Laikun näyttelyt lähestyvät ajan tematiikkaa – jatkuvuutta, muutosta, katoavaisuutta ja ihmisen jättämiä jälkiä

Annina Mannilan ja Panu Ollikaisen näyttely Sykli Laikun Galleriassa kysyy, millaista perintöä jätämme muille ihmisille ja muulle luonnolle. Unenomaisen ja surrealistisen tunnelman voi ajatella heijastelevan tämän ajan ilmapiiriä. Studiossa aukeava Tähtienvälinen avaruus -näyttely perustuu Aino Louhen samannimiseen aikuisten kuvakirjaan, jossa tutustutaan, rakastutaan ja siirrytään eron kautta yksinäisyyteen. Näyttelyt avautuvat 11.11.2023.
Ihmishahmo kellonviisarin päässä pilvien keskellä.
Panu Ollikainen: Origo

Sykli-näyttelyssä tulevaisuudennäkymät ovat sumuisia, ja olemme aiempaa tietoisempia jatkuvasta muutoksesta ja kaiken katoavaisuudesta. Galleriatila pimennetään, teosten valaistus rakennetaan erikseen ja näyttelykokonaisuutta täydentää äänimaisema.

Panu Ollikaisen teoksissa ihmishahmot sijoittuvat mielikuvituksellisiin tilanteisiin, asetelmiin ja maisemiin. Ideat teoksiin syntyvät aikakäsitteestä, luontosuhteesta, tilavaikutelmista ja aikamme ilmiöistä.

Sykli-näyttelyyn Ollikainen on työstänyt kellokoneistojen liikkeeseen perustuvia kineettisiä veistoksia, muovailumassasta koostuvan veistossarjan sekä lyijykynäpiirustuksia.

Annina Mannilan työskentely perustuu valokuvaan, ja hän käsittelee näyttelyssä aikaa ja ihmisen jälkeä eri näkökulmista ja eri teossarjoissa. Osa töistä on toteutettu antotypiamenetelmällä, jossa valokuvien valmistamiseen käytetään kasveista uutettua väriä ja auringonvaloa. Kuvat paitsi syntyvät auringonvalossa, myös katoavat altistuessaan valolle. Mannila tuo näyttelyyn lisäksi kuvia, jotka on valotettu suoraan kasvin lehdelle.

Näyttelyn antotypiavedokset keskittyvät ihmisten ja kasvien yhteiseen tarinaan noin sadan vuoden ajanjaksolla. Kuvat ovat taiteilijan äidin, isoäidin ja isoisoäidin henkilökuvia, heidän puutarhoissaan otettuja kuvia ihmisistä ja kasveista sekä tieteellisiä piirustuksia kasvilajeista, joita kaikki kolme naista ovat vuorollaan kasvattaneet.

Valokuvien lisäksi Mannila tuo näyttelyyn installaation, jossa korostuu liike ja muutos.

Panu Ollikainen (s. 1980) valmistui Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi 2008, josta lähtien hän on työskennellyt tehden näyttelyitä ja taidetapahtumia sekä ollut mukana taiteilijakollektiiveissa. Ollikaisen materiaalit ja työskentelyvälineet vaihtelevat, mutta pääsääntöisesti hän maalaa.

Annina Mannila (YTM, FM) on Tampereella asuva kuvajournalismiin ja dokumentaariseen kuvaamiseen keskittynyt valokuvaaja, jonka taiteellinen työskentely pohjaa dokumentaariseen valokuvaan. Hän työstää materiaalia myös muilla tekniikoilla, kuten videon ja installaation keinoin.

Nainen keräilee elämänsä palasia eron jälkeisessä maailmankaikkeudessa

Tähtienvälinen avaruus -näyttely perustuu Aino Louhen samannimiseen aikuisten kuvakirjaan, joka ilmestyi vuonna 2022 Suuren Kurpitsan kustantamana. Kirjassa tehdään matka tutustumisesta ja rakastumisesta eron kautta yksinäisyyteen, joka tuntuu valovuosien pituiselta.

Kirjan 170 sivua on kuvitettu perinteisellä munatemperatekniikalla, ja hitaus ja kerroksellisuus luovat sen maailmaan oman hiljaisen tunnelmansa. Tähtienvälinen avaruus oli vuoden 2022 Tulenkantaja-palkintoehdokas ja se valittiin Suomen kirjataiteen komitean Kauneimmat kirjat 2022 -kokoelmaan. Näyttelyssä on kirjan originaalikuvitusten lisäksi sen maailmaan liittyviä installointeja ja maalauksia. 

Aino Louhi (s.1981) on kuvataiteilija, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän osastolta kuvataiteilijaksi vuonna 2005. Louhen laaja tuotanto käsittää niin installaatioita, maalauksia, julkista taidetta, lastenkirjoja kuin sarjakuviakin.

Annina Mannila ja Panu Ollikainen: Sykli
Aino Louhi: Tähtienvälinen avaruus

Näyttelyt ovat esillä 11.11.-17.12.2023.
Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere

Avoinna
ti-pe klo 9–20
la-su klo 10–18
 

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Jaa sosiaalisessa mediassa