Pysäköinnintarkastajille haalarikamerat käyttöön 

Tampereen kaupungin pysäköinnintarkastajat ovat saaneet käyttöönsä haalarikamerat.  Kamerat on hankittu haastavien tai uhkaavien asiakaskohtaamisten ennaltaehkäisemiseksi ja mahdollisten tapahtumien selvittämiseksi jälkikäteen. 

Niiden ensisijainen tarkoitus on pysäköinnintarkastajien työturvallisuuden edistäminen. 

Pysäköinnintarkastajilla on työtehtävissä aina haalarikamera varusteisiin kiinnitettynä, ja he käynnistävät videokuvan taltioinnin, jos he kokevat sen esimerkiksi asiakkaan tai sivullisen henkilön aggressiivisen käytöksen takia tarpeelliseksi. Tallenteet voivat tarjota oikeusturvaa myös asiakkaille, jos epäselvästä tilanteesta on saatavilla videokuvaa. 

Pysäköinnintarkastajat tekevät itsenäisesti päätöksen kuvaamisesta, mutta eivät pysty yksin omalla päätöksellään tarkastelemaan kuvattua materiaalia eivätkä poistamaan sitä.  Tällä turvataan tallenteiden asianmukainen käsittely ja estetään niiden leviäminen järjestelmän ulkopuolelle. 

Kamerajärjestelmän tietosuojaselosteessa on tarkkaan määritelty, kenellä on pääsy tallenteisiin ja minkälaisissa tilanteissa tallenteita saa käyttää. Jos tallennetta ei merkitä säilytettäväksi esimerkiksi poliisitutkinnan vaatimaksi ajaksi, se poistuu järjestelmästä automaattisesti 28 vuorokauden kuluttua.

Suomessa haalarikamerat ovat olleet käytössä poliisilla vuodesta 2021 lähtien. Myös pysäköinnintarkastajat ovat ottaneet haalarikamerat käyttöön useissa kaupungeissa.
 

Lisätietoja

Perttu Manka
Vastaavan pysäköinnintarkastajan sijainen: Pysäköinnintarkastaja
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa