Tamperelaisia jo yli 250 000

Tampereen väkiluku on kivunnut yli 250 000 asukkaan. Tilastokeskuksen huhtikuun 2023 ennakkotietojen mukaan asukkaita on nyt 250 353. Vuonna 2022 asukasluku kasvoi ennätyksellisesti 4786 asukkaalla, ja väestönkasvu näyttää jatkuvan.

– Neljännesmiljoona asukasta on loistava uutinen, lämpimästi tervetuloa kaikille uusille tamperelaisille! Tampere on aina ollut paikka, jonne on helppo tulla rakentamaan omaa elämäänsä. On hienoa, että Tampere houkuttaa uusia kaupunkilaisia, se kehittää ja vie kaupunkiamme jälleen eteenpäin, sanoo Tampereen pormestari Kalervo Kummola.

Kun Tampere perustettiin vuonna 1779, kaupungin maa-alue käsitti Tammerkoskesta Pispalan rajalle ulottuvan 3,2 neliökilometrin alueen. Tuolloin Tampereella asui alle 200 henkeä. Vuonna 1950 väkiluku ylitti 100 000 asukkaan rajan, ja vuonna 2003 tamperelaisia oli jo 200 000.

Millaisia nykytamperelaiset sitten ovat?

Tampere vetää puoleensa erityisesti opiskelijoita, ja suurin ikäryhmä Tampereella on 20–29-vuotiaat (49 229 asukasta). Alle 40-vuotiaita on 134 126 ja yli 65-vuotiaita 47 945. Tamperelaisten keski-ikä on 41,5 vuotta. Alle 10-vuotiaiden lasten osuus on pienentynyt viime vuosina, ja yli puolet asuntokunnista muodostuu yhdestä henkilöstä.

Keväällä 2023 toteutetun Tamperelaisten hyvinvointi -kyselyn tulosten mukaan kahdeksan kymmenestä tamperelaisesta kokee elämänlaatunsa hyväksi. Yhtä suuri osa tuntee olonsa turvalliseksi (86 %) ja viihtyisäksi (83 %) asuinalueellaan. Suurin osa tietää vaikutusmahdollisuutensa (96 %) ja kokee halutessaan voivansa osallistua alueen kulttuuritapahtumiin (92 %). Yhdeksän kymmenestä nauttii myös alueensa kävelyreiteistä. Yli puolet tamperelaisista mainitsee lempipaikoikseen viheralueet, kuten puistot ja metsät sekä vesistöjen rannat. Lähes kaikki harrastavat vapaa-ajallaan jotakin vähintään kerran viikossa, ja yksi viidesosa tekee vapaaehtoistyötä. Kooste hyvinvointikyselyn tuloksista julkaistaan toukokuun 2023 viimeisellä viikolla.

Tampereella puhutaan jo ainakin 160 eri kieltä, joista kymmenen yleisintä ovat arabia, englanti, espanja, farsi, kiina, kurdi, ruotsi, somali, venäjä ja viro. Nettomaahanmuutto Tampereelle on ollut kasvussa. Vieraskielisten määrä on vuosikymmeniä noussut tasaisesti, ja heitä on tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia Tampereen väestöstä.

Tampereella on laadittu väestösuunnite, joka kuvaa kaupungin odotettavissa olevaa ja tavoiteltua väestönkehitystä. Väestösuunnitteen mukaan Tampereen asukasluku nousisi yli 300 000 vuoden 2040 lopussa.

Löydä maksuttomat kulttuuripalvelut ja osallistu kyselyyn

Tampereen tavoite on edistää kasvua sosiaalisesti, kulttuurisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästi. Kaupunki pyrkii laajentamaan palveluitaan väestömäärän tarpeisiin ja huomioimaan monikulttuurisuuden yhä paremmin. Hienon neljännesmiljoonan rajapyykin ylittymisen johdosta kaupungin kulttuuripalveluista muistutetaan, että Tampereella on paljon maksutonta kulttuuritarjontaa. Kaikki pääsevät nauttimaan taiteesta, tapahtumista ja kursseista museoihin, Tampereen seudun työväenopistoon, erilaisiin konsertteihin ja kirjastoihin.

Mitä mielipiteitä Tampereen kasvu sinussa herättää? Miten kaupunki on onnistunut vastaamaan kasvavan väestömäärän tarpeisiin ja mihin tulevaisuudessa kannattaa kiinnittää huomiota? Kerro mielipiteesi meille ja vastaa lyhyeen kyselyyn. Kysely on avoinna 19.6.2023 asti.

Lisätietoja

Johanna Ahlgrén-Holappa
Kaupunkitietopäällikkö
Puhelin:
044 431 4159
Teksti: Tiia-Maria Angeli
Kuvat: Marko Kallio / Sky Fox (pääkuva) ja Veli-Matti Lahdenniemi (faktalaatikko)
Jaa sosiaalisessa mediassa