Tammelan stadionille Vuoden 2023 Teräsrakenne -arkkitehtuuripalkinto

Tammelan uusi stadion on saanut Vuoden 2023 Teräsrakenne -palkinnon. Palkintolautakunta kiittää ideaa yhdistää asuminen ja jalkapallo sekä halua synnyttää Suomen mittakaavassa kapasiteetiltaan ja laatutasoltaan kunnianhimoinen stadion, joka jatkaa Tampereen viime vuosien korkealaatuista urheilupaikkarakentamista. Asiantuntijoiden mukaan rakennushanke on sekä kaupunkikuvallisesti että kaupunkikehityksen kannalta onnistunut.

Vuoden 2023 Teräsrakenne -palkinto kuuluu merkittäviin suomalaisiin arkkitehtuuripalkintoihin. Arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä ja muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt Tammelan stadionin hanke sai palkinnon 22.11.2023. Voittajan valitsi riippumaton palkintolautakunta puheenjohtajanaan arkkitehti SAFA Ted Schauman.

– Upeaa, että monivaiheisen prosessin tuloksena syntynyt rakennusteknisesti uniikki rakennus jalkapallon käyttöön saa myös valtakunnallista tunnustusta, iloitsee Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm.

Tammelan stadionissa palkintolautakuntaa viehättivät erityisesti teräsrakenteiden poikkeavan oivaltava riippusiltaratkaisu sekä pilarittomuuden tuomat esteettömät näköalat kaikkialta katsomosta. Hankkeessa hyödynnettyjen erityisen vaativien teräsrakenteiden suunnittelijana toimi Ramboll Finland Oy, joka teki yhteistyötä JKMM Arkkitehtien kanssa jo hankkeen kutsukilpailuvaiheessa. Rakenteet valmisti Teräselementti Oy ja asensi Temacon Finland Oy. Jokaisella osapuolella on ollut ratkaiseva osuus onnistuneen lopputuloksen aikaansaamisessa.

Tunnusomaisena piirteenä kaartuva katto

Korttelin yli itä-länsisuunnassa kaartuva katto on maamerkin tunnusomaisin piirre. Stadionin osalla muoto toistaa ripustettujen yli satametristen teräskatosten rakennetta. Muoto jatkuu myös stadionin yhteydessä olevien asuintalojen katoissa, mikä sekä sovittaa korttelia ympäristöön että kertoo sen julkisen rakennuksen luonteesta. Kaaren matalin osa sijoittuu kentän pituussuuntaiselle keskiakselille, jolloin katos ei varjosta kenttää eikä pohjoispuolista koulun pihaa. 

Tammelan uusi stadion on toteutettu allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit ja Pohjola Rakennus Oy Suomi. JKMM arkkitehdit, arkkitehti SAFA Samuli Miettinen toimi stadionin pääsuunnittelijana. Stadionkorttelin integroidussa projektitoteutushankkeessa oli mukana lisäksi YIT. Pohjola Rakennus on vastannut stadionin sekä Salhojankadun puolen asuinkerrostalojen rakentamisesta. YIT on toteuttanut Kalevan puistotien puoleiset asuinkerrostalot sekä liike- ja pysäköintitilat. Tampereen Tilapalvelut Oy on vastannut Tampereen kaupungin tilaajatehtävistä allianssin projektiryhmässä.

Esteetön näköala kentälle

Stadion tarjoaa korkeatasoiset mahdollisuudet kaikkien kaupunkilaisten palloiluharrastuksille sekä Uefan korkeimman kategorian 4 -olosuhteet huippujalkapallon pelaamiseen ja katseluun. Hyvät tilat mahdollistavat erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämisen.  Ilves Edustus Oy:n operoiman stadionin yleisökapasiteetti on jalkapallo-otteluissa 8000 henkeä, konsertti- ja kokoontumistilaisuuksissa enimmillään 15000 henkeä. Katsomon jokaiselta istumapaikalta on esteetön näköala kentälle eli katsomot ovat vapaita pilareista.

Vuoden 2023 Teräsrakenne -palkinto jaettiin Teräsrakenne-päivän tilaisuudessa Helsingissä. Kunniamaininnan sai maailman korkein rautatiesilta Chenab Bridge, jonka pääkonsulttina ja pääsuunnittelijana on toiminut WSP Finland Oy. Valinnan palkinnon voittajasta teki riippumaton palkintolautakunta, johon jäseniä nimittävät mm. SAFA, RIL ja RIA. 

Lisätietoja

Virpi Ekholm
Tampereen kaupunki Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Antti Lakka
Tilapalvelut Oy Hankepäällikkö
Puhelin:
040 553 8008
Samuli Miettinen
JKMM Arkkitehdit, arkkitehti SAFA
Puhelin:
0407220271
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Hannu Rytky
Jaa sosiaalisessa mediassa