Tampereelle uusi valtakunnallinen vastuumuseotehtävä – yhteistyössä Postimuseo ja Tampereen historialliset museot

Tampereen museokenttä vahvistuu. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Postimuseolle ja Tampereen historiallisille museoille yhdessä valtakunnallisen vastuumuseotehtävän erikoisalana viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Vastuumuseokentältä on puuttunut tämän erikoisalan vastuumuseo, joka vastaa erityisesti digitaalisen viestinnän kulttuuriperinnön hoitamisesta.

Postimuseo ja Tampereen historialliset museot, joista erityisesti Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki, hoitavat uutta tehtävää 1.1.2024 alkaen. Uusi valtakunnallinen vastuumuseo edistää ymmärrystä medioituneesta maailmasta, ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, tieto- ja tavaravirroista sekä niiden muutoksesta. Vastuumuseo herättää pohtimaan miten eri kanavat, välineet, viestimisen tavat ja sisällöt vaikuttavat elämäämme yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla. Valtakunnallinen vastuumuseo tulee olemaan digitaalisen viestinnän kulttuuriperinnön tallentamisen edelläkävijä ja merkittävä monilukutaitoisuuden ja keskustelukulttuurin kehittäjä.

Perinteinen viestintä on muuttunut radikaalisti, ja viime vuosikymmeninä on siirrytty fyysisistä viestintävälineistä sähköisiin. Syntysähköisen eli digitaalisesti muodostuneen viestinnän ja sen aineiston tallennuksella ei ole ollut tähän mennessä vastuumuseota, eikä tätä työtä koordinoivaa museota. Uusi vastuumuseo alkaa tehdä tätä työtä.

    - Tämä on tunnustus pitkäjänteisestä työstä ja antaa meille mahdollisuuden kehittää toimintaamme ja lisätä vaikuttavuuttamme. Voimme myös palvella entistä paremmin yleisöjämme. On hienoa syventää yhteistyötä Tampereen historiallisten museoiden kanssa, iloitsee Postimuseon johtaja Sami Louekari.

Tampere on merkittävä museokaupunki. Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden entistä tiiviimpi yhteistyö uuden valtakunnallisen vastuumuseotehtävän kautta vahvistaa museokaupungin roolia entisestään.

Valtakunnallisen vastuumuseotehtävän toiminta tulee näkymään uudella nimellä museokeskus Vapriikissa Tampereella, valtakunnallisesti ja digitaalisilla alustoilla verkossa. Uusi ydinnäyttely avautuu Vapriikissa vuonna 2025–2026.  

Valtakunnalliset vastuumuseot ovat valtakunnallisia asiantuntijoita kukin omalla erikoisalallaan. Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden saatua vastuumuseotehtävän, valtakunnallisia vastuumuseoita on kahdeksantoista.    

Postimuseo, Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki sijaitsevat Tampereella ja niiden näyttelyt ovat museokeskus Vapriikissa.

Lisätietoja

Sami Louekari, museonjohtaja, toimitusjohtaja, Postimuseosäätiö, [email protected] / 050 530 5887

Marjo-Riitta Saloniemi, museonjohtajan sijainen, Tampereen historialliset museot, [email protected] / 050 553 8671 

Jaa sosiaalisessa mediassa