Uutinen
30.1.2023 20.39
havainnekuva Frenckellin sisäpihalta, jossa ulkoterassi ja ihmisiä.
Havainnekuva Frenckellin kiinteistön sisäpihan suunnitelmasta/Aihio Arkkitehdit

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Frenckellin asemakaavan

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina 30.1.2023 asemakaavamuutoksen, jolla suojeltu entinen Frenckellin teollisuuskiinteistö avautuu nykyistä laajemmin yhteiseen käyttöön. Frenckellin asemakaavan muutospäätös hyväksyttiin valtuustossa äänestyksen jälkeen äänin 57 - 10.

Frenckellin kaavamuutos mahdollistaa kiinteistön kehittämisen kaupungin virastokäytöstä keskustan elinvoimaa vahvistavaksi majoitus-, ravintola- ja tapahtumapalvelujen keskittymäksi. 

Frenckellin tehdas on olennainen osa Tampereen keskustan ja Tammerkosken teollisuusmaisemaa ja kaava-alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Koska kyseessä on arvoympäristö, kaavamuutoksessa kokonaisuuden suojelunäkökulma on vahva. Frenckellin nykyiset rakennukset säilytetään. Museoviranomainen ohjaa jatkosuunnittelua.

Asemakaavaan sisältyvät muutokset eivät muuta Frenckellin rakennusalaa. Kehittäminen tehdään nykyisissä rakennuksissa, uusina rakenteina on osoitettu vain kevyitä rakenteita terasseja tai sisäänkäyntejä varten ja alapihalle on osoitettu muurin vierelle uusi lasiterassiravintola. Kaava mahdollistaa hotellihuoneita ja niille kattoikkunoita ullakkokerroksiin. Frenckellin kiinteistön kehittäminen mahdollistaa myös muun muassa laajemman ilta-ajan palvelutarjonnan alueelle. Kiinteistöön on suunniteltu myös kylpylä- ja kuntosalitoimintoja.

Kaava-aluetta elävöitetään ja kulkuyhteyksiä kehitetään, erityisesti pyöräilyn ja jalankulun yhteyksiä parannetaan puiston kulttuuriarvoja tai arvopuustoa vaarantamatta. Kaava mahdollistaa patosillan ja Frenckellin lävistävän kulkuaukon leventämisen kevyen liikenteen olosuhteiden parantamiseksi.

Tampereen kaupunki on tehnyt ehdollisen kaupan Frenckellin kiinteistön myynnistä. Kaupan lopullisen toteutumisen ehtona on, että valtuusto on hyväksynyt asemakaavan ja se saa lainvoiman. 

Esityslistat ja pöytäkirjat

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Havainnekuva Frenckellin kiinteistön suunnitelmista/Aihio Arkkitehdit
Jaa sosiaalisessa mediassa