Kaupunki panostaa Tampereen siruohjelmaan

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereen siruohjelmaan. Puolijohdeteknologiaan keskittyvän ohjelman tavoitteena on lisätä alan liiketoimintaa sekä muodostaa vetovoimainen tutkimus- ja kehitystoiminnan keskittymä.
Iäkäs mies ja nuori poika seisovat kadulla Nokia Arenan vieressä ja katsovat hymyillen pojan kameraan.
Puolijohdekomponentteja eli mikrosiruja käytetään kaikkialla, missä liikkuu sähköä ja dataa, puhelimista teollisuuslaitteisiin.

Ohjelmassa luodaan suunnitelmat kansalliselle siru-osaamiskeskukselle ja valmistuksen pilot-linjalle, muodostetaan EU-tasoinen sirusuunnittelun huippuosaamiskeskus sekä rakennetaan siruteknologian kansainvälinen kumppaniverkosto. 

Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta päätti 13.9.2023 rahoittaa Tampereen siruohjelmaa 670 000 eurolla.

Puolijohdekomponentteja eli mikrosiruja käytetään kaikkialla, missä liikkuu sähköä ja dataa: puhelimista teollisuuslaitteisiin. Digitaalinen yhteiskunta nojaa puolijohdeteknologioihin ja niitä kehittävään ja tuottavaan mikroelektroniikkateollisuuteen.

Suomalaisella puolijohdealalla toimii tällä hetkellä runsaat 70 yritystä, jotka työllistävät noin 5 000 ihmistä ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto on lähes 2 miljardia euroa. 

- Tampereen seudulla toimialalla on keskeinen asema ennen kaikkea sirujen suunnitteluun ja fotoniikkaan liittyvässä toiminnassa. Muun muassa Euroopan edistyneimpiä järjestelmäpiirejä suunnitellaan Tampereella.  Liikevaihto kertyy lähes kokonaan viennistä. Tampereen yliopisto luo kehitykselle vahvan perustan alan osaamiskeskuksena ja Suomen suurimpana sirualan kouluttajana, toteaa apulaispormestari Ilkka Sasi.


Siruteknologialla yhä kasvava rooli digitaalisessa yhteiskunnassa


Sirut ovat kriittinen osa digitaalisen yhteiskunnan perustoimintojen varmistamista. Ne mahdollistavat älykkään elinympäristön ja sen palvelut. Puolijohdekomponentteja tarvitaan myös ilmaston muutoksen hidastamiseen ja vihreän siirtymän edistämiseen. Niihin perustuvilla ratkaisuilla voidaan parantaa energia- ja resurssitehokkuutta esimerkiksi liikenteessä, kodeissa ja teollisuudessa.

Puolijohteiden maailmanlaajuisen markkinan ennustetaan kaksinkertaistuvan 1 000 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. Euroopan Unioni pyrkii tuoreella sirusäädöksellä (EU Chips Act) edistämään puolijohteiden innovointi- ja tuotantokapasiteettia Euroopassa.

- Tampereen seudun yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla on kykyä vastata globaalin markkinan kehitykseen ja tahtoa olla mukana vahvistamassa Euroopan strategista kilpailukykyä ja teknologista omavaraisuutta. Seudun yrityksillä on alan valmista huippuosaamista, jonka varaan voidaan rakentaa uutta innovatiivista liiketoimintaa, arvioi johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelta.

Kuluvan vuosikymmenen aikana alalle voi syntyä korkean tuottavuuden työpaikkoja, jotka luovat merkittävästi vientituloja ja houkuttelevat myös kansainvälisiä investointeja. 


Ohjelma vaikuttaa alueella monella tavalla 


Tampereen siruohjelma koostuu kahdeksasta työpaketista. Ohjelman tuloksena syntyy muun muassa suunnitelma ja hakemus kansalliseksi siruosaamiskeskukseksi, EU-tasoinen sirusuunnittelun huippuosaamiskeskus sekä sirusuunnittelun ja -valmistuksen TKI-hankkeita. Lisäksi laaditaan EU-pilottilinjaa koskeva konsepti ja toteutussuunnitelma. Siruteknologiaan kootaan kansainvälinen kumppaniverkosto sekä seudun valmistustoiminnan laajentamisen tiekartta ja koordinoidut markkinointitoimenpiteet. 

Ohjelman vaikutuksesta alueelle syntyy kasvavia ja uusia sirusuunnittelun yksiköitä, alan startupeja sekä lisää alan koulutusta ja mikrosirujen kokeellista ja teollista valmistusta.

Siru-ohjelman suunniteltu kokonaisrahoitustarve on 1 431 000 euroa. Ohjelman koordinaatiosta ja sitä toteuttavan ydintiimin toiminnasta vastaa Business Tampere. Ohjelmaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Tampereen yliopiston, alalle kootun ja edelleen laajentuvan yritysryhmän sekä Tampereen kaupungin kanssa. Ohjelma toteutetaan syyskuun 2023 ja joulukuun 2026 välisenä aikana. Tampereen kaupunki osallistuu Tampereen siruohjelman toteuttamiseen ajalla 14.8.2023–31.12.2026.
 

Lisätietoja

Irene Impiö
Kasvupalvelujohtaja
Puhelin:
050 539 2943
Teppo Rantanen
Johtaja
Puhelin:
040 023 5442
Ilkka Sasi
Apulaispormestari
Puhelin:
050 412 3703
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Mikko Vares
Jaa sosiaalisessa mediassa