Kun aluejätepisteen käyttö loppuu, kannattaa perustaa jätekimppa

Jätehuoltomääräysten muututtua jätehuoltopalvelut tulevat lähemmäs asukkaita, kun yhä useammalle asuinkiinteistölle tuodaan lähivuosina asukkaan käyttöön oma sekajäteastia tai naapurien yhteinen jäteastia eli kimppa-astia.

Tänä vuonna muutos koskee hieman yli 300 kiinteistöä, joista suurin osa on vapaa-ajan asuntoja. Kiinteistöt sijaitsevat Tampereen seudun keskustaajamassa, johon kuuluu alueita Tampereelta, Kangasalta, Lempäälästä, Nokialta, Pirkkalasta ja Ylöjärveltä. Oman kiinteistön kuulumisen muutosalueeseen voi tarkistaa kiinteistön osoitteella kartasta (linkki alla).

– Aiemmin vakituiset asukkaat ja mökkiläiset, joita muutos koskee, ovat vieneet jätteensä aluejätepisteeseen. Nyt asukas voi tilata jäteastian vain omaan käyttöönsä tai naapurit voivat perustaa sekajätekimpan ja säästää jätehuoltokuluissa, Pirkanmaan Jätehuollon asiakkuuspäällikkö Sanna Eklund kertoo.

Kimppa-astia on edullinen vaihtoehto myös mökkiläiselle

Naapurit, myös mökkinaapurit, voivat perustaa yhdessä jätekimpan, jolloin heille toimitetaan maksutta yhteinen jäteastia. Sen tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken. Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa kaikille oman laskun. Astian tyhjennyshinta määräytyy jätelajin (esim. sekajäte), sijaintikunnan ja astian koon mukaan.

– Jäteastian tyhjennykset tilataan vain sille ajalle, kun kiinteistö, esimerkiksi mökki, on aktiivisessa käytössä, Eklund sanoo.

Hintaesimerkit mökkiläiselle, joka käyttää mökkiä touko-syyskuun ajan: 

Aluejätepisteen käyttäjä

Aluejätepisteen käyttäjä, jolla on vapaa-ajan asunto biojätteen lajitteluvelvoitealueella (eli lajittelee biojätteen erikseen) maksaa aluejätepisteen käytöstä Tampereella 78,80 euroa vuodessa.

Sekajäteastia vain omassa käytössä

Kiinteistön pihassa sijaitsevan 240 litraisen sekajäteastian tyhjentäminen maksaa Tampereella 6,94 euroa/kerta. Jos sekajäteastia on vain omassa käytössä ja sen tyhjennysväli on 4 viikkoa ja tyhjennyksiä kertyy 6, tulee tyhjennysmaksuksi vuodessa noin 42 euroa. Säästö on noin 37 euroa vuodessa.

Sekajätekimppa naapurin kanssa

240 litraisen sekajäteastia tyhjentäminen maksaa Tampereella 6,94 euroa/kerta. Jos tyhjennysväli on 2 viikkoa, tyhjennyksiä kertyy 12 ja kimpassa on kolme naapuria, joiden kesken tyhjennyskulut jaetaan tasan, tulee yhdelle kimpan osakkaalle maksettavaa vain jätehuollon vähimmäismaksun verran eli 29,42 euroa vuodessa. Säästöä aluejätepisteen käyttäjään verrattuna tulee noin 49 euroa ja oman sekajäteastian käyttäjään verrattuna 12 euroa vuodessa.

Perusta kimppa huhtikuun loppuun mennessä

Kiinteistöjen omistajille, joita muutos koskee tänä vuonna, on lähetetty kirje. Jos haluaa perustaa jätekimpan, kannattaa se tehdä viimeistään 30.4., koska sen jälkeen Pirkanmaan Jätehuolto alkaa toimittamaan sekajäteastioita kiinteistöille. Astiat toimitetaan kesän aikana.

Näin perustat sekajätekimpan

 1. Tarkista kartasta, kuuluuko kiinteistösi uusien jätehuoltomääräysten piiriin. Sinulle on lähetetty myös kirje aiheesta.
 2. Sovi kimpasta yhden tai useamman naapurin kanssa viimeistään 30.4.
 3. Miettikää yhdessä jäteastialle sopiva paikka, tyhjennysväli ja tyhjennysten aloitusajankohta. Katso täältä, miten sijoitat jäteastian oikein: pjhoy.fi/astianpaikka. Asiakaspalvelu auttaa myös tässä!
 4. Täytä kimppasopimus osoitteessa pjhoy.fi/kimppa tai kysy ohjeita asiakaspalvelusta chatissa pjhoy.fi, puh. 03 240 5110 tai [email protected]

Faktat kiinteistökohtaisen jätekeräyksen laajenemisesta

 • Alueellinen jätehuoltolautakunta päätti 7.2.2024, että kiinteistökohtaisen jätekeräyksen alue laajenee Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella vuosina 2024–2029. 
 • Muutos koskee koko Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella noin 14 000 asukasta.
 • 40 % kiinteistöistä on vakituisia asuntoja ja 60 % vapaa-ajan asuntoja.
 • Tänä vuonna muutos koskee hieman yli 300 kiinteistöä Tampereen seudun keskustaajamassa, johon kuuluu alueita Tampereelta, Kangasalta, Lempäälästä, Nokialta, Pirkkalasta ja Ylöjärveltä. He ovat saaneet tiedon kirjeessä.
 • Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa astiat myös niille kiinteistöille, joille asukas ei velvoitteesta huolimatta ole tilannut jäteastiaa omaan käyttöönsä tai joka ei kuulu jätekimppaan naapurin kanssa.

Aikataulu muutokselle

 • Biojätteen lajitteluvelvoitealueella, yli 10 000 asukkaan keskustaajamassa sijaitsevat kiinteistöt 31.12.2024 mennessä;
 • Tampere, Lempäälä ja Pirkkala 31.12.2025 mennessä;
 • Kangasala ja Ylöjärvi 31.12.2026 mennessä;
 • Orivesi, Juupajoki, Ruovesi ja Vesilahti 31.12.2027 mennessä;
 • Ikaalinen, Parkano, Mänttä-Vilppula ja Sastamala (ent. Mouhijärvi) 31.12.2028 mennessä;
 • Virrat, Pälkäne ja Nokia 31.12.2029 mennessä  
   
Kuvat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Jaa sosiaalisessa mediassa