Auta luontoa ja torju vieraslajeja omaan tahtiin soolotalkoissa

Kesällä voit nauttia kaupunkiluonnosta ja auttaa sitä talkoilemalla. Torju vieraslajeja omalla pihalla tai puutarhapalstalla tai kaupungin alueella, silloin kun sinulle sopii parhaiten. Kaupungin osoittamat jättipalsamien soolotalkookohteet löydät kartalta, ja ne on myös merkitty kylteillä maastoon.

Vieraslajitalkoot luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ovat alkaneet ja jatkuvat 31.8.2024 saakka.

Talkoile yksin tai porukalla kesän aikana

Voit talkoilla kesän aikana yksin, pienellä tai isommalla porukalla.  Vieraslajien torjuntaan tarvitaan maanomistajan lupa, ja kaupunki onkin osoittanut jättipalsamiesiintymiä, joilla voi talkoilla. Jättipalsamin soolotalkookohteet on merkitty  myös kyltein maastoon kesäkuun alussa. 

Jos haluat torjua vieraslajeja jossain muualla kaupungin alueella kuin kaupungin jo osoittamissa soolotalkookohteissa, ole yhteydessä Tampereen palvelupisteeseen, niin sinulle etsitään sopiva kohde.

Komealupiinin kukkia voit kerätä kaikilta Tampereen kaupungin hallinnoimilta maa-alueilta lukuun ottamatta luonnonsuojelualueilta, joilla toimimiseen tarvitaan ELY-keskuksen lupa. 

Vieraslajit leviävät tehokkaasti ja haittaavat alkuperäislajistoa

Useat haitalliset vieraslajit leviävät tehokkaasti luontoon ja aiheuttavat suurta vahinkoa alkuperäislajistolle.  Kasveista haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättipalsami, komealupiini, kurtturuusu, jättiputket ja aasialaiset tattaret.

Torjuntaohjeet ja tietoa vieraslajeista löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta tampere.fi/vieraslajit ja valtakunnalliselta vieraslajit.fi-sivustolta.

Tampereen palvelupiste

Tampereen palvelupisteessä saat yleisneuvontaa ja opastusta Tampereen kaupungin palveluista.
Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
041 7308168 (puhelin, pvm/mpm) Asiakaspalvelu

Lisätietoja

Teija Ahonen
Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
041 730 4733
Kuvat: Teija Ahonen
Jaa sosiaalisessa mediassa