Tampereen kaupungin rakennusjärjestys uudistetaan – osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä

Tampereen kaupungin rakennusjärjestyksen uudistustyö on alkanut. Yhdyskuntalautakunta on päättänyt 21.11.2023 asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) nähtäville. Nähtävillä olevassa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan uudistuksesta ja kuinka siihen voi osallistua ja vaikuttaa.

Rakennusjärjestyksellä annetaan rakentamista ja rakennetun ympäristön hoitoa koskevat kaupungin tavoitteet ja määräykset, jotka johtuvat paikallisista oloista.

Uudistamisen tavoitteena on rakennusjärjestyksen ajantasaistaminen 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain mukaiseksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma löytyy kaupungin verkkosivuilta koko uudistamisprosessin ajan. Siihen voi tutustua myös Tampereen palvelupisteessä, osoitteessa Frenckellinaukio 2B.

Määräyksiä rakentamisesta, rakennuksesta ja piha-alueen rakennelmista

Rakennusjärjestyksen määräykset voivat koskea esimerkiksi rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa, sijaintia ja sopeuttamista ympäristöön, rakentamistapaa, tontin ajoneuvoliittymää, parvekkeita, mainoslaitteita, piha-alueen vajoja ja rakennelmia, aitoja sekä vesihuollon järjestämistä. Rakennusjärjestyksessä myös velvoitetaan rakennuksen omistajaa tai haltijaa huolehtimaan rakennuksen kunnosta ja rakenteiden turvallisuudesta.

Suunnittelutarvealue ennakoi tulevaa maankäyttöä

Rakennusjärjestyksellä voidaan osoittaa suunnittelutarvealueeksi alue, jolle voi olla tarpeen suunnitella maankäyttöä yhdyskuntakehityksen, ympäristöarvojen tai -haittojen vuoksi. Suunnittelutarvealue voi olla voimassa enintään 10 vuotta kerrallaan. Suunnittelutarvealueella rakennusluvan edellytykset ovat tavallista rakennuslupaa tiukemmat.

Vapaa-ajan paikka asunnoksi kevyemmällä lupamenettelyllä tietyillä alueilla

Rakennusjärjestyksessä voidaan myös osoittaa ne alueet, joilla vapaa-ajan asunnon muuttaminen pysyvään asuinkäyttöön ei edellytä poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua ennen rakennuslupaa.  Suurin merkitys muutoksella on kaavoittamattomilla ranta-alueilla.

Uusi rakennuslaki korvaa nykyiset luvat yhdellä rakentamisluvalla

Uusi rakentamislaki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi lainsäädäntöä. Laki sujuvoittaa rakentamista. Nykyiset luvat korvataan yhdellä luvalla, rakentamisluvalla, ja rakentamishankkeiden lupakynnystä nostetaan. Uuden lain tavoitteena on myös parantaa rakentamisen laatua sekä vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota.  

Osalliset voivat antaa mielipiteensä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 24.11.–8.12.2023 välisenä aikana. Mielipiteet tulee osoittaa Tampereen kaupungin kirjaamoon. Osallisia ovat muun muassa kaikki Tampereen kaupungin asukkaat, kaupungin alueella toimivat yhteisöt, yritykset, maanomistajat ja kiinteistönomistajat.

Rakennusjärjestystä valmistelee työryhmä, jota vetää rakennusvalvonta. Työryhmä laatii palautteiden pohjalta rakennusjärjestyksestä luonnoksen, jonka yhdyskuntalautakunta asettaa nähtäville. Luonnoksesta saadun palautteen perusteella valmistellaan ehdotus uudeksi rakennusjärjestykseksi nähtäville. Ehdotuksesta saatujen palautteiden perusteella laaditaan tarvittaessa vielä muutosehdotus nähtäville. Rakennusjärjestyksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Uudella rakennusjärjestyksellä korvataan 1.10.2014 voimaan tullut Tampereen kaupungin rakennusjärjestys.

Lisätietoja

Juha Henttonen
rakennusvalvontapäällikkö
Puhelin:
040 549 7055
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa