Yrittäjät mukana älykaupunkikehittämisessä Tampereella

Toukokuussa 2023 lanseerattu Tampereen Pulssi on otettu hyvin vastaan. Tulokset selviävät Proakatemian kanssa yhteistyössä toteutetuista yrityskäynneistä ja kyselytutkimuksesta. Kävijävirtoja ennakoivaa palvelua jatkokehitetään yritysten palautteiden perusteella.
Kaksi miestä hupparit päällä seisoo ja hymyilee kameralle. Molemmilla on kädessä älypuhelin, jossa Tampereen Pulssi -palvelu on päällä.
Tiimiyrittäjä Aleksi Kolunsarka ja yrityskoordinaattori Ville Brusi esittelevät Tampereen Pulssi -palvelua puhelimistaan.

Tampereen kaupunki haluaa hyödyntää rohkeasti digitalisaation mahdollisuuksia palvelujen kehittämisessä.

– Alueen elinvoimaa vahvistetaan ja uuden liiketoiminnan syntymistä edistetään datan ja tekoälyn avulla, kertoo Tampereen kaupungin kasvupalvelujohtaja Irene Impiö.

Tampereen Pulssi on uusi, keskustan alueen yritysten avuksi suunniteltu palvelu, joka tarjoaa ennakoivaa tietoa kävijävirroista yritysten liiketoimintaa tukevan päätöksenteon tueksi, mutta siitä hyötyvät myös kaupunkilaiset, vierailijat, kunnossapitoyksiköt ja turvallisuusviranomaiset. Pulssi-palvelu mahdollistaa paikallisille yrittäjille esimerkiksi työvuorojen ja aukioloaikojen suunnittelemisen keskustassa virtaavien liikennevirtojen perusteella. Pulssi rakentuu IoT-TICKET®-palvelun ja Wapice Oy:n tekoälyosaamisen ympärille Tampere.Finland-sovelluksessa.

Tekoälypohjainen Pulssi parantaa kaupunkikokemusta

Pilottivaiheessa dataa on kerätty keskustan liikennekameroista ja sääennusteesta. Keruussa on huomioitu myös muun muassa viikonpäivät, juhlapyhät sekä Nokia Arenan tapahtumat. Kerätyn datan avulla luodaan tekoälyyn pohjautuva ennuste liikevirroista kuukaudeksi eteenpäin.

Pulssi mahdollistaa miellyttävämmän kaupunkikokemuksen yrittäjille, kaupunkilaisille, vierailijoille, kunnossapitoyksiköille ja turvallisuusviranomaisille. Palvelun avulla erilaisia ruuhkatilanteita voidaan ennakoida omien tarpeiden mukaan.

Palautteesta arvokasta tietoa Pulssin kehittämistä varten

Proakatemian opiskelijat ovat kesän aikana auttaneet yrityksiä palvelun käytössä sekä keränneet käyttäjäkokemuksia. Yrittäjät ovat nähneet palvelun hyödyllisenä ja ovat antaneet kehittämisideoita jatkoa ajatellen.

Käyttäjät kaipaavat lisäominaisuuksia, kuten tarkempaa tietoa eri tapahtumien vaikutuksista kävijävirtoihin ja mahdollisuutta integroida omia yritystietoja palveluun.

– Vastaanotto yrityskäynneillä on ollut utelias ja odottava, kertoo tiimiyrittäjä Aleksi Kolunsarka Proakatemialta. Palvelun tarjoama hyödyllinen tieto ja sen monipuoliset älyominaisuudet ovat herättäneet kiinnostusta.

– Tällä hetkellä ennuste päivittyy tunnin välein. Yrittäjät toivoivat menneiden tapahtumien tietoja ja laajemmin tietoa kaikista kaupungin isoista tapahtumista. Erityisen hyvää on ollut se, että emme tee kehittämistä yksin, vaan mukana on yrittäjäjärjestöjä, yrittäjiä ja esimerkiksi Proakatemian opiskelijoita, kertoo yrityskoordinaattori Ville Brusi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Tampereen Pulssi on osa Älykaupunki Kaupunkilaisille -kehitysohjelmaa.

Lisätietoja

Irene Impiö
Kasvupalvelujohtaja
Puhelin:
050 539 2943
Teksti: Heini Jalovaara
Kuvat: Henri Mäenpää
Jaa sosiaalisessa mediassa