Puistoruokailut helpottavat lapsiperheiden arkea kesällä

Lapset ja nuoret saavat maksutonta lounasta Tampereella heinäkuun lopulle asti. Puistoruokailua järjestetään 5.6.–27.7.2023 viidellä alueella: Hervannassa, Kaukajärvellä, Lielahdessa, Peltolammilla ja Tesomalla.
Neljä henkilöä odottaa vuoroaan ruokajonossa seisten ja he katsovat sivuun.
– Tämä on huippu juttu! Kävimme viime viikolla kerran ja nyt tulimme taas. Tänään näyttäisi olevan tarjolla bataattisosekeittoa, Marjo Jääskö kertoo. Hän on tullut puistoruokailuun kolmen lapsensa Nellan, Joonan ja Aaron kanssa.

Puistoruokailut ovat jälleen pyörähtäneet käyntiin eri puolilla Tamperetta. Yksi puistoruokailua järjestävistä alueista on Kaukajärvi, jossa puistoruokailun soppajono kiemurtelee kesäkuisena maanantaina pitkin nurmikkoa.

– Hyvällä säällä puistoruokailu on tavoittanut ihmisiä viime vuoden tapaan ja selvästi monelle tämä on ollut jo tuttu juttu viime kesältä, mikä helpottaa myös järjestäjien työtä, kertoo Kaukajärven Riihiniemen puistoruokailusta vastaava Miia Mustalahti TampereMissiolta.

Kaukajärvellä Riihimäen uimarannan läheisyydessä lapset saavat kirmata nurmikolla, nauttia oheistoiminnasta ja maksuttomasta lounaasta. Puistoruokailu järjestetään Kaukajärven alueella jo toista kertaa.

– Riihiniemen ranta on luontainen kohtaamispaikka monelle kaukajärveläiselle ja soveltuu hyvin puistoruokailun paikaksi, Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelman projektisuunnittelija Sini Lempinen sanoo.

Koko kesä täynnä toimintaa ja maksutonta ruokailua

Kaikille avoimet puistoruokailut järjestetään maanantaista torstaihin kello 11–13 viidellä alueella Tampereella.

– Viime vuonna puistoruokailut olivat tiistaista perjantaihin ja päiviä on nyt muutettu puistoruokailujen saaman palautteen perusteella. Oman kokemuksen mukaan perjantait olivat hiljaisempia viime vuonna, joten muutos on ollut hyvä ja toivottu, Mustalahti kuvailee.

Puistoruokailupäivän ensimmäisen tunnin aikana ohjelmassa on leikkejä, pelejä ja muuta toimintaa. Mustalahden mukaan kaikilla puistoruokailualueilla järjestetään sekä kaupungin tilaamaa ohjelmaa että paikallista ohjelmaa, joka vaihtelee alueittain.

– Kesälomat ovat tosi pitkiä ja lapset saattavat joutua olemaan pitkiä aikoja yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä. Puistoruokailu on yksi tapa tarjota perheille tukea maksuttoman ruuan ja oheistoiminnan muodossa. Tällä tavoin voimme tarjota nuorille myös turvallisen aikuisen läsnäoloa, Lempinen kertoo.

Ruokailu alkaa kello 12, jolloin on tarjolla maksuton lämmin ateria kaikille alle 16-vuotiaille. Ateriat valmistaa Pirkanmaan Voimia, ja ruokalistalla on lapsille tuttuja ruokia, samoja mitä kouluissakin syödään.

– Puistoruokailuun osallistuvalla tulee olla mukana oma ruokailuastia ja -välineet. Jos joku kerta nämä unohtuvat, ei kukaan jää kuitenkaan ilman ruokaa, Mustalahti kertoo.

Puistoruokailut mahdollistaa Tampere Junior -kehitysohjelma. Puistoruokailut toteutetaan Tampereen kaupungin ja muiden toimijoiden yhteistyönä. Keskeisimpiä yhteistyökumppaneita ovat Pirkanmaan hyvinvointialue, TampereMissio ja Kansalaistalo Mansikkapaikka. Toiminnassa on mukana myös tamperelaisia seurakuntia, järjestöjä, yhdistyksiä, seuroja ja yrityksiä.

Puistoruokailua järjestetään viidellä alueella:
•    Hervannan Ahvenispuistossa (Valtaraitti 24)
•    Kaukajärven Riihiniemen rannassa (Järvikatu 14)
•    Lielahden kartanon puistossa (Tehdaskartanonkatu 38)
•    Peltolammin rannalla (Rukkamäentie 20)
•    Tesoman Veikonpuistossa (Tesomajärvenkatu)

Lapsi ja aikuinen istuvat nurmikolla ja katsovat kameraan.
Lumi Ojaranta ja Susanna Halme puistoruokailevat ensimmäistä kertaa tänä kesänä. – Seuraavaksi tulemme kaverin ja pikkusiskon kanssa, Lumi kertoo.
Vasemmalla henkilö kumartuu näyttämään lapselle pahvimukia ja vieressä toinen lapsi syö lusikalla keittoa nurmikolla..
– Täällä saa aina tosi hyvää ruokaa! Maistuu lapsille joka kerta, Katriina Laukkanen hehkuttaa, kun lapset Alina ja Oliver lusikoivat sosekeittoa suuhunsa.

Lisätietoja

Heidi Rantanen
Projektisuunnittelija
Teksti: Emilia Narmio
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa