Kunniamaininta TATAMURI® museossa -ryhmätoiminnalle

Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry on antanut kunniamaininnan tamperelaiselle TATAMURI® museossa -ryhmätoiminnalle, joka on suunnattu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Palkinto ja kunniamaininta jaettiin Suomen Museoliiton Yleisötyöpäivillä 6.9.2023 Mäntässä. Vuoden museopedagogiseksi teoksi Pedaali ry valitsi espoolaisen Gallen-Kallelan Museon Paluu Keniaan -näyttelyn.
Syksyllä 2022 TATAMURI® museossa -ryhmä tutustui Apinat -näyttelyyn Vapriikissa ja ajatukset näyttelystä ilmaistiin taidetyöpajassa värikkäin vedoin.
Syksyllä 2022 TATAMURI® museossa -ryhmä tutustui Apinat -näyttelyyn Vapriikissa ja ajatukset näyttelystä ilmaistiin taidetyöpajassa värikkäin vedoin. Kuva: Lila Heinola.

TATAMURI® tulee sanoista Taidetta ja tarinoita muistisairaan rinnalla. Menetelmän tavoite on lisätä muistisairaiden ja heidän läheistensä hyvinvointia, kommunikointia ja ryhmäytymistä. Menetelmän käyttö tukee sairastuneiden identiteettiä ja tarjoaa omaisille vertaistukea. Taideterapeuttisen menetelmän ovat alun perin kehittäneet ryhmätaideterapeutit Tiina Butter ja Marjatta Hiltunen.

TATAMURI® museossa -toiminnassa muistisairaat ja läheiset tutustuvat ohjaajan kanssa näyttelyyn ja keskustelua jatketaan taidetyöpajassa hyödyntäen museoiden näyttelyissä nähtyjä valokuvia, esineitä, tuoksuja ja ääniä. Päähuomio ei ole muistisairaudessa vaan elämässä, jossa voi kokea elämyksiä ja oppia uutta. Osallistujat ovat iloinneet uusista ystävyyssuhteista sekä kokeneet pienryhmätoiminnan tunnelman helpottavan arkea.

Syksystä 2022 alkaen toimintaa on toteutettu Konkarit – ikäihmisten museopalveluna yhteistyössä tamperelaisten museoiden ja gallerioiden kanssa. Museokeskus Vapriikissa ryhmä on vieraillut mm. Luonnontieteellisessä museossa, Kivimuseossa ja Postimuseossa. Lisäksi ryhmä on vieraillut Sara Hildénin taidemuseossa, Tampereen taidemuseossa, Emil Aaltosen museossa, Museo Milavidassa, Muumimuseossa, Galleria Saskiassa ja Haiharan taidekeskuksessa.

Pedaali ry:n perustelut kunniamaininnan saajalle: TATAMURI® museossa saa kunniamaininnan sydämellisesti ja kunnianhimoisesti taiteen ja sote-alan välimaastossa tehdystä merkittävästä työstä. Hanke on hieno esimerkki siitä, miten museot voivat palvella hyvin erilaisia ja eri ikäisiä yleisöjä uudenlaisen yleisötyön keinoin ja yhteistyön avulla.

Vuosittain jaettavalla palkinnolla ja kunniamaininnalla nostetaan esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia panostuksia suomalaisten museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan. Tänä vuonna palkintoa tavoitteli yhteensä 14 ehdokasta.

Lisätietoja

Lila Heinola
Tampereen kaupunki, Museokeskus Vapriikki Museolehtori
Puhelin:
040 806 3079
Tuuli Uusikukka
Pedaali ry:n puheenjohtaja
Puhelin:
050 5503911
Jaa sosiaalisessa mediassa