Jäätelöä syövä poika istumassa Satajalka-veistoksen päällä.

Peltolammi ja Multisilta

PeltsuMultsun luontohelmet

Koe PeltsuMultsun luontohelmet. Lataa kartta ja tule viettämään päivä lähiluonnossa!

Peltolammin uimaranta
Peltolammin uimalasta löytyy pukutila, wc, laituri, kioski sekä rantalentopallokenttä. Tule vaikka vuokraamaan sup-lauta ja nauttimaan kesän parhaista hetkistä! Tiesitkö, että Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue alkaa Peltolammin uimarannan vierestä? Uimarannan reunasta lähtee polku Myllyojan vierustaa pitkin Pärrinkoskea kohti. Uimarannan tarkemmat sijaintitiedot löytyvät tästä.

Pärrinkoski
Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue sijaitsee etelä-Tampereella, Peltolammin välittömässä läheisyydessä. Pääosa alueesta sijaitsee rautatien ja Rukkamäentien väliin jäävässä kolmiossa. Luonnonsuojelualue ulottuu myös radan länsipuolelle Pärrinkosken ympäristöön sekä Multisillan puolelle radan viereen.

Pärrinkoski on helposti saavutettava ja monipuolinen kohde luonnonopetukseen, luontoharrastajille sekä tutkimuskäyttöön. Mitä sinä haluaisit mieluiten havainnoida Pärrinkoskella: kasveja, eläimiä vai virtaavaa vettä? Pärrinkosken tarkemmat sijaintitiedot löytyvät tästä.

Multivuori
Tiesitkö, että Multisillasta löytyy noin kuuden hehtaarin kokoinen Multivuori, joka on osana Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmaa? Sen huomionarvoisimpaan kasvillisuuteen kuuluu metsälehmus, joka on harvinainen jalo lehtipuu. Pensaista näsiä ja lehtokuusama viihtyvät tässä lehtokohteessa. 

Multivuoren alueelle on muodostunut viime aikoina runsaasti lahopuuta, joka on tärkeä elinympäristö muun muassa lahottajille, kääville, hyönteisille ja linnuille. 

Pistäydy retkelle Multivuoreen – saatat nähdä vilauksen liito-oravasta! Multivuoren tarkemmat sijaintitiedot löytyvät tästä.

Rukkamäen lammashaka
Tunnelmallisia niittyjä, vanhaa viljelyaluetta ja suloisia lampaita – nämä kaikki pääset kokemaan Rukkamäenpuistossa! Osaatko bongata rygja-lampaan? Lue vinkki alta.

Kesällä 2022 Rukkamäenpuistossa laiduntaa 15 lammasta, jotka tulevat Huitun tilalta Sastamalasta Mouhijärveltä. Lampaiden joukossa on suomenlampaita, ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygja-lampaita. 

Miten lampaat tunnistaa toisistaan? Ahvenanmaanlampailla väritys vaihtelee todella paljon vaaleista harmaan kautta mustakuvioisiin ja mustiin. Ahvenanmaanlampaiden naarailla voi olla myös sarvet. Suomenlampaita on eri värisiä täysvalkoisesta mustaan. Rygja-lampaat ovat pitkäselkäisiä ja matalajalkaisia, väritykseltään enimmäkseen valkoisia ja harmaita. Rygja-lampaalla on myös pitkä häntä ja suuret korvat. Rukkamäen lammashaan tarkemmat sijaintitiedot löytyvät tästä.
 

Peltolammi ja Multisilta ovat mukana valtakunnallisessa ympäristöministeriön koordinoimassa lähiöohjelmassa 2020 - 2022, jonka tavoitteena ovat hyvinvoivat ja vetovoimaiset lähiöt. Lähiöohjelma toimii lähtölaukauksena PeltsuMultsun alueiden kehittämiselle ja edistää yhteistyötä asukkaiden, alueen toimijoiden ja kaupungin eri toimialojen kanssa.

Tällä sivulla on koottuna tietoa PeltsuMultsun kehittämisestä, tapahtumista ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksista. Tulevaisuudessa sivu muuttuu alueelle tulevan hyvinvointikeskuksen sivuksi. Tällä hetkellä hyvinvointikeskuksen alkusysäyksenä toimii alueen asukkaiden hyvinvointia tukeva Me-talo.

Peltolammin-Multisillan lähiöohjelman projektisivu löytyy osoitteesta
https://www.tampere.fi/organisaatio/peltolammin-multisillan-lahioohjelma-2020-2022

Lisätietoja

Kehittämiskoordinaattori Henna Kuitunen
Puhelin:
041 730 6693
Aluekoordinaattori Jarno Koskinen
Puhelin:
040 806 3987

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/peltsumultsu

Päivitetty 23.11.2022