Tampere on jälleen kasvattanut vetovoimaansa

Peräti 38 prosenttia 15–79-vuotiaista suomalaisista voisi ajatella asuvansa Tampereella. Tampereen vetovoima on kasvanut 2 prosenttiyksikköä vuodesta 2022. Näin kertoo Taloustutkimuksen toteuttama Muuttohalukkuus Suomessa 2023 -tutkimus. Muuttotilanteessa pohditaan etenkin asunnon löytymistä, asuinalueen viihtyisyyttä ja perusarjen sujumista. 

Tampereen vetovoima on tutkimuksen mukaan selvästi laajaa ja suosio valtakunnallista. Tampere asettuu tutkimusvastauksissa suosituimpien kaupunkien Top 3 -listalle niin Pirkanmaalla kuin seitsemässä muussa maakunnassa. Kaikista tutkituista kunnista parhaan arvosanan saa Tampere, ainoana hyvään tasoon yltävänä kuntana.

– Tämä on hieno tulos. Tampereen menestystarinaa on rakennettu jo pitkään määrätietoisella työllä. Meidät tunnetaan tekemisen kaupunkina, jossa tehdään yhdessä ja yhdenvertaisesti. Tervetuloa Tampereelle, iloitsee pormestari Kalervo Kummola.

Tutkimuksen mukaan kunnan sisäistä muuttoa suunnittelevilla painaa päätöksentekotilanteessa vaakakupissa useimmin asuinalueen viihtyisyys, mutta myös sopivan hintaisen asunnon löytyminen, etäisyydet palveluihin ja hyvät liikenneyhteydet ovat erittäin tärkeitä. Lisäksi turvallisuuden tunne, etäisyydet töihin, julkisen liikenteen toimivuus, ilmapiirin miellyttävyys ja alueen palvelutarjonnan riittävyys ovat keskeisiä asioita, kun muuttoa pohditaan.

Kunnasta toiseen muutettaessa päätösperusteet ovat samankaltaisia, mutta hieman eri painotuksilla. Tärkeintä on sopivan hintaisen asunnon löytyminen, asuinalueen viihtyisyys ja palvelutarjonta sekä etäisyydet palveluihin ja hyvät liikenneyhteydet.

Viime vuoden lopulla tehdyssä tutkimuksessa oli mukana kaikki Suomen kunnat. Toiseksi suosituin kaupunki on Helsinki, jossa voisi kuvitella asuvansa 33 prosenttia suomalaisista, ja kolmantena on Turku 29 prosentilla. Neljänneksi suosituimman kaupungin, Espoon, suosio on kasvanut eniten, 3 prosenttiyksikköä. 

Mielikuvat ja suosittelut keskeisessä roolissa

Muuttohalukkuus Suomessa 2023 -tutkimuksen mukaan muuttajille on tärkeää, että ns. perusarki on sujuvaa ja vaivatonta. Muuton syissä on erityisesti ikäryhmäkohtaisia eroavaisuuksia, esimerkiksi nuorille on tärkeää opiskeluihin liittyvät asiat, senioreille toisaalta terveyspalveluiden toimivuus sekä senioriasuntojen tarjonta, jotka korostuvat muihin ikäluokkiin verrattuna.

– Kun ihmisillä ei voi näistä asioista toisen kunnan osalta olla kovin syvällisiä asukaskokemuksia, ovat ystävien suosittelujen, luotujen mielikuvien sekä esimerkiksi matkailukokemusten merkitys muuttokiinnostuksen luomisessa keskeisessä roolissa, painottaa Senior Insight Manager Timo Myllymäki Taloustutkimus Oy:stä.

Tutkimuksen mukaan maakunnista mieluisin on Uusimaa, missä lähes puolet (48 %) vastaajista voisi ajatella asuvansa. Seuraavaksi mieluisimmat ovat Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Varsinais-Suomen suosio on lisääntynyt, mutta myös Uusimaa ja Pirkanmaa houkuttelevat aiempaa useammin.

Tutkimuksen mukaan yleisesti voidaan sanoa, että kiinnostus asua eri puolilla Suomea on aiempaa yleisempää, sillä eri maakuntia mainitaan useammin kuin aiemmassa, vuoden 2022 tutkimuksessa. Muuttamisen tarvetta on lähiaikoina (vuoden sisällä) sangen monella suomalaisella, 11 prosentilla. Valtaosalla tästä joukosta muuttaminen tarkoittaa muuttoa nykyisessä kunnassa toiseen asuntoon, mutta monella on vaihtoehtona myös muutto toiseen kuntaan, joko maakunnan sisällä, naapurimaakuntaan tai kauemmaksi Suomessa, tai jopa ulkomaille.

Taloustutkimuksen Muuttohalukkuus Suomessa -tutkimukseen vastasi noin 3 700 suomea, ruotsia tai muita kieliä äidinkielenään puhuvaa henkilöä, ja tutkimus kattaa lähes kaikki Suomen kunnat. Suomalaisten muuttohalukkuutta tutkitaan vuoden välein. 

Lisätietoja

Teppo Rantanen
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 023 5442
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Marko Kallio
Jaa sosiaalisessa mediassa