Hyppää sivuvalikkoon

Elintarvikkeiden tuonti ja vienti

Eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuonti

Eläinperäisiä elintarvikkeita EU:n sisämarkkinoilta tuovan toimijan on tehtävä ilmoitus toiminnan aloittamisesta, lopettamisesta tai muuttamisesta kunnan elintarvikevalvontaan.

Eläinperäisiä elintarvikkeita EU:n sisämarkkinoilta Suomeen tuovien toimijoiden tulee tehdä tuonti-ilmoitus saapuneista lähetyksistä kunnan elintarvikevalvontaan ja Ruokavirastoon. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai lomakkeella. Ilmoituksen tekemisestä vastaa maahantuoja. Ilmoitus tehdään neljästi vuodessa takautuvasti edeltävien kolmen kuukauden osalta, 15.1., 15.4., 15.7. ja 15.10. mennessä. Ilmoitukset voi tehdä myös kuukausittain seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. Toimija voi tehdä ilmoituksen myös yksittäisistä vastaanotetuista lähetyksistä niin halutessaan. Ilmoitus tulee tehdä myös niiltä kuukausilta, joiden aikana tuontia sisämarkkinoilta ei ole ollut.

Ohje toimijoille sisämarkkinatuonnista

Tuonti EU:n ulkopuolisista maista

Ruokavirasto valvoo yhdessä Tullin kanssa elintarvikeketjun tuotteiden, kasvien, puutavaran ja käytettyjen metsä- ja maatalouskoneiden tuontia EU:n ulkopuolelta Suomeen.

Vienti EU:n ulkopuolelle

Kun yrityksesi haluaa aloittaa viennin EU-alueen ulkopuolelle, perehdy ensimmäiseksi kohdemaan markkinoihin ja vientivaatimuksiin.

Päivitetty 1.2.2023