Tampereen kaupunki osallistuu Energiansäästöviikkoon: säästetään yhdessä energiaa myös tulevana talvena

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Tänä vuonna teemana on Energiankäytön uusi aika. Viime talvena tamperelaiset onnistuivat yhdessä säästämään energiaa. Jatketaan samalla linjalla ja jätetään tarpeeton energiankäyttö historiaan.

Kun haluamme olla energiafiksuja, siirrämme kulutusta astetta osuvampiin hetkiin.

Etenkin sähkönkäytön ajankohdalla on merkitystä. Järkevintä on ajoittaa kulutustaan mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla edulliseen hintaan ja runsaasti. Tämä voi alentaa pitkällä aikavälillä kaikkien sähkösopimusten hintatasoa. 

Pihistetään siis jatkossakin sähkönkäyttöä huippukulutustuntien aikaan eli arkiaamuisin klo 8–10, iltapäivällä klo 16–17 ja illalla klo 18.30–20.

Kodeissa on paljon sellaista sähkönkulutusta, jota voit arjen sujuvuutta häiritsemättä ohjata toisiin ajankohtiin. Nykyaikaisissa kodin sähkölaitteissa ja taloteknisissä järjestelmissä on valmiina energiatehokkuutta parantavia ja kulutuksen ohjausta helpottavia ominaisuuksia.

Hyödynnä esimerkiksi näiden laitteiden ajastustoimintoja sekä varusta talotekniset laitteet ja järjestelmät älykkäällä ohjauksella:

  • astian- ja pyykinpesukoneet, kuivausrumpu
  • sähkökiuas
  • kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
  • ilmalämpöpumppu
  • auton moottorin esilämmitys
  • sähköauton lataus
  • sähkölämmitys
  • käyttövesivaraaja
  • ilmanvaihtolaite ja jäähdytys

Mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat. Vältä käyttämästä samanaikaisesti suuritehoisia sähkölaitteita, kuten sähkökiuasta, käyttövesivaraajaa ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitystä.

Osallistu Energiansäästöviikon tapahtumiin

Neuvoo.fi ja Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma järjestävät Avoimet pannuhuoneet -tapahtuman Tampereen Leinolassa torstaina 12.10. Tule kuulemaan kokemusperäistä tietoa aitoon kohteeseen. Kiinteistön omistaja avaa omia päätöksiään energiaremonttiin, sekä kertoo öljykattilan ja vesi-ilmalämpöpumpun hybridiratkaisusta. Kohteessa myös aurinkopaneelit. Lisätiedot tapahtumasta Tampereen tapahtumakalenterista (linkki alla).

Oletko sinä vaihtanut lämmitysjärjestelmää, tehnyt muuta energiaremonttia tai oivaltanut uutta energiankäyttöä seuraamalla? Haluatko jakaa kokemuksiasi muille asioita pähkäileville? Ilmoita kotisi mukaan Avoimet pannuhuoneet -listalle ottamalla yhteyttä Neuvoo.fi asiantuntijoihin.

Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa