Tampereen Vesi Liikelaitoksen myyntihintaan tulossa 33,3 miljoonan euron korotus

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi 21.11.23 omalta osaltaan Tampereen kaupungin ja Tampereen Vesi Oy:n välisen liiketoiminnan kauppakirjan ehdolla, että kaupunginhallitus ja -valtuusto hyväksyvät kauppahinnan korotuksen. Päivitetyn laskelman perusteella myyntihintaa korotetaan 33,3 miljoonalla eurolla, jolloin velattomaksi kokonaiskauppahinnaksi tulee 394,5 miljoonaa euroa.
Osin tummasävyisen ja lasipintaisen Vesitalon modernin rakennuksen pääsisäänkäynti.
Myös Vesitalo siirtyy liiketoimintakaupan yhteydessä uuden yhtiön, Tampereen Vesi Oy:n, omistukseen.

Syksyn aikana Afry Oy on päivittänyt laskelman Tampereen Vesi Liikelaitoksen nykykäyttöarvosta. Laskelman perusteella on syytä korottaa 30.1.2023 kaupunginvaltuustossa päätettyä 361,2 miljoonan euron kauppahintaa 33,3 miljoonalla eurolla. 

Viime talvena tehdyn periaatepäätöksen mukainen kauppahinta perustui pääosin vuoden 2021 tilinpäätöksen omaisuustietoihin. Kohonneen kauppahinnan taustalla ovat muutokset omaisuuserissä, vuoden 2021 jälkeen Veden liiketoimintaan tehdyt investoinnit sekä nykykäyttöarvon mukaiset omaisuuteen kohdistuvat arvonalennukset. 

Kaupungin pyynnöstä Tampereen Vesi Liikelaitoksen nykykäyttöarvon laskelmaan on lisätty myös tällä hetkellä vesiyhtiöllä käytössä oleva toimitilarakennus eli Vesitalo. Kaupungin omistama Vesitalo siirtyy kaupan yhteydessä Tampereen Vesi Oy:n omistukseen. Vesitalon nykykäyttöarvo on 4,3 miljoonaa euroa.

Kasvanut kauppahinta kohdistetaan sijoituksena yhtiön vapaan oman pääoman rahastoon, eikä korollisen velan määrää muuteta. Näin uuden yhtiön taloudellisia toimintaedellytyksiä ei rasiteta aiempaa enempää, eikä kauppahinnan kasvu aiheuta paineita asiakashintoihin.

Uusi vesihuoltoyhtiö Tampereen Vesi Oy aloittaa toimintansa 1.1.2024, ja yhtiö säilyy julkisomisteisena.
 

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Tampereen Vesi Liikelaitos, arkisto
Jaa sosiaalisessa mediassa