Rivi- ja kerrostalotonttien haku on käynnissä Tampereella

Tampereen kaupungin rivi- ja kerrostalotonttien haku on alkanut. Tarjolla on kaikkiaan 16 tonttia eri puolilta Tamperetta. Tontteja on haettavana vapaarahoitteiseen ja kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Myös ryhmärakennuttamiseen ja osuuskunta-asumiseen on tonttivalikoimaa.

Rivi- ja kerrostalotonttien hakuaika on 1.6.–30.6.2022. Tonttien saajat ratkaistaan syys-lokakuun aikana. Haettavana olevat tontit vuokrataan.
Tarjolla on kaikkiaan 42 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Tontteja on haettavana Haukiluoman (2), Kalevan (1), Linnainmaan (1), Multisillan (1), Niemenrannan (1), Ojalan (3), Raholan (1), Ranta-Tampellan (1) ja Vuoreksen (5) kaupunginosista.

– Kalevan tontti luovutetaan konseptihaun perusteella. Tällä uudentyyppisellä painotuksella tavoitteemme on edistää laadukkaiden, arjessa toimivien ja erilaisiin elämäntilanteisiin joustavien asuntojen rakentamista, kertoo kestävän asumisen ja rakentamisen erityisasiantuntija Kaisu Kammonen.

Konseptiin kuuluu, että hakijoiden esitykset pisteytetään. Arvioitavana on muun muassa asuntojen valoisuus, koko, muuntojoustavuus ja yhteiskäyttöiset tilat esimerkiksi kuntoiluun tai etätöiden tekemiseen. Tarkastelussa kiinnitetään huomiota muun muassa keittiötyypin muunnettavuuteen, kuinka moneen suuntaan asunnoissa on ikkunoita ja onko kodinhoidolle osoitettu tila. Tontti varataan parhaat kokonaispisteet saaneelle hakijalle.

– Laatutavoitteiden toteutumista tullaan valvomaan tontinkäyttösuunnitelman yhteydessä, Kammonen kertoo.

Tarkastelussa rakennusten elinkaaren hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki

Vuoden alussa voimaan tulleen muutoksen myötä yhtiömuotoisten kerrostalotonttien rakentamisessa edellytetään nyt vähintään energiatodistusasetuksen mukaista A-luokan energiatehokkuutta.

– Lisäksi uutena edellytyksenä on, että kaikkien tontinsaajien tulee laskea ja raportoida rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki. Aiemmin tällainen edellytys on koskenut vain Ojalan yhtiömuotoisia asuntotontteja, kertoo tonttipäällikkö Aila Taura.

Multisillassa rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueella haettavana oleva tontille tulee toteuttaa vapaarahoitteista omistusasumista tai asumisoikeusasuntoja. Tonttihakemukseen tulee liittää konseptikuvaus, miten hanke toteuttaa vetovoimaista ja luonnonläheistä asumista.

Vuoreksen tonteilla painotetaan puukaupunki-identiteettiin sopivaa rakentamista, ja asuntojen julkisivujen ja runkorakenteen tulee olla pääosin puuta.

Raholassa on haettavana tontti valtion tukemaan asuntotuotantoon. Raholan radanvarren vanhat teollisuustontit on asemakaavalla muutettu kerrostalovaltaisen asumisen ja työpaikka- ja liiketilojen korttelialueeksi, jonne on osoitettu varaus myös päivittäistavarakaupalle. Lisäksi alueelle muodostuu myös viheraluetta sekä uusia jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiä.

Lisätietoja

Aila Taura
Tonttipäällikkö, asuminen, yhtiömuotoiset asuntotontit
Puhelin:
050 351 8256
Kaisu Kammonen
Erityisasiantuntija, Kalevan tontin konseptihaku ja arviointilomake
Puhelin:
050 571 2950
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa