Uusia runkolukittavia pyörätelineitä asennetaan aluksi keskustaan 

Tampereen keskustan alueelle on asennettu ensimmäiset pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman mukaiset uudet pyörätelineet. Telineet ovat runkolukittavia kaaritelineitä, jotka osoittautuivat suosituimmaksi myös keväällä asukkaille järjestetyssä pyörätelinetestauksessa.  
Pyöriä pysälöitynä kaaritelineisiin.
Pyöriä pysäköitynä runkolukittaviin kaaritelineisiin. (kuva Jukka Uusitalo)

Telinetestauksen tulokset tukevat kaupungin suunnitelmia 

Tampereen kaupunki järjesti toukokuussa pyörätelinetestauksen, jossa Ratinaan tuotiin seitsemän erilaista pyörätelinemallia testattavaksi. Telineiden toimivuutta, turvallisuutta, sopivuutta kaupunkikuvaan ja muita ominaisuuksia pääsi arvioimaan vastaamalla kyselyyn. Kyselyyn saatiin 243 vastausta. Telineet olivat testattavana 10.–29.5.2023. 

Yksinkertaiset runkolukittavat kaaritelineet (leveä ja kapea malli) saivat parhaat arvosanat kaikilla eri osa-alueilla. Kolmanneksi parhaat arvosanat sai kaariteline, jossa on reikiä. Telineitä testanneet kokivat nämä parhaiksi niin helppokäyttöisyyden, ulkonäön kuin koonkin puolesta. Koettiin, että kaaritelineissä pyörä pysyy hyvin paikoillaan ja pyöräilijälle tulee turvallinen olo jättää pyörä telineeseen.  

Kaariteline on tukeva ja pyörän saa lukittua siihen helposti 

Yksinkertaista leveää kaaritelinettä suositteli yli 90 % telinettä testanneista. Erään vastaajan mukaan kyseinen teline “Sopii kaikenlaisille pyörille ja pyörä on helppo lukita telineeseen. Teline on tukeva. Yhteen telineeseen saa tarvittaessa useamman pyörän lukittua.” Telineitä testanneista 69 % suosittelisi kapeaa kaaritelinettä ja reiällistä kaaritelinettä käytettävän kaupungin pyöräpysäköinnissä. Muita telineitä kallistui suosittelemaan 27–33 % vastanneista. 

Kaupungin käyttämiä telinemalleja pyritään jatkossa yhdenmukaistamaan.
–Haluamme suosia turvallisia, helppokäyttöisiä ja hyvännäköisiä telinemalleja. Pääasiassa käytetään kaaritelinettä, mutta tapauskohtaisesti ja tarpeen mukaan voidaan käyttää muitakin malleja, kertoo liikennesuunnittelija Jukka Uusitalo. Myös pyörätelinetestauksen tulokset tukevat näitä suunnitelmia, kun kaariteline osoittautui suosituimmaksi.  

Tuhansia uusia pyörätelineitä tulevina vuosina 

Pyöräpysäköinnistä valmistui kesällä 2023 myös yleissuunnitelma. Suunnitelman tavoitteena on lisätä ja parantaa useita tuhansia pyöräpysäköintipaikkoja seuraavien 5–10 vuoden aikana. Osa kohteista on kokonaan uusia pyöräpysäköintipaikkoja, kun taas osassa vaihdetaan vanhat telineet uusiin runkolukittaviin telineisiin.  

Pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman mukaiset ensimmäiset telineet on asennettu lokakuun loppupuolella. Lisääkin tulee vielä loppuvuodesta, mikäli sää sallii asennustyöt eikä talvi yllätä. Nyt alkuun telineitä tulee keskustan alueelle: Tammelaan useampaan sijaintiin, Verkatehtaankadulle kahteen kohtaan sekä Ojakadun ja Satakunnankadun risteyksen kulmille.  

Pyöräpysäköintiä lisätään ja parannetaan edelleen keväällä ja kesällä 2024. Työt painottuvat keskusta-alueelle, jossa pyöräpysäköinnin kysyntä on kaikkein suurinta. 

Eri mallisia pyörätelineitä testattavana Ratinassa toukokuussa.
Ratinassa sai testata erilaisia pyörätelineita toukokuussa ja antaa niistä palautetta. (kuva Laura Lettenmeier)

Lisätietoja

Jukka Uusitalo
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 800 7582
Teksti: Laura Lettenmeier
Kuvat: Jukka Uusitalo, Laura Lettenmeier
Jaa sosiaalisessa mediassa