Härmälässä rauhoitetaan liikennettä katkaisemalla ja kaventamalla katuja väliaikaisesti 

Härmälässä käynnistyy 14.8. väliaikainen rauhallisen liikenteen naapuruston kokeilu. Kokeilussa katkaistaan ja kavennetaan katuja, minkä tarkoituksena on rauhoittaa liikennettä ja ajonopeuksia asuinalueella sekä parantaa näin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta erityisesti lasten koulumatkoilla. Läpiajoliikennettä rajoitetaan tuomalla kaduille puisia istutuslaatikoita. Väliaikaiset liikennejärjestelyt ovat voimassa 30.11.2023 asti. 

Rauhallisen liikenteen naapuruston mallia kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Härmälän kokeilulla testataan, miten tämä malli soveltuisi Tampereelle. 

Väliaikaisia liikenneratkaisuja useille kaduille

Syksyn ajan käynnissä olevat kokeilut katkaisevat katuja autoliikenteeltä Nuolialantien eteläpuolella. Tarmonkatu, Taistonkatu ja Taunonkatu katkaistaan Nuolialantien päästä. Perkiönkatu katkaistaan kahdesta kohdasta: Taunonkadun ja Toivonkadun sekä Matinkadun ja Mikonkadun välistä. Härmälänkatu katkaistaan Lepolantien itäpuolelta. Myös Antinkatu ja Kannistonkatu katkaistaan. Katkaisuista huolimatta jokaiselle kiinteistölle pääsee edelleen autolla. 

Liikenteen rauhoittamistoimet Härmälässä kartalla
Härmälän liikenteen rauhoittamistoimet kartalla. Klikkaa nähdäksesi koko kartan.

Kavennuksia tulee Perkiönkadulle, Lepolantielle, Metsolankadulle ja Talvitielle. Talvitien koulun ja päiväkodin lähiympäristössä toteutetaan sekä pysyviä että väliaikaisia toimenpiteitä. Koululaisten turvallista liikkumista parantavat Talvitiellä kaksi korotettua liittymäaluetta. Lisäksi väliaikaisena turvallisuuskokeiluna Talvitie on osin autoille yksisuuntainen. 

Katuja katkaistaan ja kavennetaan kohdista, joissa on havaittu ongelmia liikenneturvallisuudessa sekä kohdista, jotka tullaan katkaisemaan raitiotien mahdollisen rakentamisen myötä. Liikennekokeilulla kannustetaan Härmälän asuinalueen läpi ajavaa liikennettä siirtymään asuinkaduilta muille reiteille. 

Asukkailta ideoita ja palautetta

Rauhallisen liikenteen naapuruston kokeilua on ideoitu ja työstetty yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Maalis-huhtikuussa avoinna olleessa kyselyssä asukkaat kertoivat ongelmallisista paikoista liikenteessä sekä ehdottivat toimenpiteitä. Yhteistä ideointia jatkettiin asukastapahtumassa Perkiönpuistossa. Tarkennettuja suunnitelmia on lisäksi arvioitu alueen asukkaista muodostetun asukasraadin kanssa. Muun muassa katkaisujen ja kavennusten lopulliset paikat määräytyivät näiden yhteisten keskustelujen perusteella.  

Toimenpiteiden vaikutuksista tullaan syksyllä keräämään palautetta kaikille avoimella kyselyllä. Kyselyn lisäksi alueella mitataan ajoneuvoliikenteen määriä ja ajonopeuksia sekä jalankulun ja pyöräilyn määriä. Saatujen kokemusten perusteella päätetään, toteutetaanko jotkin toimenpiteet tulevaisuudessa pysyvinä tai toistetaanko kokeilu saman laajuisena uudestaan.

Rauhallisen liikenteen naapuruston malli 

Rauhallisen liikenteen naapuruston malli tulee Lontoosta, jossa konseptia on kehitetty jo 1970-luvulta alkaen. Vuosina 2020–2021 aikana uusia vähäliikenteisiä alueita toteutettiin Lontoossa yli 70. Rauhallisempi liikkumisympäristö parantaa muun muassa lasten koulumatkojen turvallisuutta ja lisää asuinalueen viihtyisyyttä. 

Härmälän rauhallisen liikenteen naapuruston hanke on saanut Traficomin Tieliikenteen turvallisuuden valtionavustusta. 

Lisätietoja

Heljä Aarnikko
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 806 4917
Teksti: Heljä Aarnikko ja Laura Lettenmeier
Kuvat: Jukka Salminen (Härmälä-näkymä)
Jaa sosiaalisessa mediassa