Tampere palkitsi muiden hyväksi työtä tehneitä

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain tamperelaisia, jotka ovat erityisen ansiokkaasti toimineet muiden hyväksi. 22. marraskuuta 2023 luovutettiin Raatihuoneella järjestettävässä tilaisuudessa Vuoden aikuinen ja Vuoden vapaaehtoinen -tunnustukset, Hyvä haltija -kunniamaininta ja Lampun henki -palkinto.
Viisi henkilöä seisoo Raatihuoneella taulun edessä ja jokaisella on palkintokirje kädessään.
Vuoden vapaaehtoinen Sirpa Koivu (vas), Mari Uusi-Niemi, Krista Vesterinen ja Jussi Forssman Vuoden aikuinen -palkinnon saaneesta Nuorten turvatalosta sekä Hyvä haltija -palkittu Jyrki Kiviniemi.

Vuoden 2023 vapaaehtoisen palkitsemisen teemana on monikulttuurisuus ja kotoutumisen edistäminen. Vuoden vapaaehtoinen tekee vapaaehtoistyötä ruohonjuuritasolla tamperelaisten hyväksi. Vuoden 2023 vapaaehtoiseksi valittiin Sirpa Koivu, joka on vuosien ajan tehnyt erityisen arvokasta vapaaehtoistyötä Hervannan alueen yhteisöllisyyden eteen.

Ilman Sirpa Koivun pyyteetöntä vapaaehtoistyötä monet Hervannan tapahtumat, historiasta, elämänmenosta ja ihmisistä kertovat kirjat, lehtikirjoitukset, valokuvat ja videot olisivat jääneet toteutumatta.  Hän on ideoinut naisten käsityö- ja kohtaamispaikka Kätevän, ollut perustamassa Hervantaan kulttuuriyhdistyksiä ja toiminut Hervannan Kirjan Ystävien ry:n puheenjohtajana. Paikalliskulttuurinedistäjät PAKU ry:n toiminnassa hän on ollut sen perustamisesta lähtien.  Tänä syksynä juhlittiin monin eri tapahtumin Hervannan 50-vuotisjuhlia, joiden suunnittelusta ja organisoinnista Sirpa Koivu vastasi.

Sirpa Koivu on toteuttanut vuosien varrella lukuisia Hervanta-aiheisia näyttelyitä ja harrastustapahtumia. Hänet tunnetaan myös hervantalaisen teatteriharrastuksen innoittajana. Hän kirjoitti Hervantaan sijoittuvan musiikkinäytelmän Elämän pesä. Hänen sydäntään lähellä on aina ollut lasten ja nuorten lukemis- ja kirjoittamisharrastuksen tukeminen, mm. lasten kulttuuriviikot sekä kirjoitus- ja piirustuskilpailut.

SPR:n Nuorten turvatalo auttaa nuoria akuutissa hädässä

Tänä vuonna Vuoden aikuinen -palkinnon teemaksi linjattiin lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy, joka voi olla esimerkiksi mielenterveyden edistämistä, liikuntaa, kerho- tai leiritoimintaa. Kaupunki palkitsi Vuoden aikuinen -palkinnolla Punaisen Ristin (SPR) Nuorten turvatalo, joka tarjoaa apua nuorille ja heidän läheisilleen Pirkanmaalla sekä valtakunnallisesti verkossa.

Turvatalon tunnetuimpia toimintamuotoja ovat tilapäismajoitus ja keskusteluapu. Turvatalolta nuoret ja heidän läheisensä saavat tukea ja apua lähes vuorokauden ympäri maksutta. Turvatalo tarjoaa nuorelle tarvittaessa turvallisen yösijan ja auttaa nopeasti ja ilman lähetteitä. Nuoria auttavat SPR:n koulutetut kriisi- ja perhetyöntekijät sekä iso joukko vapaaehtoisia, joiden työ on äärimmäisen arvokasta.

”Turvatalon palveluihin pääsee matalalla kynnyksellä ja yhteistyötä tehdään tarvittaessa tiiviisti eri toimijoiden kanssa. Talon palveluilla on suuri merkitys nuorten mielenterveydelle ja arjen sujuvuudelle. Olipa kyseessä asunnottomuus, oma tai perheenjäsenen mielenterveys, väkivalta, kouluvaikeudet, mikä tahansa pieni tai suuri elämän haaste, nuori pääsee keskusteluavun tai tilapäismajoituksen piiriin, kun tilanne on akuutti. Asiakkuutta voidaan jatkaa sen aikaa, kun nuoren tilanne vaatii.” Näin todetaan yhdessä Turvatalon palkitsemista ehdottavassa viestissä.
Talosta jalkaudutaan muun muassa tapahtumiin ja kouluille esittelemään ja järjestämään toimintaa. Turvatalo kouluttaa ja ylläpitää nuoren itsenäistymisen tuen tukikummitoimintaa sekä koordinoi Sekasin-chatin toimintaa. Osana tilapäismajoitusta tarjotaan nuorelle myös unirytmitystä sekaisin menneeseen unirytmiin. Turvatalo sijaitsee Tampereen keskustassa Hämeenkadulla.

Hyvä haltija -kunniamaininta lastenhoitaja Jyrki Kiviniemelle

Hyvä haltija -kunniamaininta osoitetaan merkittävästä työstä tamperelaisten lasten ja nuorten hyväksi.  Tänä vuonna kunniamaininta myönnettiin Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen lastenhoitajalle Jyrki Kiviniemelle, joka työskentelee Tammelan koulun esiopetuksessa.

Jyrki Kiviniemi on tehnyt lähes koko pitkän työuransa esiopetuksen parissa. Hän aloitti vuonna 1998 Pohjolan päiväkodissa, josta siirtyi 2011 Aaltosenkadun esiopetukseen. Vuodesta 2016 hän on ollut Tammelan koulun esiopetusryhmässä. 

-Olen kokenut työni lasten parissa mielekkäänä, haastavana ja merkityksellisenä. Turvallinen ja lasten yksilölliset tarpeet huomioiva oppimisympäristö on ollut työurani peruspilari. Työpäiviini lasten kanssa on mahtunut lukemattomia ilon ja onnen kokemuksia, samoin surun ja sitä kautta lohdutuksen hetkiä. Koen tärkeänä, että saan olla mukana niin monen lapsen elämässä ja auttaa heitä eteenpäin elämän poluilla, Jyrki Kiviniemi sanoo.

”Kiviniemen ansiosta lapsemme eskarivuosi oli käänteentekevä. Yhä edelleen jopa koulun kuudesluokkalaiset käyvät häntä tervehtimässä. Hänet on luotu ammattiinsa ja hänelle lapset ovat selvästi kaikkein tärkeintä”, Kiviniemen palkitsemisen ehdotuksessa todetaan.  

Kiviniemi kertookin, että tapaa usein entisiä eskarilaisiaan ja nämä kohtaamiset ovat täynnä iloa ja mukavia yhteisiä muistoja.

Lastenmusiikkiyhtye Orffit palkittiin Lampun henki -palkinnolla

Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset palkitsevat Vuoden lastenkulttuuritoimijan Lampun henki - palkinnolla. Palkitsemisella halutaan kiinnittää huomiota lapsen oikeuteen olla lapsi ja kulttuurikasvatuksen merkitykseen lasten hyvinvoinnin edistäjänä.

Vuoden 2023 Lampun henki -palkinto myönnetään Orffit-lastenmusiikkiyhtyeelle. Yhtyeen pirkanmaalaiset muusikot ovat tehneet mittavan uran lastenmusiikin parissa. Vuonna 1996 perustettu yhtye on alkuperäiseltä nimeltään Tohtori Orff & Herra Dalcroze, mutta tunnetaan nykyisin nimellä Orffit.  

Orffit tarjoaa laadukkaita lastenmusiikkielämyksiä koko Suomessa ja ennen kaikkea Pirkanmaalla.  Orffit tekee korkeatasoista, monimuotoista musiikkia. Lapsikuuntelijoita kunnioitetaan eri musiikkityylejä hyödyntävillä kappaleilla ja oivaltavilta sanoituksilla. Musiikki innostaa laulamaan, tanssimaan, musisoimaan ja runoilemaan sekä pitämään hauskaa. Yhtye on näyttänyt, että heidän laadukas musiikkinsa sopii kaikenikäisille. Yhtyeessä laulaa ja soittaa kitaraa Kimmo Ojala, puhallinsoittimista vastaa Matti Pollari ja rummuista Hannu Sepponen.  

Kaikki palkittavat valittiin ehdotusten pohjalta Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa marraskuussa. Ehdotuksia palkittavista oli mahdollisuus jättää kaikille avoimella sähköisellä lomakkeella. Palkinnot luovutettiin Raatihuoneella järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa 22.11.2023.

Lisätietoja

Jaana Ylänen
Hyvinvointikoordinaattori
Puhelin:
040 800 7874
Tiia Heinäsuo
Erityisasiantuntija
Puhelin:
050 411 2434
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa