Santalahden Tikkutehtaan alueelle tulevien puistojen ja katujen suunnitelmia nähtävillä

Santalahteen rakentuvan kerrostaloalueen itäosaan, vanhan Tikkutehtaan alueelle on suunniteltu kaksi pientä puistoa oleskelua ja levähtämistä varten sekä kävely- ja pyöräilypainotteinen katu- ja raittiverkosto. Katu- ja puistosuunnitelmat ovat nähtävillä 13.-27.6.2024.
Tikkutehdas ja viereisiä kerrostaloja Santalahdessa.
Tikkutehdas ja kerrostaloja Santalahdessa.

Santalahden alueen katuverkosto tukeutuu Rantatiehen. Rantatieltä Tikkutehtaan alueelle ajetaan Tikkutehtaanrinne-nimistä katua. Pisin itä-länsisuuntainen kävely- ja pyöräily-yhteys on Tiporaitti-Paperitehtaanraitti. Raitit ovat yhdistettyjä kävely-ja pyöräteitä, joilta on ajoyhteys tonteille. Tiporaitti alkaa alueen itäosasta ja päättyy Tikkutehtaanrinne-katuun, jolta Paperitehtaanraitti jatkuu lännen suuntaan.  Tikkutehtaanaukio sijoittuu Tiporaitin varteen lähelle Tikkutehtaanrinnettä. Aukio päällystetään betonikivellä, ja aukiolle tulee penkkejä ja istutuksia. Aukion laitaan tulevaa Kuormurinraittia pääsee portaita alas Rantatielle.

Puistojen tunnelma ja ilme Tikkutehtaan teollisuushistoriasta ja graffitiajasta

Svante Lehtisen puisto ja Tikkutehtaanpuisto sijoittuvat Tiporaitin varteen Tikkutehtaan läheisyyteen. Ne ovat pienialaisia, asuinkortteleiden suojassa sijaitsevia taskupuistoja. Puistot, Tikkutehtaanaukio ja Tiporaitti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jonka kaupunkikuvallinen ilme on urbaani. Svante Lehtisen puisto ja Tikkutehtaanpuisto sijaitsevat suurelta osin kansirakenteen päällä. 

Puistot on tarkoitettu oleskeluun ja levähtämiseen. Puistojen muodot ja pinnoitteet ovat vaihtelevia ja epäsymmetrisiä. Molempiin puistoihin on tulossa penkkejä ja perenna- ja heinäkasveja istutusaltaisiin.  Puistojen ilmeessä on tavoiteltu Tikkutehtaan teollisuushistoriaa ja sen jälkeistä aikaa, jolloin alueen valtasi graffitikulttuuri. Tikkutehdas on edelleen pystyssä. Rakennus aiotaan korjata, ja siihen rakennetaan asuntoja ja päiväkoti.

Svante Lehtinen oli Tikkutehtaan portinvartija

Svante Lehtisen puisto on saanut nimensä OTK:n tulitikkutehtaan portinvartijan mukaan, ja puiston suunnittelussa on inspiroiduttu portinvartijasta. Tulitikkutehdas toimi 1926–1975.
–Puistossa muistetaan Tikkutehtaan aikoja ja portinvartija Svante Lehtistä, jonka vartiointipaikalle istutetaan näyttäväksi kasvava yksittäispuu. Puulaji valitaan rakennussuunnitteluvaiheessa, ja tavoitteena on valita paikan henkeen sopiva persoonalliseksi kasvava puu, kertoo erikoissuunnittelija Kaisa Rantee Tampereen kaupungilta. 

Tikkutehtaanpuiston keskellä on tilavaraus taideteokselle. Puistojen valaistus yhteensovitetaan Tiporaitin ja Tikkutehtaanaukion valaistuksen kanssa. 
 

Lisätietoja

Kaisa Rantee
Puistosuunnitelmat Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 487 0900
Pasi Palmu
Katusuunnitelmat: Katuinsinööri
Puhelin:
040 801 6812
Jaa sosiaalisessa mediassa