Hyvien valintojen joulukalenteri hurmaa! Jouluilon ohella se tuo tärkeää asiaa kestävistä valinnoista

Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma loihti arjen kestävistä valinnoista kertovan joulukalenterin kaikenikäisille. 24 luukusta paljastuvat hurmaavat kuvat ilahduttavat ja kertovat samalla, millaisilla valinnoilla on merkitystä. Kalenterin kuvituksen teki tamperelainen Vilja Heinonen.

Se miten liikumme, syömme, asumme ja millaisia ostoksia teemme vaikuttaa ilmastoon ja luontoon meillä ja muualla. Tampereen kaupunki pyrkii siihen, että tulevaisuudessa kestävät valinnat olisivat tamperelaisille entistä helpompia.

Joulun odotus on hyvän mielen ja toisten muistamisen aikaa. On oivallinen aika ajatella, millaisia itselle ja ympäristölle hyviä tekoja voisi ottaa osaksi omaa arkea. Moni kestävä valinta ja teko säästää rahaa ja aikaa. Usein näillä teoilla on myös suuri terveyttä ja hyvinvointia edistävä vaikutus. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. 

Hiilineutraaleja tekoja -ohjelma kutsuu tamperelaisia tekemään hyviä valintoja erilaisen joulukalenterin avulla. Joulukalenteri kannustaa kestäviin valintoihin ja tuo samalla iloa joulun odotukseen.

Kaupunki tekee jo toimia, joilla pienennetään tamperelaisten arjen valintojen ilmastopäästöjä ja luontovaikutuksia. Sähköbussit, investoinnit uusiutuvilla tuotettuun kaukolämpöön ja kasvisruoan tarjoaminen kouluissa ovat esimerkkejä tällaisista toimista.

– Pienilläkin arjen muutoksilla voidaan saada isoja vaikutuksia aikaan. Toivomme, että tämä kalenteri inspiroi ja innostaa kokeilemaan erilaisia tekoja. Ei vaadita heti valtavia elämänmuutoksia itseltämme tai toisiltamme, jokainen valinta on askel oikeaan suuntaan, ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen kannustaa.

Kalenteri on jaettu kaikkiin koteihin Vuoreksessa 29. marraskuuta. Lisäksi se on jaossa useissa paikoissa muilla ohjelmassa mukana olevilla asuinalueilla. 

Sähköistä versiota kestäviin valintoihin kannustavasta kalenterista voi seurata Instagramissa Kestävä Tampere -tilillä 1. joulukuuta alkaen.

Kuvituksesta vastannut tamperelainen tekijä

Kalenterin tarjoamia vinkkejä on inspiroinut Sitran uudistunut Elämäntapatesti, jota myös tamperelaiset ovat olleet mukana kehittämässä.

Kalenterin kuvituksen on tehnyt tamperelainen Vilja Heinonen. Hän kertoo ammentavansa inspiraatiota kuvituksiinsa arjesta ja elämästä ympärillä, ja nauttivansa erityisesti lapsille suunnatuista kuvitustöistä.

– Joulukalenteriprojekti oli äärimmäisen mukava toteuttaa. Aihe koskettaa omaakin arkea ja sain muutamia uusia vinkkejä kalenterista toteutettavaksi. Tänä vuonna aiomme suosia perheessä uusien lahjojen sijaan jonkun oman tavaran antamista toisille, Heinonen kertoo.

Painettu kalenteri on saatavilla seuraavista paikoista:

  • Tesoman hyvinvointikeskuksen yhteisökahvila OmaNaapuri, Tesomankatu 4, 33310 Tampere.
  • Kahvila Mikon Leipä, Sammalladonkatu 4 33580 Tampere.
  • Leinolan Perheliikuntakeskus Hippa, Vestonkulma 2, 33580 Tampere.
  • Vehmaisten joulun avaus -tapahtuma 2.12. klo 11-14, Kangasalantie 120, 33730 Tampere (K-market Vehmainen).

Kalenterin valmistuksessa on käytetty ympäristömerkittyä paperia ja sen valmistuksesta aiheutuneet ilmastopäästöt kompensoitu.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa