Luotsitoiminnan juhlavuoden kunniaksi julkaistaan uusi kulttuuriraitti Tehtaiden Tammerkoski

Milloin Tammerkoski syntyi? Entä miksi Tamperetta kutsutaan naisten kaupungiksi? Tähän ja moneen muuhun asiaan löydät vastauksen uudelta Tehtaiden Tammerkoski -kulttuuriraitilta, joka saa ensikävelynsä keskiviikkona 27.9.2023. Raitista ilmestyy myös esite samana päivänä.
Kolme ihmistä Verkarannassa.
Kulttuuriluotsit Riitta, Jorma ja Lahja Verkarannan edessä.

Tampereella on järjestetty kulttuuri- ja liikuntaluotsitoimintaa vuodesta 2013 lähtien, jo 10 vuotta. Kulttuuri- ja liikuntaluotsit ovat kaupungin omia vapaaehtoisia, jotka lähtevät seuraksi museoon tai liikkumaan. Kulttuuriluotsit vetävät myös Tampereen kaupungin kulttuuriraittikierroksia kaikille kaupunkilaisille.

Juhlavuoden kunniaksi luotsit Jorma Lappalainen, Lahja Leppäkorpi ja Riitta Vesanto ovat työstäneet uuden Tehtaiden Tammerkoski - kulttuuriraitin. Raitti kertoo Tammerkosken ympärille syntyneestä teollisuudesta ja sen muovaamasta kaupungista. Kulttuuriraitti keskittyy Tammerkosken rannan kuuden suurimman ja keskeisimmän tehtaan vaiheisiin ja kohteina ovat Tampella, Finlayson, Frenckellin paperitehdas, Tako, H. Liljeroos Oy ja Tampereen Verkatehdas. Raitti käsittelee tehtaiden lisäksi Tammerkosken historiaa ja tehtaiden työläisten elämää ja oloja. Raitilla kerrotaan muun muassa, kuinka lasten työnteko oli vielä 1800-luvulla hyvin yleistä ja miten 1900-luvulla työaikalainsäädäntö paransi tehdastyöläisten työoloja.

”Kun idea raitista syntyi, se tuntui heti hyvältä, koska oivalsin, että Tammerkoski ja sen vesivoima oli alkusyy Tampereen teollisuuden syntymiselle. Siitä muodostui eräänlainen työllisyys-sampo. Liiketoiminta oli alusta alkaen globaalia. Raaka-aineet ja asiantuntijat tulivat ulkomailta jopa merien takaa. Tuotteet myytiin maailmanmarkkinoille. Tampere imi väestöä lähimaaseudulta ja kauempaakin ällistyttävissä määrin”, Jorma kertoo. 

”Tampereella tehtiin teollisuuden historiaa ja valtava rakennemuutos näkyi myös Tampereella”, Riitta jatkaa. ”Itselleni mieluisaa on ollut lukea tehtaiden työntekijöistä, joista kirjastosta löytyy runsaasti aineistoa. Raittiesite on hyvä raami varsinaisille raittikävelyille, joissa kävelijöiden kanssa syntyy monta mielenkiintoista keskustelua. Olisipa aikapilleri, jonka avulla pystyisi siirtymään hetkeksi takaisin yli sadan vuoden päähän kokemaan tuon ajan tehtaalaisten ja Tammerkosken rantojen elämää. Hienoa on myös se, miten monet kauniit tiilirakennukset ovat edelleen pystyssä. Toimijat ovat vaihtuneet niissä, mutta valot palavat edelleen ikkunoissa.”

”Tässä raitissa yhdistyy ihmisen ja työnteon historia. Pidimme koekierroksen, jolle ilmaantui paljon porukkaa. Sekin innosti, koska tiesimme aiheen kiinnostavan tamperelaisia”, luotsit toteavat.

Raitin reitti alkaa Tampellalta ja seurailee Tammerkosken länsipuolta pitkin aina Alarantaan ja päättyy kosken itäpuolelle Verkarannan edustalle.

Tehtaiden Tammerkoski -raitin lanseerauskävely keskiviikkona 27.9. klo 13. Lähtö Tampellan kelloportilta (Kelloportinkatu 5).  Kesto noin 1,5 t. Raitti päättyy koskenrantaan Verkatehtaalle. Lämpimästi tervetuloa!

Voit tutustua omatoimisesti Tehtaiden Tammerkoski -raittiin sekä muihin kulttuuriraitteihin verkkosivuillamme tai Kulttuuritalon Laikun ala-aulasta löytyvien esitteiden avulla.

Lisätietoja

Katri Kaitajärvi
Museolehtori
Puhelin:
041 730 5979
Teksti: Katri Kaitajärvi
Kuvat: Tampereen luotsitoiminta
Jaa sosiaalisessa mediassa