Peltolammille suunnitteilla metsätöitä

Tampereen kaupunki on valmistellut metsänhoitotöitä Peltolammin koulun läheisyyteen Metsäpuistoon ja Tilkonmäenpuistoon. Tavoitteena on hyönteistuhojen hidastaminen alueella ja puuston uudistaminen sekametsiköksi, joka on kestävämpi ilmastonmuutoksen aiheuttamille tuhoriskeille.  Lisäksi kävely- ja pyörätien varren turvallisuutta parannetaan poistamalla yksittäisiä huonokuntoisia ja kuolleita puita.

Metsäpuistossa ja Tilkonmäenpuistossa poistetaan poimintahakkuilla hyönteistuhojen vuoksi heikentyneitä ja kuolleita kuusia sekä kuusiryhmiä. Pahimmilla hyönteistuhoalueilla Rukkamäentien itäpuolelle tehdään pienialainen uudistushakkuu sekä pienaukkohakkuu. Pienaukkojen alueilla kasvaa luontaisesti paljon puuntaimia. Taimet saavat lisää kasvutilaa, kun alueelta kaadetaan hyönteistuhoille alttiita heikentyneitä kuusia. Uudistettavalta metsäalueelta poistetaan kaikki kuolleet ja heikentyneet kuuset, ja alueelle istutetaan havu- ja lehtipuun taimia.

Toimenpidealueille tehdään tekopökkelöitä pystyyn kuolleista kuusista, ja osa pystyyn kuolleista kuusista kaadetaan ja säästetään maapuiksi. Maalahopuut säästetään. Liito-oravalle soveltuvat elinympäristöt huomioidaan säästämällä järeitä puita ja lehtipuita. Alueella olevat metsälehmukset rajataan toimenpiteiden ulkopuolelle. 

Metsätöiden maisematyölupahakemukset ovat vireillä. Rakennusvalvonta vastaa naapureiden kuulemisesta. Metsänhoitotyöt tehdään, kun toimenpiteillä on maisematyölupa - ei kuitenkaan lintujen tai liito-oravan pesintä- ja lisääntymisaikana. 

Lisätietoja

Jani Aho
Metsäasiantuntija
Puhelin:
041 731 3056
Jaa sosiaalisessa mediassa