Tampere etsii pyöräilyagentteja talvihoidon arviointiin

Tampereella on käynnistymässä pyöräilyagenttien toinen kausi. Mukaan toivotaan uusia agentteja antamaan palautetta pyöräreittien talvihoidosta. Tarkasteltavana on yhteensä viisi reittiä.

Pyöräiletkö talvella ja haluaisit auttaa pyöräteiden talvihoidon kehittämisessä? Tampereen kaupunki ja Tampereen Infra Oy hakevat jälleen vapaaehtoisia pyöräilyagentteja seuraamaan ja kehittämään pyöräväylien talvihoitoa. Mukana ovat myös Pirkkalan kunta ja Pirkanmaan ELY-keskus. Agenttien tehtävänä on antaa läpi talven säännöllistä palautetta pyöräteiden kunnossapidosta. Mukaan voi ilmoittautua 26.11.2023 asti, ja palautteenanto alkaa joulukuun alussa.  

Mukaan 200 agenttia

Alkava agenttikausi on järjestyksessään toinen: edellisenä talvena mukana oli noin sata aktiivista agenttia. Tulevaksi talvikaudeksi agenttimäärää kasvatetaan 200:aan.

–Agenttitoiminta todettiin hyväksi tavaksi kerätä välitöntä tietoa talvihoidon onnistumisesta ja kehittämiskohteista. Saimme agenteilta hyvää palautetta, ja agenttitoiminnalle toivottiin jatkoa, kertoo Tampereen kaupungin infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen.  

Pyöräilyagentit antavat palautetta vähintään kerran viikossa sähköisen lomakkeen kautta. Agentit raportoivat pyöräilemänsä reitin kunnosta, kuten lumesta, liukkaudesta ja jäisistä polanteista. Palaute annetaan nimettömästi omaa agenttinumeroa käyttäen. Agenttitoiminnan tavoitteena on saada välitöntä palautetta talvikunnossapidosta ja parantaa näin pyöräväylien talvihoidon laatua.  

Aikaa palautteenanto vie muutaman minuutin viikossa. Jokainen aktiivisesti palautetta antanut agentti palkitaan lahjakortilla, ja aktiivisimmat agentit palkitaan erikseen.

Seurattaviin reitteihin muutoksia

Pyöräilyagentit tarkastelevat tulevana talvena viittä pyöräilyn pääreittiä. Agentiksi sopii jokainen, joka pyöräilee säännöllisesti läpi talven kokonaan tai osittain yhtä tai useampaa seurantaan kuuluvaa reittiä. Matkan suunnalla ei ole väliä.

Mukana oleviin reitteihin on tehty edelliseen agenttikauteen verrattuna muutoksia: Esimerkiksi Härmälän suuntaan arvioitavaa reittiä on jatkettu Naistenmatkantietä Pirkkalaan asti ja lännen suunnasta mukaan on otettu Pohtolan ja Pitkäniemen suunnat.

Reittien kunnossapitovastuu jakaantuu useammalle toimijalle. Tampereen kaupungin ja Tampereen Infra Oy:n lisäksi agenttitoiminnassa ovat mukana myös Pirkkalan kunta ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Tarkasteltavat reitit talvikaudella 2023–2024 ovat:

Reitti 1A Hervanta - Nekala Nekalantien kautta  

Reitti 1B Hervanta - Nekala Hallilantien kautta  

Reitti 2 Pirkkala - Härmälä - Keskusta  

Reitti 3 Linnainmaa - Keskusta  

Reitti 4 Lielahti - Keskusta  

Reitti 5 Pitkäniemi - Vaitinaro

Edellisen kauden agenttireittien talvihoitoon tehtiin palautteen perusteella muutoksia. Niillä jatkuu reittikohtainen kunnossapito tänäkin talvena.

–Viime talven agenttireittien ongelmakohdat ovat hyvin tiedossa, joten siksi agentit arvioivat nyt eri reittejä. Agenteilta saatu palaute on huomioitu uusien arvioitavien reittien valinnassa, kertoo työpäällikkö Antti Sorvali Tampereen Infra Oy:stä.

Valinnat ilmoittautumisjärjestyksessä

200 agenttia valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä niin, että jokaiselle reitille tulee kattava määrä arvioitsijoita. Myös edellisen kauden agenteilla on mahdollisuus hakea mukaan. Uusia agentteja toivotaan myös naapurikuntien puolelta, jotta palautetta saadaan reittien koko pituudelta.  
 

Pyöräilyagenttien 2023-2024 tarkasteltavat reitit kartalla
Pyöräilyagenttien talvella 2023-2023 seuraamat reitit kartalla. Klikkaa kuva isommaksi.

Lisätietoja

Antti Sorvali
Tampereen Infra Oy: Työpäällikkö
Puhelin:
041 731 0940
Kimmo Myllynen
Tampereen kaupunki: Infrahallintapäällikkö
Puhelin:
040 806 4794
Sanna Ovaska
Tampereen kaupunki Projektipäällikkö
Puhelin:
040 801 3125
Teksti: Sanna Ovaska
Kuvat: Jukka Salminen
Jaa sosiaalisessa mediassa