Uimakaudella uimarantojen vedenlaatua valvotaan säännöllisesti

Tampereen ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella Tampereella, Orivedellä, Juupajoella, Kangasalla, Pälkäneellä, Valkeakoskella, Akaassa ja Urjalassa on yhteensä 75 virallista yleistä uimarantaa, joiden vedenlaatua valvotaan säännöllisesti uimakauden aikana 15.6. – 31.8 . Tampereen kaupungin alueella on 14 isoa “EU-uimarantaa” ja 20 pientä uimarantaa.

Kesällä rannoilta otetaan vesinäytteitä 3–4 kertaa kesässä, jonka lisäksi sinilevätilannetta seurataan kaikilla rannoilla säännöllisesti. Näytteitä saatetaan ottaa myös tarvittaessa useamminkin, mikäli epäillään esimerkiksi veden mikrobiologisen laadun heikentyneen.  Uimaveden mikrobiologisen laadun arviointi perustuu kahden suolistoperäistä saastumista kuvaavan mikrobiologisen muuttujan, suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia colin seurantaan. Syanobakteereiden eli sinilevien esiintymistä seurataan aistinvaraisesti. Näytteenoton yhteydessä arvioidaan silmämääräisesti myös vedessä olevat makrolevät ja jätteet sekä mitataan veden lämpötila. Uimarantojen uimavesituloksista tiedotetaan Tampere.fi-verkkosivuilla sekä rannoilla olevilla ilmoitustauluilla.

Huolehdi hygieniasta rannalla

Veden laadun lisäksi Tampereen kaupungin terveydensuojeluyksikkö valvoo rantojen hygieniaoloja. Käsihygieniaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, jotta voidaan ennaltaehkäistä tautien kuten noroviruksen leviäminen. Rannalle ei pidä tulla kipeänä tai toipilaana. Koirien ulkoilutus ja uittaminen yleisillä uimapaikoilla on kielletty. Samoin kiellettyä on lintujen ruokinta. 

Uimarannat kuuluvat terveydensuojeluyksikön säännöllisten valvontakohteiden joukkoon ja niihin tehdään näytteenoton lisäksi myös tarkastuksia säännöllisesti.

Sinilevät runsastuvat vesien lämmettyä

Sinilevä voi esiintyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina, mutta se voi olla helposti sekoitettavissa siitepölyyn. Siitepöly saattaa näyttää lähes samanlaiselta kuin sinilevä, mutta yleensä ne esiintyvät eri aikoina. Siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä, sinilevät puolestaan runsastuvat kesällä vesien lämmettyä. 

Sinileväkukinnat näkyvät vedessä usein lauttoina tai kasaumina, jotka voivat syntyä ja hajota nopeasti sään muuttuessa. Sinilevätilanne rannalla voi muuttua hyvinkin nopeasti ja levätilanne on syytä tarkastaa aina omatoimisesti ennen veteen menoa. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, on se yleensä hyvin helppo tunnistaa, mutta silloin kun vedessä on hyvin vähän pieniä vihertäviä hiukkasia voi sinilevän tunnistaminen olla hankalampaa. Esimerkkikuvia sinilevästä löytyy runsaasti internetistä kuvahaulla. 

Hyviä jokamiehen sinilevätestejä ovat seuraavat:

 

  • Juomalasitesti: Ota leväpitoista vettä lasiin ja anna sen seistä tunnin verran. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä. 
  • Keppitesti: Koeta voiko levää nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Jos levämassa kepillä kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Sinilevää ei voi nostaa kepillä vedestä!

Tupakointikielto uimarannoilla

Yleisillä isoilla uimarannoilla eli ns. EU-rannoilla on tupakointi kielletty uimaranta-alueella koko uimakauden ajan. Tupakointikiellon tavoitteena on suojata erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi halutaan vähentää roskaantumista ja ympäristöhaittoja. Mahdollinen erillinen tupakointipaikka uimaranta-alueen ulkopuolella on merkitty alueen ilmoitustaululle ja varustettu roska-astioilla/tuhkakupeilla.
 

Lisätietoja

Paula Saxholm
Terveydensuojelupäällikkö
Puhelin:
050 554 5899
Hanna Juhe
Terveydensuojelutarkastaja
Puhelin:
040 178 9001
Teksti: Hanna Juhe
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa