Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun kulmaa uudistava asemakaava nähtäville

Itsenäisyydenkadun, Tammelan puistokadun ja Murtokadun rajaaman korttelin uudisrakentamisen mahdollistava asemakaavaehdotus hyväksyttiin nähtäville Tampereen yhdyskuntalautakunnassa 21.11.2023, palautusäänestyksen jälkeen 10 - 2. Ehdotuksen mukaan tontilla sijaitseva nykyinen rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan katujen puolelta 4–9-kerroksinen ja sisäpihan puolelta yksikerroksinen opiskelija-asuinrakennus. Katutasoon sijoitetaan liiketilaa.
Kuva uudesta rakennuksesta Itsenäisyydenkadun suunnasta.
Havainnekuva mahdollisesta uudisrakennuksesta Itsenäisyydenkadun suunnasta.

Asemakaavaehdotukseen tehtiin muutoksia aiemmasta ehdotuksesta saadun palautteen perusteella. Muun muassa kerroskorkeuksia on madallettu, tehty uusia havainnekuvia ja näkymien tarkasteluja ja laadittu pihasuunnitelma. Aiemmin 8- ja 13-kerroksiset rakennusosat on muutettu 9-kerroksisiksi. Rakennuksen matalampi osa on neljäkerroksinen ja se sopeutuu Itsenäisyydenkadun rakennusten räystäslinjaan. Rakennuksen madaltaminen vähentää toivotusti sen vaikutusta Hämeenkadun päätenäkymässä.

Asemakaavamuutoksen jälkeen tontilla on kokonaisrakennusoikeutta yhteensä 9700 kerrosalaneliömetriä eli 5740 enemmän verrattuna nykytilanteeseen. Asemakaava mahdollistaa uusien opiskelija-asuntojen sekä vehreiden oleskelupihojen rakentamisen. Vehreäksi istutettavat oleskelualueet sijoittuvat kattopihoille. Nykyisellään rakennuksissa on toimistotiloihin sijoitettuja opiskelija-asuntoja ilman ulko-oleskelualueita.

Alueella on erinomainen palveluntarjonta kävely- ja pyöräilymatkan päässä sekä tehokas joukkoliikenteen tarjonta. Hanke on mahdollista toteuttaa autottomana. Pyöräpysäköintipaikat ja pyörien huoltotilat tulee toteuttaa erityisen laadukkaasti.

Asemakaavamuutos vastaa tiivistyvän kaupunkirakenteen tarpeisiin ja tukee kaupungin strategian ja keskustan osayleiskaavan mukaisesti Tammelan alueen kehittämistä ja täydennysrakentamista.

Asemakaavan muutosehdotus on tulossa nähtäville 23.11.2023. Nähtävillä olon aikana suunnitelmista voi jättää muistutuksen, jonka voi toimittaa kaupungin kirjaamoon. Palautteen käsittelyn sekä mahdollisten tarkennusten jälkeen asemakaavamuutoksen hyväksyy ensin yhdyskuntalautakunta, edelleen kaupunginhallitus ja edelleen kaupunginvaltuusto edellyttäen, että kaavan toteuttamiseen liittyvät sopimukset on hyväksytty.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Nella Rajala
Valmistelija Kaavoitusarkkitehti
Puhelin:
044 431 4478
Pekka Salmi
Puheenjohtaja Apulaispormestari
Puhelin:
050 565 8898
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa