Vegemi-vatsabakteeri innostaa Tampereen eskareita ja viskareita lisäämään kasviksia lautaselle

Tampereen kaupungin esikouluissa ja viisivuotiaiden viskaritoiminnassa kokeillaan Vegemi-ruokakasvatusmenetelmää. Menetelmän ytimessä on 3–8-vuotiaille lapsille suunnattu mobiilisovellus, joka innostaa lapsia oppimaan marjojen, vihannesten ja hedelmien terveyshyödyistä sekä lisäämään niitä lautaselle.
Esikouluikäinen lapsi kuvaa kasviksia tabletin kameralla ja tunnistaa niitä Vegemi-sovelluksen avulla.
Lentävänniemen koulun esiopetuksen ryhmä B:ssä tunnelma oli iloinen, kun lapsille paljastui aamun ensimmäisen oppitunnin aiheena olevan Vegemi. Lapset esimerkiksi ratkoivat pulmatehtäviä ja käyttivät Vegemi-sovellusta kasvisten kuvatunnistukseen.

Vegemi-ruokakasvatusmenetelmässä seikkailee piirroshahmo Vegemi, joka on hyvä vatsabakteeri. Vegemi saa erilaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista supervoimia, jotka perustuvat EU:n hyväksyttyihin terveysväittämiin kasvisten hyvinvointivaikutuksista.

Tampereen kaupunki on alkuvuodesta 2024 lanseerannut Vegemin esikouluihin ja viisivuotiaiden viskaritoimintaan osana Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa ja FUSILLI-hanketta. Ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa on yksi tapa, jolla kaupunki voi edistää kestävää kuluttamista ja elämäntapaa omissa palveluissaan.

– Kasviksia painottava ruokavalio on tulevaisuuden ruokavalio. Vegemi on lapsia innostava ruokakasvatusmenetelmä hyvinvoinnin lisäämiseksi ja samalla vaikuttava ilmastoteko Tampereen kaupungille. Koemme, että kaupungin täytyy tukea lasten ja perheiden kiinnostusta hedelmien ja vihannesten syömiseen niiden kiistattomien terveyshyötyjen sekä ympäristön vuoksi. Systemaattinen, jo varhaiskasvatuksesta alkava ruokakasvatus on myös tärkeä hyvinvointieroja kaventava toimenpide. Hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa ja mahdollistaa Vegemi-ruokakasvatusmenetelmän kaikkien esiopetusryhmien sekä viskari-ikäisten ulottuville, sanoo projektikoordinaattori Elina Pulliainen Tampereen kaupungilta.

Porkkanat ja paprikat löysivät paremmin lautasille

Vegemi on vapaasti hyödynnettävissä eskari- ja viskariryhmissä kesäkuun loppuun asti. Sovelluksen ohella menetelmään kuuluu varhaiskasvatukseen suunnatut ruokakasvatusmateriaalit. Materiaalit sisältävät 10 ravitsemusteemaa, ohjeet ruokakasvatushetkien ohjaamiseen, ravitsemustietoa, tarinoita, nokkeluustehtäviä, askartelua, pelejä, leikkejä ja lauluja.

Lentävänniemen koulun esiopetuksen ryhmä B on ottanut Vegemin käyttöön alkuvuodesta 2024. Esikoulun opettaja Iris Poutanen halusi kokeilla Vegemiä omassa ryhmässään, koska hän on työssään huomannut lapsilla olevan joskus haasteita kasvisten syömisessä. Positiiviseen ruokakasvatukseen liittyvä peli on Poutasen mukaan aidosti toimiva tapa saada lapsia lisäämään kasvisten syömistä.

– Vegemi on selvästi vaikuttanut myönteisesti lasten asenteisiin kasviksista ja lisännyt halua ottaa niitä omalle lautaselle. Lapset ovat oppineet esimerkiksi, että porkkanat ja paprikat tekevät hyvää näkökyvylle, minkä takia he kerran ruokaillessa kasasivat ison pinon porkkanaraastetta lautasilleen, kertoo Poutanen.

Nainen ja mies pitävät käsissään Vegemi-monisteita ja hymyilevät. Heidän takanaan on seinä täynnä värityskuvia kasviksista..
Esikoulussa lapset tutustuivat nokkeluuden supervoimaa antaviin kasviksiin eli banaaniin, herneeseen ja appelsiiniin. Kuvassa ovat esikoulun opettajat Iris Poutanen ja Sauli Kulmala.

Murto-osa lapsista syö suositusten mukaan kasviksia

Turun yliopistossa toteutettu vuonna 2021 julkaistu tutkimus paljasti, että vain prosentti suomalaisista 2–6-vuotiaista lapsista syö päivittäin suositellun määrän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja*. Kasviksia on tärkeä oppia syömään jo lapsena, sillä perusta ihmisen ruokailutottumuksille muodostuu varhain lapsuudessa ja kasvikset tukevat lasten tervettä kasvua ja kehitystä. Suositusten mukainen määrä kasviksia on reilu viisi oman nyrkin kokoista annosta päivässä.

Vegemin taustalla on Vegducation Oy, joka irrottautui omaksi yrityksekseen Vegemi-sovelluksen kehittäneestä Venner Oy:sta. Startup on saanut huomiota niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Vegemi-menetelmämme yhdistää ruoka-, hyvinvointi- ja ekokasvatusta. Lapsi on utelias ja vaikuttaja ympäristössään jo pienestä pitäen. Innostamme lapsia ymmärtämään hyvien valintojen vaikutuksia ja tarjoamme heille elämyksellisiä hetkiä Vegemin seikkailujen parissa, kertoo Emilia Järvinen Vegducationilta.

Lasten kommentteja Vegemistä:

Tauno 7 v: Vegemitehtävät ovat kivoja!
Eetu 7 v: Vegemi on hauska peli.
Samuel 7 v: Vegemi kannustaa kokeilemaan uusia kasviksia.
Olivia 6 v: Oon oppinut, että kurkku on yli 90 % vettä.
Niilo 7 v: Vegemissä on parasta se, kun porkkanasta ja paprikasta saa supernäkövoimaa!
 

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
FUSILLI-hanke luotsaa eurooppalaisia kaupunkialueita kohti terveitä, kestäviä ja turvallisia ruokajärjestelmiä sekä tukee näitä edistävää kaupunkipolitiikkaa. FUSILLI-hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta. Hankkeen kesto on 2021 – 2024.

Lisätietoja

Elina Pulliainen
Projektikoordinaattori
Puhelin:
040 182 8773
Tiina Leinonen
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Riikka Salovaara
Varhaiskasvatusyksikön johtaja
Puhelin:
040 806 3442
Teksti: Jutta Lajunen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa