Suomenkarjan hiehot laiduntavat taas Iidesjärven kahdella niityllä

Iidesjärvelle tuotiin kesäkuun alussa taas suomenkarjan hiehoja laiduntamaan itäpään rantaniitylle sekä Hevoshaan arvoniitylle. Ahlmanin navetan naudat hoitavat niittyluontoa ja maisemaa.

Rantaniityllä rouskuttaa ja märehtii neljän hiehoa, joiden nimet ovat Uuna, Urtica, Uolukka ja Uppis. Hevoshaassa laiduntavan kolmen hiehon nimet ovat Vanja, Välkky ja Vienotar.  

Naudat pitävät niityt avoimena ja kasvillisuuden matalana.  Niittykasvit yleistyvät, ja myös hyönteisten määrä lisääntyy ja lajisto monipuolistuu lannan myötä.  Hyönteisten määrä hyödyttää myös hyönteissyöjälintuja ja lepakoita.  Iidesjärvellä ja rannan pusikoissa ja ruovikoissa pesii monipuolinen linnusto. 

Hevoshaassa laidunnus aloitettiin viime kesänä, ja itäpään rantaniityllä hieholauma on laiduntanut vuodesta 2021. Rantaniityllä hiehoja on ollut aiemminkin laiduntamassa. 

Hevoshaka sijaitsee Iidesjärven etelärannalla Nekalantien varrella Motarinkujan ja Kuoppamäentien kohdalla. 

Laidunnus on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Kunta-Helmi-hanketta, jolla parannetaan Tampereella Iidesjärven ja Härmälän Vähäjärven linnuston oloja.

Älä ruoki hiehoja

Hiehoja voi katsella aidan takaa, mutta niitä ei pidä ruokkia eikä häiritä. Laidun tarjoaa naudoille sopivasti ravintoa, ja niille tarjotaan lisäksi puhdasta vettä ja kivennäistä.  Eläinten vointia seurataan päivittäin.  Varothan sähkölankaa ja huolehdi, ettei koirasi häiritse eläimiä.  Koiria ei saa päästää laitumelle edes laidunkauden ulkopuolella loisriskin takia
 

Lisätietoja

Eeva Punju
Lisätietoa Lintuvesien hoitoa Tampereella -hankkeesta: Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Harri Ala-Kapee
Lisätietoa hiehoista, Ahlmanin navetta:
Puhelin:
050 995 0094
Kuvat: Henrietta Soininen
Jaa sosiaalisessa mediassa