Euroopan komissio palkitsi Muotialan päiväkodin innovatiivisesta opetuksesta

Muotialan päiväkoti on saanut Eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen EITA-palkinnon kestävään tulevaisuuteen liittyvässä hankkeessa. Palkinnon myöntää Euroopan komissio.
Tyttö lajittelee roskia.
Muotialan päiväkodin palkittu hanke liittyi kestävään kehitykseen. Koko päiväkoti osallistui hankkeeseen, kuvassa Milja Merikallio.

Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen palkinto (EITA) myönnettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Suomesta palkinnon sai tällä kertaa neljä Erasmus+ -hanketta, joista yhden on toteuttanut Muotialan päiväkoti Tampereelta. 

Muotialan päiväkoti koordinoi Sustainable future – learning from life to life! -hanketta Suomessa. Hankkeeseen osallistui Muotialan lisäksi Tampereelta Kämmenniemen päiväkoti. 

- Kämmenniemen päiväkodissa samanlaista hyvää työtä on tehty jo pitkään, kertoo Muotialan päiväkodin johtaja Leena Laine.

Viesti lapsille: tulevaisuuteen voi vaikuttaa

Muotialan päiväkodin Sustainable Future – learning from life to life! -hanke toteutettiin vuosina 2019 – 2022. Hankkeen teemana oli kestävä tulevaisuus. 

- Halusimme näyttää lapsille, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa, joten lasten osallistuminen oli tärkeässä roolissa. Opimme, miten ympäristöteemoja voi opettaa lapsille ikätasolle sopivalla tavalla. Kestävän kehityksen mukainen elämäntapa on nyt osa hankkeeseen osallistuneiden päiväkotien ja koulujen arkea, Leena Laine sanoo.

Aiheeseen syvennyttiin eri osa-alueiden kautta. Näitä olivat ruokakasvatus, kierrätys ja lajittelu, jätteiden käsittely ja energiantuotanto, energian säästäminen, vesi sekä ilmastonmuutos.

Kansainvälinen yhteistyö rikasti ideoita

Hankkeessa edistettiin innovatiivista oppimista ja kansainvälistä yhteistyötä, ja sen myötä varhaiskasvatukseen saatiin uusia ideoita. Hankkeessa oli mukana päiväkoteja ja kouluja kaikkiaan neljästä eri maasta.

- Vierailimme toistemme luona eri maissa ja seurasimme toistemme opetusta. Näin saatiin erilaisia näkökulmia kestävään tulevaisuuteen ja uusia ideoita opetukseen, Leena Laine sanoo.

- Saimme aiheesta koulutusta asiantuntijoilta ja opimme toisiltamme. Näimme eri maiden käytäntöjä opettaa kestävää elämäntapaa ja saimme uusia ideoita opettaa siihen liittyviä asioita konkreettisilla menetelmillä jo hyvin pienille lapsille, Laine kertoo. Koko Muotialan päiväkoti oli aktiivisesti mukana, niin työntekijät, lapset kuin heidän vanhempansakin.
 
- Monet opitut asiat ovat jääneet elämään päiväkotimme arkeen. Joka vuosi opettelemme näitä asioita uusien lasten kanssa. Haluamme välittää toivoa ja uskoa siihen, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa, mutta se vaatii meiltä jokaiselta aktiivisia tekoja ja arkisia valintoja, Leena Laine sanoo.

EITA-palkinto tänä vuonna yhteensä neljälle suomalaiselle toimijalle 

EITA-palkinto myönnetään tänä vuonna kaikkiaan 93 hankkeelle Euroopassa. Palkinnolla tuodaan esille parhaita Erasmus+ -ohjelmassa toteutettuja opetuskäytäntöjä.
 
Muotialan päiväkodin lisäksi Suomesta vuoden 2023 EITA-palkinnon Erasmus+ -hankkeistaan saavat Mutalan koulu, Siilinjärven lukio ja Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDU.

Tänä vuonna EITA-palkinnon teemoina ovat koulutus ja innovaatiot, jotka liittyvät parhaillaan vietettävään Euroopan unionin Osaamisen teemavuoteen. Teemojen avulla halutaan korostaa nousevien teknologioiden käyttöönottoa nykypäivän koulutusjärjestelmissä. Tällaisia ovat erityisesti tekoäly, robotiikka, koodaus, ohjelmointi, virtuaalitodellisuus ja yrittäjyys.

Suomalaisille palkinnonsaajille palkinnot jaettiin 9.10.2023 Opetushallituksen järjestämässä tilaisuudessa. 
 

Lisätietoja

Leena Laine
Muotialan päiväkoti Varhaiskasvatusyksikön johtaja
Puhelin:
040 777 6902
Jaa sosiaalisessa mediassa