vehviläisen ~ paraskenion on installaatio poisheitetystä, rytystä ja virheestä, antiikin tragedioiden ja tragedianäyttämön kehyksissä.

Näyttelyssä hylätyt tai löydetyt objektit muodostavat tilallisia kudelmia ja verkostoja ja kietoutuvat ajattelun prosesseihin. Vehviläinen tarkastelee erilaisten tragedioissa esiintyvien voimien suhdetta ylijäämämateriaaleista rakentuviin abstrakteihin veistosolioihin. Installaatio koostuu saatavilla olevista ja löydetyistä materiaaleista kuten vanhoista lakanoista ja romuraudasta sekä kipsistä.

– Antiikin tragedioissa keskeistä on kokemus olemassaolon kauhistuttavasta luonteesta, sille antautumisesta esteettisen muodon turvissa ja säälin ja kauhun tunteiden kautta tapahtuvasta puhdistautumisesta, Petra Vehviläinen sanoo.

Petra Vehviläinen (s. 1982) on helsinkiläinen kuva- ja esitystaiteilija, jonka tausta on teatteriohjauksessa.

Molemmat näyttelyt ovat esillä Kulttuuritalo Laikussa 14.1.–19.2.2023.
Laikku on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9–20 ja viikonloppuisin kello 10–18.

Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Jaa sosiaalisessa mediassa