Kannen alue

Kannen alue on Tampereen keskustan merkittävin kehittämiskohde. Nykyisen henkilöratapihan ylle levittäytyvä uusi kaupunginosa eheyttää ja tiivistää keskustaa ja tuo rautatieaseman ympäristöön noin 5000 uutta asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Samalla se tekee rautatieasemasta kaikki matkustusmuodot yhdistävän liikenteen solmukohdan. Kehitystyön tavoitteena on luoda tästä korkean rakentamisen vyöhykkeeseen kuuluvasta alueesta viihtyisä, vehreämpi, näyttävä ja omaperäinen arkkitehtoninen kokonaisuus, jossa tornitalot nivoutuvat luontevasti suojeltuun rautatieasemaan ja kulttuurihistorialliseen ympäristöön.

Kannen alue koostuu kolmesta Tampereen henkilöratapihan ylle nousevasta kansirakenteesta ja niiden yhteyteen rakennettavista tornitaloista. Kansista ensimmäinen, Kalevantien eteläpuolella sijaitseva eteläkansi valmistui 2020. Sen päälle on jo kohonnut kaksi tornitaloa ja Nokia Arena. Seuraavana vuorossa ovat Kalevantien pohjoispuolelle sijoittuva pohjoiskansi tornitaloineen ja rautatieaseman yhteyteen rakennettava asemakansi tornitaloineen. 

Kannen alueen kehittäminen tapahtuu useiden hankkeiden kautta

Kannen alueen kehittämiseen kytkeytyy muun muassa useita merkittäviä liikennehankkeita. Ratapihankatu toi keskustan kehälle kokonaan uuden poikittaissuuntaisen kulkuyhteyden Rantatunnelista Viinikankadulle. Raitiotieliikenne Kannen alueen läpi käynnistyi vuonna 2021.

Lähivuosina Väylävirasto aloittaa Tampereen henkilöratapihan uudistamisen. Sen yhteydessä Itsenäisyydenkadun alikulkutunneli ja vanha asematunneli yhdistetään avaraksi matkaterminaaliksi, jossa on ratikkapysäkki ja sujuvat kulkuyhteydet junien laiturialueelle, P-Hämppiin, pyöräparkkeihin ja bussiterminaaliin, joka on suunnitteilla nykyiselle Pakkahuoneen aukiolle.

P-Hämppiin tehdään kaksivaiheinen laajennus, jotta nykyinen maan pinnalla olevan pysäköintilaitos, P-Asema, voidaan purkaa ja sen tilalle voidaan tehdä täydennysrakentamista asumiselle, liike- ja toimitiloille sekä palveluille. P-Hämpin laajennus tulee palvelemaan aseman alueen nykyisiä käyttäjiä, Nokia Arenan tapahtumakävijöitä sekä alueelle tulevia uusia asukkaita ja työntekijöitä.

Aikaisemmin ratapihan hallitsema alue on tavoitteena kehittää viihtyisäksi ja toiminnoiltaan monipuoliseksi osaksi keskustaa.

Kannen alue toteutetaan vaiheittain 

Uudet kohteet ja kiinnostavat maamerkit rakentuvat alueelle yksi kerrallaan ja alueen kehittäminen jatkuu koko rakentamisvaiheen ajan. Kehityksen tähtäin on 2030-luvun puolessa välissä, mutta alueen muodonmuutos on nähtävissä ja koettavissa 2020-luvun aikana. Ensimmäiset kohteet, kuten Nokia Arena, valmistui jo 2020-luvun alkupuolella ja uusia kohteita syntyy pitkin 2020 lukua. Suunnitelman mukaan Kannen alue on kokonaisuudessaan valmis noin vuonna 2040. 

Arvio toteutusaikataulusta

Usein kysytyt kysymykset

Päivitetty 6.2.2023